Letalo se je po trku ustavilo v bližnji hiši, kjer pa na srečo v tistem času ni bilo ljudi. Foto: manutd.com
Letalo se je po trku ustavilo v bližnji hiši, kjer pa na srečo v tistem času ni bilo ljudi. Foto: manutd.com
Duncan Edwards
Dolgoletni pomočnik Matta Busbyja Jimmy Murphy je o Duncanu Edwardsu dejal: 'Ko sem slišal, da so boksarja Mohammeda Alija proglasila za največjega, sem se le nasmehnil. Največji je bil nogometaš Duncan Edwards.' Foto: manutd.com
Pol stoletja od tragedije rdečih vragov

Rdeči vragi so se vračali iz Beograda, kjer so v četrtfinalu Pokala državnih prvakov s 5:4 izločili Crveno zvezdo. Pri vrnitvi na Otok so se po urniku ustavili v Münchnu, kjer so dotočili gorivo. Letalo je zaradi več težav vzletelo šele v tretjem poskusu, a pridobilo premalo višine in trčilo v letališko ogrado. V nesreči je umrlo še 15 spremljevalcev in novinarjev.

Umrl tudi nikoli izbrušeni diamant
V nesreči je takoj umrlo sedem nogometašev, eden pa petnajst dni pozneje. Gre za Duncana Edwardsa, ki je bil z 21 leti vodja prve zlate generacije rdečih vragov. O njegovih sposobnostih veliko govori izjava njegovega soigralca Bobbyja Charltona, ki je o Edwardsu dejal: "To je bil edini nogometaš, ob katerem sem se počutil manjvrednega."

Treba je bilo začeti znova
Nesrečo je preživelo 19 potnikov, med njimi tudi legendarni trener Matt Busby in Bobby Charlton. Trenersko mesto je prevzel Jimmy Murphy. United je bil prisiljen "izpraznjena" mesta dopolniti z mladinci. Prvo tekmo po nesreči je sicer dobil proti Sheffield Wednesdayu s 3:0, sledila je serija porazov, po kateri je United sezono končal na 9. mestu. V polfinalu Pokala državnih prvakov so izgubili proti Milanu z 2:5.

Deset let pozneje na vrhu Evrope
Busby se je naslednjo sezono vrnil na svoje mesto in zgradil povsem novo moštvo, ki je svoj vrhunec doseglo 10 let pozneje, ko je leta 1968 v finalu Pokala državnih prvakov v finalu ugnalo Benfico. Izmed igralcev, ki sta preživela nesrečo, sta ta uspeh dočakala Charlton in Bill Foulknes. Med igralci, ki so se pridružili po nesreči, sta najbolj blestela George Best in Denis Law.

Spomin tudi ob tekmi Anglija - Švica
Obletnice se spominja tudi Angleška nogometna zveza. Anglija bo drevi na Wembleyju gostila Švico, domači igralci bodo nosili žalne trakove. Posebna slovesnost bo tudi v nedeljo, ko bo Manchester United gostil mestnega tekmeca Manchester City.

Katastrofa tudi za Torino in Zambijo
To sicer ni bil edini primer, ko je strmoglavilo letalo s športniki. Taka nesreča se je zgodila tudi nogometašem Torina. 4. maja 1949 je v letalski nesreči v bližini Torina na hribu Superga umrlo 31 ljudi, med katerimi je bilo tudi 18 igralcev takratnega italijanskega prvaka. Zadnja podobna tragedija se je zgodila 27. aprila 1993, ko je v letalski nesreči umrla celotna reprezentanca Zambije, ki je bila na poti v Senegal, kjer naj bi odigrala kvalifikacijsko tekmo za nastop na svetovnem prvenstvu leta 1994.

Slavko Jerič

Pol stoletja od tragedije rdečih vragov