Siniša Andželković (tretji z leve v zgornji vrsti) je avgusta zabil gol za zmago vijoličastih nad Palermom s 3:2, kar pa ni bilo dovolj, da bi se slovenski podprvaki prebili v Evropsko ligo. Gorenjec že ima tudi nekaj reprezentančnih izkušenj, s selekcijo do 20 let je igral v pokalu Mirop. Foto: Sandi Fišer
Siniša Andželković (tretji z leve v zgornji vrsti) je avgusta zabil gol za zmago vijoličastih nad Palermom s 3:2, kar pa ni bilo dovolj, da bi se slovenski podprvaki prebili v Evropsko ligo. Gorenjec že ima tudi nekaj reprezentančnih izkušenj, s selekcijo do 20 let je igral v pokalu Mirop. Foto: Sandi Fišer
Palermo
Palermo postaja vse bolj "slovenski". Foto: EPA
Delio Rossi
Kakšno vlogo bo Andželkoviću namenil trener Palerma Delio Rossi? Foto: EPA

24-letni Gorenjec je po Josipu Iličiću in Arminu Bačinoviću že tretji Slovenec, ki bo nogometno kariero nadaljeval na Siciliji. "Jojo" in "Bačo" sta se odlično znašla v novem okolju in očarala navijače trenutno sedmouvrščenega kluba italijanskega prvenstva.
"Tudi jaz si želim čim prej prebiti v udarno enajsterico, a vem, da bo treba vložiti veliko truda. Pripravljen sem na vse, vem pa, da bo težko,"
o svojih željah pravi Andželković in o tekmecih na položaju osrednjega branilca dodaja: "Tako Ezequiel Munoz kot Cesare Bovo igrata dobro, tudi Dorin Goian. Vendar konkurenca mora biti."

Kopačke prvič obul šele pri 15 letih
Novi legionar, ki bo še povečal Kekove sladke skrbi pri sestavljanju reprezentance, je nogomet začel igrati šele pri 15 letih v Zarici pri Kranju. Kot kadet se je preselil v Triglav, v sezoni 2008/09 pa prvič okusil igranje v prvi ligi pri Labodu Dravi. S Ptuja so ga lani pozimi v svoje vrste zvabili Mariborčani, že po letu dni pa se mu je ponudila priložnost za selitev v eno od najmočnejših lig na svetu.

"Takšnega scenarija si nisem mogel predstavljati niti v sanjah. Vesel sem, da sem prišel v Maribor, najboljši klub v Sloveniji. Imel sem željo, da bi nekoč odšel nekam v tujino, vendar nisem pričakoval, da se bo zgodilo tako hitro. Presrečen sem," pravi Andželković, ki je podpisal štiriinpolletno pogodbo. Po poročanju italijanskih medijev mu bo navrgla od 200 do 250 tisoč evrov na sezono, odškodnina zanj pa je znašala nekaj več kot milijon evrov.

Na Sicilijo po božičnih praznikih
Za gorenjskega branilca se je že poleti zanimal Udinese, nato sta se v medijskih zapisih omenjala Espanyol in celo Chelsea. Na koncu je v bitki zanj (pričakovano) zmagal Palermo. "Vse skupaj se je odločilo v nekaj dneh. Poklicali so me iz kluba, povedali, za kakšno ponudbo gre, in nisem je mogel odbiti, ker je bila dobra tako zame kot za klub," razloži 186 cm visoki štoper. Svojemu novemu moštvu se bo pridružil 27. decembra, a do tedaj ne bo veliko počival. Nekaj dni bo resda izkoristil za oddih, sicer pa individualno treniral naprej, da bo v Palermo prišel čim bolje telesno pripravljen.

Tam bo srečal dva stara znanca. Iličića pozna že od otroštva, saj sta skupaj odraščala in živela le 200 metrov narazen. "Z Bačinovićem sta bila vesela, da se jima bo pridružil še en igralec iz Slovenije. Obema bi se zahvalil, da sta rekla kakšno dobro besedo zame. Velikokrat se slišimo in smo v stikih. Dejala sta mi, naj bom brez skrbi, da bo vse v redu in da mi bosta pomagala pri privajanju na novo sredino," pravi o nekdanjih in bodočih soigralcih.

Ko ga povprašamo, ali mu je bila morda v otroštvu želja igrati v kateri drugi veliki ligi, odgovori, da je že kot otrok najraje spremljal prav Serie A, navijal pa je za Juventus. Zato ni čudno, da je njegov vzornik Giorgio Chiellini. "Je hiter, ima dober skok ter je pravi borec in nepopustljiv," opiše njegove adute, ki so mu najbolj všeč.

Na pragu Palerma še Kurtić
Kot kaže, pa selitev Andželkovića v Palermo ne bo zadnja iz slovenskega prostora. Zdi se, da je samo še vprašanje časa, kdaj bo potrjen tudi prestop Jasmina Kurtića iz Hita Gorice. Za 21-letnega vezista, ki je na Primorsko prišel poleti iz Bele krajine, naj bi Siciljanci odšteli manj kot milijon evrov, prav tako pa naj bi podpisal štiriinpolletno pogodbo. Zanj so se zanimali še Genoa, Lecce in Brescia.