Kapetan Manuel Neuer se je letos že navadil dvigovanja lovorik. Foto: Reuters
Kapetan Manuel Neuer se je letos že navadil dvigovanja lovorik. Foto: Reuters

Bavarci so letos osvojili že naslov državnih in pokalnih prvakov, osvojili pa so tudi Ligo prvakov in Evropski superpokal.

Za uvod v današnji prestižni obračun sta velika nemška tekmeca prejšnji konec tedna doživela poraza v Bundesligi. Augsburg je ugnal Dortmundčane z 2:0, Bayern pa je proti Hoffenheimu doživel prvi poraz po 23 zaporednih zmagah. Po 122 minutah proti Sevilli v Budimpešti je zmanjkalo moči in Hoffenheim je bil boljši s 4:1.

Joshua Kimmich se je veselil zmagovitega zadetka. Nemški derbi bi si seveda ogledalo 75.000 gledalcev, a je novi koronavirus znova poskrbel za prazne tribune. Foto: Reuters
Joshua Kimmich se je veselil zmagovitega zadetka. Nemški derbi bi si seveda ogledalo 75.000 gledalcev, a je novi koronavirus znova poskrbel za prazne tribune. Foto: Reuters

Sane bo počival vsaj mesec dni
Zaradi koronskih ukrepov na Bavarskem je tekma znova potekala brez gledalcev. Trener serijskih nemških prvakov Hansi Flick je premešal začetno postavo. Leroy Sane bo moral zaradi poškodbe desnega kolena počivati vsaj mesec dni, tudi Leon Goretzka je manjkal zaradi bolečin v hrbtu.

Bayern precej boljši v uvodne pol ure
Bayern je povedel v 18. minuti, ko je imela Borussia kot. Benjamin Pavard je žogo odbil, Thomas Müller je na desni strani našel Roberta Lewandowskega, ki je ušel obrambi črno-rumenih in podal v sredino, kjer je Corentin Tolisso zadel prečko, žoga se je odbila na golovo črto, Francoz pa je bil zbran in jo je potisnil v mrežo.

V 32. minuti je Alphonso Davies z leve strani podal pred vrata, kjer je Thomas Müller z glavo s petih metrov poslal žogo od vratnice v mrežo za 2:0.

Šest minut pred odmorom je znižal Julian Brandt, ki je z desnico zabil žogo pod prečko po podaji Erlinga Haalanda. Pavard je izgubil žogo in omogočil akcijo Borussie.

Erling Haaland je povzročal velike težave obrambi Bayerna. Foto: Reuters
Erling Haaland je povzročal velike težave obrambi Bayerna. Foto: Reuters

Haaland izenačil, a zapravil priložnost za vodstvo
Drugi polčas so precej bolje začeli Dortmundčani. Thomas Meunier je imel veliko priložnost za izenačenje, a je streljal mimo vrat. V 55. minuti je Manuel Akanji odvzel žogo Lewandowskemu in podal do Thomasa Delaneyja, ki je sijajno našel Haalanda. Norvežan se je znašel sam pred Neuerjem in ga matiral z levico. Haaland bi lahko po uri igre zrežiral celo preobrat, a je Neuer njegov poskus ubranil.

Mojstrska poteza Kimmicha
V zadnje četrt ure je Bayern pritisnil. Odločitev je padla v 82. minuti. Joshua Kimmich je odvzel žogo Delaneyju na sredini igrišča. Izmenjal si je dvojno podajo z Lewandowskim, nato pa streljal. Marwin Hitz je njegov prvi poskus ubranil, odbito žogo pa je Kimmich med padcem še spravil v mrežo. Akrobatska poteza nemškega reprezentanta, ki je že ležal na tleh, a mu je še uspelo spraviti žogo prek čuvaja mreže Borussie.

"To ni bila naša najboljša predstava, borili pa smo se, saj je bila na voljo lovorika. Privoščili smo si preveč lahkih napak, izgubili smo precej žog na sredini igrišča. Prehitro sem podal do Lewandowskega, ki pa je zelo dobro podal nazaj in v drugem poskusu mi je uspelo z levico," je bil nasmejan Kimmich, ki se je pod vodstvom Flicka razvil v nosilca igre.

Steinhausova končala sodniško kariero
Tekmo pa je zaznamoval tudi konec kariere: Bibiana Steinhaus, ki je od leta 2017 kot edina sodnica delila pravico na tekmah nemške Bundeslige, se je z današnjim sojenjem, ko je prvič vodila tekmo superpokala, poslovila od sodniškega dela. Pojasnila je, da ima za takšno odločitev osebne razloge, jo je pa pospešila koronska kriza.


Nemški superpokal, München:
BAYERN – Borussia Dortmund 3:2 (2:1)
Tolisso 18., Müller 32., Kimmich 82.; Brandt 39., Haaland 55.

Bayern: Neuer, Pavard (76./Richards), Süle, Javi Martinez (84./Musiala), Hernandez, Kimmich, Tolisso, Coman (54./Gnabry), Müller, Davies, Lewandowski (83./Zirkzee).

Borussia (D): Hitz, Can, Hummels (76./Piszczek), Akanji, Meunier (67./Schulz), Dahoud, Delaney, Passlack, Brandt (76./Bellingham), Reus (72./Reyna), Haaland (68./Reinier).

Sodnica: Bibiana Steinhaus