Lionel Messi je blestel tudi na Mestalli. Foto: EPA
Lionel Messi je blestel tudi na Mestalli. Foto: EPA
Kralj Juan Carlos in kraljica Sofia
Kralj Juan Carlos I je Barceloni predal pokal. To je že 25. pokalna lovorika za Katalonce. Foto: EPA
Barci že 25. španski pokal

V Valencii so motivirani Baski začeli sanjsko. V 9. minuti je napadalec Gaizka Toquero po kotu preskočil Xavija Hernandeza in z bližine matiral vratarja Joseja Manuela Pinta. Navijači Athletica so na tribunah poskrbeli za sijajno vzdušje. Barcelona, ki je nastopala brez poškodovanih Rafaela Marqueza, Thierryja Henyja in Andresa Inieste, je hitro prevzela pobudo. Yaya Toure je po desni strani švignil mimo Toquera, Llorenteja in Orbaiza, nato pa z močnim strelom s 25 metrov ob bližnji vratnici poslal žogo v mrežo.

V drugem delu so bili Katalonci premočni
Na začetku nadaljevanja je Iraizoz še odbil strel Samuela Eto'oja, a je bil na pravem mestu Lionel Messi. Argentinski virtuoz je v 58. minuti z globinsko podajo našel Bojana Krkića, ki je z natančnim diagonalnim strelom poskrbel za odločitev. Piko na i gladki zmagi Barce je postavil Xavi z izjemnim prostim strelom prek živega zidu.

Kraljevi pokal je na Mestalli dvignil Carles Puyol, ki bo prav kmalu imel v rokah še lovoriko za španskega prvaka. Barca ima osem točk naskoka pred madridskim Realom. Katalonci bi lahko slavili že v soboto, ko Real gostuje pri Villarrealu. 27. maja jih v Rimu čaka še finale Lige prvakov proti Manchester Unitedu.

"Zdaj žanjemo sadove trdega dela, ki smo ga začeli lani poleti. Računam, da bomo konec tedna osvojili še drugo lovoriko," je bil vesel Sergio Busquets. Barcelona je osvojila 25. španski pokal in prvega po letu 1998, ko je prav tako v Valencii ugnala Mallorco.

Finale, Valencia:
Athletic Bilbao - BARCELONA 1:4 (1:1)
Toquero 9.; Toure 31., Messi 55., Krkić 58., Xavi 64.

Athletic Bilbao:
Iraizoz, Koikili, Amorebieta, Ocio, Iraola, Yeste, Orbaiz (60./Velez), Martinez, Lopez, Llorente, Toquero (60.Etxebarria).

Barcelona: Pinto, Puyol, Pique, Toure (90./Sylvinho), Alves, Xavi (87./Pedrito) Keita, Busquets, Messi, Eto'o, Krkić (83./Hleb).

A. G.

Barci že 25. španski pokal