Navijači Albanije so se zbrali v ogromnem številu skoraj na vseh delih stadiona. Za vrati je v drugem polčasu eden izmed njih splezal na zaščitno mrežo. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Navijači Albanije so se zbrali v ogromnem številu skoraj na vseh delih stadiona. Za vrati je v drugem polčasu eden izmed njih splezal na zaščitno mrežo. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Srečko Katanec
Srečko Katanec je po dveh porazih (BiH in Islandija) v Stožicah le dočakal zmago. Foto: Aleš Fevžer
Gianni De Biasi
Gianni De Biasi je misli že usmeril k torkovi izjemno pomembni tekmi na Islandiji. Foto: EPA
Po Kamplovem golu Slovenci trepetali za zmago
Mojstrski gol Kevina Kampla za 1:0

Slovenski nogometaši so vendarle končali urok Stožic, kjer so pred petkovim večerom v kvalifikacijah nazadnje zmagali 8. oktobra 2010 nad Ferskimi otoki (5:1).

"Nismo pravi v fizičnem smislu, imamo težave. V tem trenutku je treba preživeti, imeti nekaj sreče, pomembne so le tri točke. Treba se bo regenerirati in skušati zmagati še na Cipru. Albanija ima izkušene igralce, ki igrajo v močnih klubih. Tudi dva njihova kluba sta igrala v evropskih pokalih. Na igrišču so bili videti bolje, bili so všečnejši. V nogometu ne zmaga vedno boljša ekipa. Imajo veliko različnih igralcev, majhne z dobro tehniko in tudi visoke. Razen 15 minut smo se branili kompaktno. Fizično imamo še ogromno rezerv, Birsa in Jokić vsekakor," je pojasnil 50-letni strokovnjak, ki je zelo energično vodil tekmo s klopi. Imel je kar nekaj ostrih pogovorov s četrtim sodnikom.

Zaradi utrujenosti so igrali prepočasi
Slovenski selektor, ki je šestič vodil izbrano vrsto v svojem drugem mandatu, je opazil kar nekaj pomanjkljivosti v igri. "Na taki tekmi je treba izkoristiti eno ali dve priložnosti, potem pa dobiš energijo, ki je drugače nimaš. To so prave šahovske tekme. Handanović je branil zelo dobro, rešil nas je nekajkrat. Že v prvem polčasu sem pričakoval Salihija, ki je začel na klopi. V drugem polčasu je vnesel nemir. V določenih elementih moramo biti boljši, žoga je dobro krožila pol ure, potem pa smo naredili nekaj napak, igrali smo prepočasi, verjetno zaradi utrujenosti. Nismo dobro stali na igrišču, šele z vstopom Mertlja se je to popravilo. Tudi nekatere podaje niso bili točne. Novakoviću ni bilo lahko proti Cani, ki se zna postaviti, pozna trike, kdaj prijeti za dres," je poudaril Katanec.

Dobre vile so prišle
V Stožicah smo znova doživeli scenarij s februarske prijateljske tekme z BiH-om, saj so se Slovenci zaradi prevlade vročekrvnih albanskih navijačev znova počutili, kot bi igrali v gosteh. "Imeli so veliko navijačev, vsi so bili v agresivni rdeči barvi. Naši navijači so oblečeni v belo in zeleno, take barve pa ne padejo preveč v oko. Morda je bilo njihovih navijačev več, a tudi naši navijači so nas držali pokonci v kriznih 15 minutah. Raje bi seveda videl, da bi bil poln stadion naših navijačev," je še dodal Katanec, ki so se mu izpolnile želje pred tekmo: "Klicali smo dobre vile in so prišle. Zdaj gremo po zmago na Ciper, kjer bo zelo vroče."

De Biasi: Handanović dvakrat čudežno posredoval
Albanski selektor Gianni De Biasi ni bil preveč potrt: "To je tekma, od katere sem pričakoval več, kar se tiče izida. V nogometu je pač tako, da včasih tudi ekipa, ki si ustvari več priložnosti, ni uspešna. Sem kar razočaran, zelo mi je žal za mojo ekipo. Kampl je dosegel izjemen gol, tu ni kaj reči."

"V prvem polčasu sem pričakoval drugačno tekmo, veliko bolj agresivno Slovenijo, toda razen gola Kampla nas niso nikoli ogrozili. Ker smo se znašli v zaostanku, smo v drugem polčasu zaigrali napadalneje. Sloveniji se je poznalo tudi to, da mora zmagati. Poskušali smo preobrniti izid, a ni nam uspelo. Vratar Handanović je dvakrat čudežno posredoval. Zadovoljen sem s predstavo svojih fantov, ne pa z izidom. Pokazali smo, da smo prava ekipa, tudi takšna moštva pa včasih izgubijo," je razlagal nekdanji trener Modene, Brescie, Torina in Levanteja, dva meseca pa je v sezoni 2009/10 vodil tudi Udinese, za Videmčane je takrat branil Samir Handanović.

57-letni strateg se je za konec še malce pošalil: "Žal mi je, da smo izgubili tekmo doma. To me zelo moti. V teh kvalifikacijah je to druga tekma, ki smo jo izgubili doma. Slovenija gre lahko mirno spat, čestitke Katancu za dobro pripravo na tekmo."
V torek Albanci v Reykjaviku
Albanci so na lestvici skupine E tretji, imajo deset točk, le še eno več od Slovenije. V torek jih čaka zelo težko gostovanje na Islandiji, ki je prav tako zbrala 10 točk.

Po Kamplovem golu Slovenci trepetali za zmago
Mojstrski gol Kevina Kampla za 1:0