Nogometaši Chelseaja so se uvrstili v finale Pokala FA. Temelje uvrstitvi v veliki finale s polfinalne tekme proti Manchester Unitedu je v izdihljajih prvega polčasa postavil Olivier Giroud (v sredini). Foto: Reuters
Nogometaši Chelseaja so se uvrstili v finale Pokala FA. Temelje uvrstitvi v veliki finale s polfinalne tekme proti Manchester Unitedu je v izdihljajih prvega polčasa postavil Olivier Giroud (v sredini). Foto: Reuters

Ekipi sta danes odigrali 17. obračun v tem tekmovanju, prvič sta se v Pokalu FA udarili 1. februarja 1908, ko je z 1:0 zmagal United. V zadnjih sezonah se v pokalu angleške nogometne zveze srečujeta redno, v letih 2017 in 2018 je zmagal Chelsea (obakrat 1:0), lani so bili varovanci Oleja Gunnarja Solkjaerja boljši z 2:0, potem ko sta v polno zadela Ander Herrera in Paul Pogba.

Mason Mount je na uvodu drugega polčasa podvojil vodstvo Chelseaja. To je bil njegov 18.  zadetek za Londončane, odkar jih vodi Frank Lampard. Foto: Reuters
Mason Mount je na uvodu drugega polčasa podvojil vodstvo Chelseaja. To je bil njegov 18. zadetek za Londončane, odkar jih vodi Frank Lampard. Foto: Reuters

Chelsea je dobil 13 od zadnjih 16 polfinalnih nastopov v tem tekmovanju, izpadel je le proti današnjemu tekmecu leta 1996, Liverpoolu leta 2006 in Manchester Cityju pred sedmimi leti. Tudi rdeči vragi so v polfinalih sila uspešni, v finale so se uvrstili 15-krat v zadnjih 18 poskusih, grenkobo poraza so okusili le leta 2009 proti Evertonu, proti mestnemu tekmecu Cityju leta 2011 in v nedeljo proti Chelseaju.

Giroud zadel tik pred odmorom
Varovanci Franka Lamparda so bili že v prvem polčasu boljši tekmec, priigrali so si več (pol)priložnosti, po eno lepo sta zapravila Mason Mount in Reece James, ko je oba njuna poskusa ubranil David De Gea, na drugi strani je Wilfredo Caballero preprečil veselje Brunu Fernandesu, ki je sprožil s prostega strela. Prvi polčas se je sicer izdatno podaljšal zaradi poškodbe Unitedovega bočnega branilca Erica Baillyja, ki je obležal po trku z glavo z osrednjim Chelseajevim branilcem Kurtom Zoumajem. 26-letnika so na nosilih odnesli z zelenice, namesto njega je nanjo stopil Anthony Martial. Ko je že kazalo, da se bo prvi del končal brez zadetkov, se je med strelce vendarle vpisal Olivier Giroud. Francoski napadalec, ki bo v finalu zaigral proti svojemu nekdanjemu klubu, je izkoristil predložek kapetana Cesarja Azpilicuete z desne strani in žogo potisnil v gol. Strel je bil premočan, da bi ga de Gea uspešno ubranil.

Unitedovega branilca Erica Baillyja so takole odpeljali z zelenice. Foto: Reuters
Unitedovega branilca Erica Baillyja so takole odpeljali z zelenice. Foto: Reuters

V nadaljevanju še trije zadetki
Na novi zadetek v nadaljevanju ni bilo treba čakati dolgo, le 44 sekund je potreboval Mount za podvojitev vodstva londonskega kolektiva. Z žogo je prodrl globoko na polovico tekmeca in z roba kazenskega prostora matiral de Geo. Ta je moral po žogo v svojo mrežo še tretjič v 74. minuti, tokrat ga je premagal lastni branilec Harry Maguire, ki je po ostri podaji z leve strani nespretno posredoval ob Antoniu Rüdigerju. Častni zadetek za rdeče vrage je v 85. minuti z bele točke dosegel Fernandes, potem ko je Callum Hudson-Odoi v kazenskem prostoru podrl Martiala.

Finale med Chelseajem in Arsenalom je na sporedu 1. avgusta na Wembleyju. Arsenal bo lovil rekordni 14. naslov pokalnega zmagovalca, Chelsea devetega. Chelsea je nazadnje pokal dvignil pred dvema letoma, topničarji še leto prej.

Sorodna novica Po sedmih zaporednih porazih Arsenal z dvojčkom Aubameyanga ugnal City

Pokal FA, polfinale

Nedeljska tekma:
MANCHESTER UNITED - CHELSEA 1:3 (0:1)
Fernandes 86./11-m; Giroud 45+11., Mount 46., Maguire 74./ag

Manchester United: De Gea, Wan-Bissaka (79./Fosu-Mensah), Lindelof, Maguire, Bailly (45./Martial), Williams, Matić, Fred (55./Pogba), Fernandes, James (56./Greenwood), Rashford (79./Ighalo).

Chelsea: Caballero, James, Azpilicueta, Rüdiger, Zouma, Alonso, Jorginho, Kovačić (86./Loftus-Cheek), Willian (80./Hudson-Odoi), Mount (91./Pedro), Giroud (80./Abraham).

Sodnik: Mike Dean

Sobotna tekma:
ARSENAL - Manchester City 2:0 (1:0)
Aubameyang 19., 71.