Roman Bezjak je imel dve najlepši priložnosti Slovenije na tekmi. Foto: EPA
Roman Bezjak je imel dve najlepši priložnosti Slovenije na tekmi. Foto: EPA
Jimmy Durmaz in Nejc Skubic
Nejc Skubic in soigralci so se izkazali v prvem polčasu. Foto: EPA
Zlatan Ibrahimović
Zlatan Ibrahimović je sedel na klopi. Švedi so zelo pogrešali glavnega zvezdnika izbrane vrste. Foto: EPA
Slovenski nogometaši remizirali s Švedsko
Analiza po koncu tekme Švedska - Slovenija
Katanec: To je lepa popotnica za naprej
Malmö še vedno poln spominov na "Ibro"

Izbranci Srečka Katanca so bili v prvem polčasu boljši tekmec. V nadaljevanju so Švedi nekajkrat zapretili, a se je izkazal vratar Vid Belec.


Kronaveter ob debiju zapretil že v 2. minuti

Katanec je ob odsotnosti Jana Oblaka v vrata postavil Belca, v osrčju obrambe sta igrala Luka Krajnc in Aljaž Struna, na desnem bočnem položaju Nejc Skubic, v zvezni vrsti je debitiral Rok Kronaveter, v napad pa se je vrnil povratnik po poškodbi kolena Robert Berić.

Slovenci so začeli odločno. Že v 2. minuti je po podaji Josipa Iličića v kazenski prostor prišel do strela Kronaveter, a je malce z leve strani zadel zunanji del mreže.

Isaksson zaustavil dva strela Bezjaka
Osem minut zatem se je po novi lepi Iličićevi podaji sam pred Andreasom Isakssonom znašel Roman Bezjak, toda švedski čuvaj mreže je odlično posredoval. Tudi v 35. minuti Bezjak ni uspel ukaniti Isakssona.

Švedi so bili brez pravih idej, najbolj nevarni so bili v 22. minuti, ko se je Belec izkazal po strelu Jimmyja Durmaza, v 43. minuti pa je povsem neoviran z roba kazenskega prostora sprožil Isaac Kiese Thelin, a meril malce previsoko.

Guidetti dvakrat zelo blizu
Le malo previsoko je meril tudi Iličić v 48. minuti s prostega strela z dobrih 20 metrov. V 58. minuti so znova zagrozili Švedi, ko je John Guidetti prišel do strela na robu kazenskega prostora. Napadalec Celte iz Viga je na zgrešil le za nekaj centimetrov. Isti igralec je malce pozneje prav tako za malo zgrešil z glavo. To je bila najlepša priložnost Švedov na tekmi. Jasmin Kurtić v 68. minuti prav tako ni meril dovolj natančno, ko je sprožil malce iz kazenskega prostora.

Belec preprečil zmago Švedov ob koncu
Ob koncu je ritem igre padel, ekipi sta si izmenjavali žogo med obema kazenskima prostoroma, pravih priložnosti ni bilo. Luka Krajnc je v 83. minuti poskrbel, da je moral reagirati Belec, ko je nerodno zadel žogo pri izbijanju, Bojan Jokić je kril strel Erkana Zengina, Belec pa se je znova izkazal v 84. minuti po poskusu Marcusa Rohdena.

Katanec: Čaka nas veliko dela, da bomo imeli novo jedro
"Prvi polčas je bil res dobro, priigrali smo si kar nekaj priložnosti, škoda, da ga nismo zabili. Upali smo si malce več. Iskali smo tisto drugo žogo. Obramba je odigrala dobro. Merodajnih je le 60 ali 65 minut na prijateljskih tekmah, potem smo opravili številne menjave. To je lepa popotnica za naprej. Imamo dobro atmosfero, fantje delajo zelo dobro. Ne zatiskam si oči, da je Švedska igrala brez Ibrahimovića. Ne verjamem, da še kakšen selektor vključi toliko novih reprezentantov. Luka Kranjc in Aljaž Struna sta odigrala zelo dobro. Čaka nas še zelo veliko dela, da bomo imeli novo jedro reprezentance. Začel se je proces formiranja neke nove izbrane vrste, ki bo trajal več tekem," je pojasnil selektor Katanec.
Hamren pogrešal Ibrahimovića
"V prvem polčasu smo igrali slabše v obrambi, manjkala nam je agresivnost, prav tako pa smo imeli težave v napadu, ko nismo znali prebiti tekmečeve obrambe. V drugem polčasu je bilo malce bolje, imeli smo nekaj priložnosti, toda poznalo se je pač, da ni igral Zlatan Ibrahimović," je poudaril švedski selektor Erik Hamren.
Slovenija se je s Švedsko pomerila drugič. Na prijateljski tekmi 26. maja 2008 v Göteborgu so slavili Skandinavci z golom Tobiasa Linderotha. Slovenija je na lestvici Fife na 61. mestu, Švedska pa je 36.

V nedeljo s Turki v Stožicah
V nedeljo v Stožice prihaja Turčija. To bo zadnja pripravljalna tekma pred začetkom kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018. Uvodna tekma bo 4. septembra v Litvi. Ob njej so v skupini F še Anglija, Škotska, Slovaška in Malta.

Prijateljska tekma, Malmö:
ŠVEDSKA - SLOVENIJA 0:0
16.925 gledalcev

Švedska: Isaksson, Durmaz, Nilsson Lindelöf, Lustig ( 46./Jansson), Forsberg ( 46./Zengin), Wernbloom ( 71./Rohden), Hiljemark, Larsson, Thelin, Guidetti.

Slovenija: Belec, Skubic ( 85./Jović), Al. Struna, Krajnc , Jokić , Krhin ( 88./Rotman), Kronaveter ( 57./Kurtić ), Kampl, Iličić ( 90./An. Struna), Bezjak ( 82./Črnic), Berić ( 60./Novaković).

Sodnik: Jakob Kehlet (Danska)


Nantes:
FRANCIJA - KAMERUN 3:2 (2:1)
Matuidi 20., Giroud 41., Payet 90.; Aboubakar 22., Choupo-Moting 88.

Slovenski nogometaši remizirali s Švedsko
Analiza po koncu tekme Švedska - Slovenija
Katanec: To je lepa popotnica za naprej
Malmö še vedno poln spominov na "Ibro"