Pep Guardiola je z Manchester Cityjem dvakrat postal angleški prvak, trikrat je osvojil ligaški pokal, dvakrat Community Shield, lani še Pokal FA. Foto: EPA
Pep Guardiola je z Manchester Cityjem dvakrat postal angleški prvak, trikrat je osvojil ligaški pokal, dvakrat Community Shield, lani še Pokal FA. Foto: EPA

Liverpool si je v četrtek tudi teoretično zagotovil naslov angleškega prvaka prvega po letu 1990 , ko so prav Guardiolovi varovanci, najbližji zasledovalci rdečih na premierligaški lestvici, izgubili z 2:1 na Stamford Bridgeu.

Sedem krogov pred koncem ima vodilni Liverpool 23 točk naskoka pred drugouvrščenim Cityjem, do konca sezone pa je na voljo le še 21 točk.

Liverpool do zasluženega špalirja
Liverpoolov največji tekmec je tradicionalno Manchester United, a v zadnjih sezonah je varovancem Jürgena Kloppa bistveno več težav povzročal Unitedov mestni sosed City. Ta je bil angleški prvak v prejšnjih dveh sezonah, lani je sezono končal pičlo točko pred Liverpoolom. Letos so bili rdeči razred zase in le še vprašanje časa je bilo, kdaj si bodo tudi teoretično zagotovili 19. angleško zvezdico v klubski zgodovini. Zaradi pandemije novega koronavirusa je odločitev padla šele ta teden. Tako bodo Liverpoolčani prvič kot angleški prvaki po letu 1990 zaigrali prav na stadionu največjega tekmeca iz zadnjih sezon. "Seveda bomo Liverpool na Etihadu sprejeli s špalirjem. Vsakič, ko Liverpool gostuje pri nas, ga sprejmemo na lep način, nikoli se ne morejo pritoževati. Špalir si letos popolnoma zaslužijo," je na novinarski konferenci povedal Guardiola.

Želja mora biti po 30-letni suši ogromna
Španski strateg se je dotaknil tudi letošnje sezone, v kateri so njegovi varovanci storili preveč napak, da bi še tretjič zapored osvojili naslov prvaka. Na roko jim niso šle niti poškodbe, ki jih ni bilo malo. "Liverpool je letos vsako tekmo odigral, kot da bi bila njegova zadnja. To pa ne pomeni, da mi nismo bili lačni uspeha in da smo igrali brez strasti," je dodal in nadaljeval: "Ne vem, kako je pri Liverpoolu. Sklepam, da je bila želja po naslovu ogromna, kar je popolnoma logično, če nisi na vrhu 30 let. Ko ti uspe osvojiti Ligo prvakov, se lahko popolnoma osredotočiš na domače prvenstvo. Manchester City je ekipa, ki je osvojila osem lovorik. To je ekipa, ki je vedno lačna uspehov. Na vsaki tekmi, v vsakem tekmovanju. Nihče nam ne more očitati, da smo igrali brez strasti oziroma pravega motiva."

Sklenil je: "Zelo težko je doseči to, kar smo v zadnjih letih dosegli v daleč najtežjem prvenstvu tega sveta. V športu moraš vedno gledati naprej, vsake toliko časa pa se moraš tudi ozreti nazaj in pogledati, kaj vse ti je uspelo. Smo neverjeten klub. Iz letošnje sezone se moramo marsikaj naučiti. Vsem je znan razlog, zakaj smo letos tako zaostali, do začetka naslednje sezone ga bomo že odpravili."