Aleš Zavrl je novi generalni sekretar NZS-ja. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Zavrl je novi generalni sekretar NZS-ja. Foto: MMC RTV SLO
slovenska nogometna reprezentanca, Kek, Koren, Pečnik
Uspehi slovenske reprezentance so dobro nagrajeni. Foto: EPA

"Funkcija generalnega sekretarja je zame osebno velik profesionalen izziv. Zavedam se odgovornosti in obveznosti, ki jih ta funkcija prinaša," je povedal Zavrl in nadaljeval: "Pred NZS-jem in strokovno službo je v naslednjem kratkoročnem obdobju poleg rednih aktivnosti v ospredju projekt svetovno prvenstvo v Južnoafriški republiki. Verjamem, da lahko skupaj s sodelavci to uspešno izpeljemo in tako izpolnimo te kratkoročne cilje."

Znane nagrade za nogometaše
Izvršni odbor je na seji odločal tudi o nagradah za uvrstitev reprezentanc na velika nogometna tekmovanja. V ta namen so spremenili pravilnik, ki je veljal od leta 1993. V njem je med drugim tudi zapisano, da se morajo vsi člani reprezentanc odzvati na akcije, ki jih določi NZS, sicer sledijo kazni. "Igralci, znesek velja za vse igralce skupaj, bodo za zmago v kvalifikacijah v bodoče dobili največ 60.000 evrov bruto, za neodločen izid pa 25.000. Na prijateljskih tekmah bodo za zmago prejeli 25.000, za neodločen izid pa 10.000 evrov. Način delitve bodo igralci določili sami. Dogovorjeno je, da lahko predsednik sam poveča nagrade za do 50 odstotkov, za več pa potrebuje soglasje izvršnega odbora," je povedal predsednik NZS-ja Ivan Simič.

Denarne nagrade za mundial veliko večje
Zneski za svetovno prvenstvo 2010 so naslednji: za uvrstitev na mundial celotni ekipi pripada 2,85 milijona evrov, v primeru, da zasedejo mesta od 9 do 16, bo nagrada 3,2 milijona. V primeru, da se uvrstijo med 5. in 8. mestom bo nagrada 5 milijonov evrov. Četrto mesto bo navrglo 6,425 milijona evrov, tretje 7,14, drugo 8,57, za naslov svetovnega prvaka pa 10,71 milijonov evrov.

Igralcem pripada tudi delež v sponzorskih pogodbah
Seveda pa se tu zgodba še ne konča. Simič je pojasnil: "Prav tako igralcem na tem SP pripada tudi delež v sponzorskih pogodbah, ki jih je NZS sklenil ali jih še bo od uvrstitve na SP-ju, torej od 19. novembra 2009, do konca SP 11. julija 2010. Po pogodbah, sklenjenih za pol leta, igralcem pripada 50 odstotkov zneska pogodbe, po enoletnih pogodbah 35 odstotkov, po 30-mesečnih pa 20 odstotkov pogodbe. Pri trženju podob igralcev v pogodbah po novem nogometašem pripada 60 odstotkov, po starem pravilniku so dobili 40 odstotkov iz zneska pogodbe."