Komisija Nogometne zveze Slovenije je zavrnila pritožbe. Foto: RTV Slo
Komisija Nogometne zveze Slovenije je zavrnila pritožbe. Foto: RTV Slo
Mura
Nogometaši Mure ne bodo nastopili med elito. Foto: EPA
Ljudski vrt
Ljudski vrt ustreza minimalnim kriterijem Uefe. Foto: RTV Slo

Odločitev je dokončna, kar pomeni, da omenjeni klubi v prihodnji sezoni ne bodo smeli nastopati v prvi državni ligi. NZS je vse pritožbe zavrnil zaradi neizpolnjevanja finančnih meril. Olimpija za licenco ni zaprosila. V kateri ligi bo četverica igrala, bo znano naknadno.

V sezoni 2005/2006 bo prva liga štela 10 klubov. Osmerici, ki je dobila licenco, se bosta najverjetneje pridružila še Rudar in Nafta, čeprav ima slednja nekaj težav s stadionom, ki trenutno ne ustreza kriterijem. Predvidenih kvalifikacij med Koprom in drugouvrščenim drugoligašem (Nafta) najbrž ne bo.

V igri sta dve različici tekmovalnega sistema. Prva je desetčlanska liga s štirikrožnim sistemom in nespremenjenim pokalnim tekmovanjem, druga različica pa je desetčlansko tekmovanje s trikrožnim sistemom in spremenjenim pokalom. Moštva bi se v tem primeru po predkrogu razdelila v štiri skupine s po štirimi ekipami. Nov sistem bo dokončno določen na seji Izvršnega odbora NZS-ja, ki bo predvidoma okrog 20. junija.

Novogoričani bodo nastopili v kvalifikacijah Lige prvakov, Domžale in CMC Publikum v Pokalu Uefa, Drava pa namesto Primorja, ki se je nastopu odpovedal, v Intertotu. Ptujčani bodo igrali v Ljudskem vrtu.

Stadioni Ljudski vrt Maribor, Arena Petrol Celje in Športni park Nova Gorica izpolnjujejo minimalne Uefa kriterije, pogojno pa je pri Uefi prijavljen Športni park Domžale, na katerem poteka odprava pomanjkljivosti. Če kljub temu stadion ne bo zadostil kriterijem Uefe, bodo Domžalčani igrali v Novi Gorici.