Nogometaši Barcelone so v nedeljo popoldne na posebnem avtobusu proslavljali prvi naslov po letu 1999. Katalonska prestolnica je bila na nogah. Foto: epa
Nogometaši Barcelone so v nedeljo popoldne na posebnem avtobusu proslavljali prvi naslov po letu 1999. Katalonska prestolnica je bila na nogah. Foto: epa
Samuel Eto'o, Barcelona
Slavje Samuela Eto'oja po golu, ki je Barceloni prinesel naslov. Foto: Reuters
Juventus blizu naslova
Juventus je po zmagi nad Parmo z 2:0 zelo blizu 28. naslova italijanskega prvaka. Foto: epa
Kaka (desno) ni bil razpoložen na tekmi z Leccejem. Milan ima le še teoretične možnosti za nov naslov. Foto: epa
Roma - Lazio
Na rimskem derbiju 68.000 gledalcev ni videlo zadetka. Foto: epa
Bryan Robson
Trenerja Bryana Robsona so nogometaši Portsomutha polivali s šampanjcem, potem ko jim je uspel čudežni obstanek. Foto: epa
Laurent Robert
Igralec Newcastla Laurent Robert se je po zadnji tekmi sezone slekel vse do spodnjih hlač in navdušil oboževalke na St. James' Parku. Foto: epa
Nogometaši Bayerna
Na glavnem trgu v Münchnu so nogometaši Bayerna proslavili 19. naslov prvaka skupaj z zvestimi navijači. Roy Makaay je odprl slavnostni šampanjec. Foto: epa
Nogometaši Bayerna
Po sobotni zmagi nad Nürnbergom so nogometaši Bayerna prejeli ''solatni krožnik'' za najboljšo ekipo letošnje sezone v Bundesligi. Foto: epa
Sebastian Kehl
Sebastian Kehl je dosegel prvi gol na derbiju s Schalkejem. Foto: epa
Ernesto Chevanton
Ernesto Chevanton je zabil Bastii tri gole. Foto: epa

Real iz Madrida že drugo leto zapored ostaja brez lovorike. Beli balet je iztržil le točko v Sevilli (2:2), Barca pa je z remijem pri Levanteju (1:1) že postala prvak. Ob istem številu točk odločajo medsebojne tekme. V Barceloni je bilo 3:0 za gostitelje, v Madridu pa je slavil Real s 4:2.

Končalo se je angleško prvenstvo. Zelo napeto je bilo v boju za obstanek. West Bromwich je moral premagati Portsmouth in upati na tri ugodne razplete na drugih igriščih. Po velikem čudežu se jim je vse izšlo.

V Nemčiji in Franciji je odprt še boj za neposredno uvrstitev v Ligo prvakov.

Španija: Baptista dokončno prizemljil galaktike
Za ponos Katalonije je to 17. naslov v Primeri division. Barca je imela pred 36. krogom šest točk naskoka pred Realom. Beli so si minimalne možnosti zapravili na tekmi v Sevilli, od koder so se vrnili le s točko (2:2). Sergio Ramos je v 19. minuti zadel za Sevillo, a je z avtogolom izenačil Javi Navarro. Zinedine Zidane je z mojstrskim strelom s 25 metrov v 74. minuti spreobrnil potek tekme. Tik pred koncem tekme je izenačil Julio Baptista.

Eto'o kronal izjemno sezono
Katalonci so tako v gosteh proti Levanteju potrebovali le točko. V prvem polčasu ni kazalo na končni razplet, saj je za 17. moštvo na lestvici zadel Alberto Rivera. Po natanko uri igre je kot izvajal Deco, žogo je podaljšal Rafael Marquez, izid pa je s svojim 24. golom izenačil prvi strelec lige Samuel Eto'o. Mreži se do konca tekme nista več zatresli. Slavje se je začelo že na stadionu in se nadaljevalo v nedeljo v središču katalonske prestolnice.

Juan Roman Riquelme je v 68. minuti odločil tekmo med Villarrealom in Albacetejem (1:0). Villarreal je trenutno na 3. mestu, na uvrstitev v kvalifikacije za Ligo prvakov pa upajo še Sevilla, Betis in Espanyol. Valencia je na gostovanju v Barceloni pri Espanyolu iztržila le točko (2:2). Gostitelje je rešil Toni Velamazan v 91. minuti.

Italija: Juve potrebuje še dve točki za 28. ''scudetto''
Po zmagi prejšnji teden na San Siru z 1:0, so nogometaši Juventusa v 36. krogu Serie A premagali Parmo z 2:0 in lahko že prihodnjo nedeljo v Livornu osvojijo naslov prvaka. Na Delle Alpiju so gostitelji močno pritisnili in že v prvih štirih minutah izvedli tri kote. V 6. minuti je Mauro Camoranesi s prostega strela poslal predložek pred vrata, kjer je bil najvišji Alessandro Del Piero. V 23. minuti je po kotu Camoranesija zadel še Zlatan Ibrahimovic in dvomov o zmagovalcu ni bilo več. V 87. minuti je velik aplavz požel Ciro Ferrara, ki je zamenjal Pavla Nedveda. To je bil že 500. nastop Cira v Serie A. Po koncu tekme je bilo 40.000 gledalcev še bolj razpoloženih, ko so slišali za razplet v Lecceju.

Vučinić pokopal skoraj vse upe Milana
Lecce je v zelo napetem srečanju odščipnil točko Milanu (2:2). Haouiliais Axel Cedric Konan je že v 2. minuti skoraj ugnal Dido. Branilec Kaha Kaladze je v 12. minuti z glavo zadel za prvake. Obramba Milana je zaspala na začetku nadaljevanja, ko je podajo Alexa Pinardija izkoristil Konan. Andrej Ševčenko je v 53. minuti postavil stvari na svoje mesto, Milanu pa je kazalo še bolje po izključitvi Konana, ki je v 73. minuti grdo podrl Massima Ambrosinija. Rezervist Jaime Valdes je v 83. minuti prodrl po desni strani in pred golom videl Mirka Vučinića, ki je s skrajnimi močmi žogo le potisnil mimo vratarja Dide. Milan se bo najbrž osredotočil na finale Lige prvakov z Liverpoolom, ki bo 25. maja, saj ima le še teoretične možnosti za ubranitev naslova.

Na rimskem derbiju so mreže mirovale
68.000 gledalcev na Olimpicu niso videli nobenega zadetka na rimskem derbiju med Romo in Laziem. Obe ekipi si še nista zagotovili obstanka. V težavah je tudi Fiorentina, ki ji ni uspelo zatresti mreže Atalante (0:0). Franco Semioli je dosegel zelo pomemben gol za Chieva, ki je slavil v Sieni (0:1). Med 10. in 19. mestom na lestvici je le štiri točke razlike in zadnja dva kroga bosta zelo zanimiva.

Udinese in Sampdoria še naprej v mrtvem teku
Inter je z golom Christiana Vierija z 1:0 ugnal Livorno in bo prvenstvo končal na 3. mestu. V boju za 4. mesto, ki vodi v kvalifikacije za Ligo prvakov, sta se Udinese in Sampdoria razšla z remijem (1:1). Marcello Castellini je v 25. minuti zadel za goste iz Genove, 11 minut pozneje pa je njegov soigralec Marco Pisano zadel v svojo mrežo. Če bosta moštvi tudi po zadnjih dveh krogih imeli enako število točk bo odločala dodatna tekma.

Anglija: Čudežen obstanek West Bromwicha
V eni izmed največjih senzacij v zgodovini Premier lige so nogometaši West Bromwich Albiona po pravem čudežu obstali v elitni druščini. V zadnjem krogu so ugnali Portsmouth z 2:0. Na roko so jim šli vsi preostali trije izidi. Southampton je doma izgubil z Manchester Unitedom (1:2), Fulham je odpravil Norwich s 6:0, Crystal Palce pa je na gostovanju pri Charltonu osvojil le točko (2:2).

West Bromwich je v 2. polčasu strl odpor Portsmoutha. V 57. minuti je rezervist Geoff Horsfield načel mrežo gostov, četrt ure pred koncem pa je za odločitev poskrbel Kieron Richardson z lepim strelom z levo nogo. Norwich je v zadnjih tednih blestel, premagal je tudi veliki Manchester United z 2:0. V zadnjem krogu so neobremenjeni igralci Fulhama, ki so igrali le za prestiž, mrežo vratarja Roberta Greena zatresli kar šestkrat. Southampton je na domačem St. Mary'su celo povedel, saj je igralec Manchester Uniteda John O'Shea v 10. minuti zadel lastno mrežo. Izenačil je Darren Fletcher, zmago pa je rdečim vragom prinesel Ruud van Nistelrooy po podaji Alana Smitha. Crystal Palace je še osem minut pred koncem tekme na Valleyju vodil proti Charltonu z 2:1, potem pa je Jerome Thomas našel Jonathana Fortuna, ki je razblinil vse upe Crystal Palacea. Vratar Charltona Dean Kiely je obranil tudi najlepše priložnosti gostov. Ko so na Hawthorns stadionu izvedeli za vse izide, je več kot 27.000 gledalcev preplavilo zelenico. Trener West Bromwicha Bryan Robson je v karieri doživel že marsikaj, ampak verjetno tudi legenda angleškega nogometa ni verjela v tak razplet!

Chelsea podrl dva rekorda
Na vrhu lestvice je bilo vse odločeno že pred zadnjim krogom. Chelsea je potrdil šampionsko formo tudi na gostovanju v Newcastlu (1:1), kjer je izpadel iz FA-pokala. Njitap Geremi je v 33. minuti zadel svojo mrežo, vendar je le dve minuti kasneje za prvake izenačil Frank Lampard z bele točke. Chelsea je letos postavil rekord Premier lige, saj je osvojil kar 95 točk. Drugi rekord je še bolj impresiven, saj so modri prejeli le 15 golov v 38. krogih. V celi sezoni so izgubili le oktobra na gostovanju pri Manchester Cityju (0:1).

Emile Heskey je v 90. minuti zadel za zmago Birminghama nad Arsenalom (2:1). Topničarji so neposredno uvrščeni v Ligo prvakov, Manchester United in Everton morata v kvalifikacije. Liverpool mora najprej v letošnjem finalu ugnati Milan in čakati na odločitev Uefe.

Nemčija: Bayern se je veličastno poslovil od olimpijskega stadiona
V Bundesligi bo sobotni zadnji krog odločal le še o potnikih na Ligo prvakov in Pokal Uefa. Bayern je pred dvema tednoma z zmago v Kaiserslauternu osvojil naslov prvaka, na zadnji domači tekmi pa je kapetan Oliver Kahn visoko dvignil prestižni ''solatni krožnik''. Bavarci so v zadnji tekmi na olimpijskem stadionu nadigrali Nürnberg s 6:3, že ob polčasu je bilo 5:0. Zanimiv je bil tudi boj za najboljšega strelca lige. Roy Makaay je dosegel dva zadetka, še posebej lep je bil prosti strel prek živega zidu gostov za 3:0. Napadalec Nürnberga Marek Mintal je letos zabil 23 golov, Makaay pa le dva manj.

Olimpijski stadion v Münchnu je bil zgrajen leta 1972, ko so v bavarski prestolnici potekale olimpijske igre (junak je bil ameriški plavalec Mark Spitz). Prva tekma je bila maja 1972, ko je ZR Nemčija ugnala Sovjetsko zvezo s 4:1, vse štiri gole za Nemce je zabil najboljši strelec Bundeslige vseh časov Gerd Müller. Nogometaši Bayerna so junija leta 1972 na prvi ligaški tekmi na tem stadionu premagali Schalke s 5:1 in osvojili naslov prvaka. Tudi slovo je bilo enako (to je bila 1.161. uradna tekma), na stadionu je 19. naslov slavilo 63.000 gledalcev, ki so napolnili stadion že dve uri pred tekmo. Kljub dežju se je proslava nadaljevala na glavnem trgu Marienplatz. Bayern bo v prihodnji sezoni igral v Allianz Areni (66.000 sedežev), odprtje bo že 31. maja. Prva tekma v Bundesligi bo 5. avgusta.

Porurski derbi Borusii
Veliki porurski derbi med Schalkejem in Borussio je vsako leto tekma izjemnega prestiža. Rumeno-črni iz Dortmunda so tokrat slavili (1:2), to je bila njihova prva zmaga v medsebojnih tekmah po 14. novembru 1998. V 17. minuti je Tomas Rosicky iz kota podal na bližnjo vratnico, kjer je bil najvišji Sebastian Kehl. Po prostem strelu Lincolna je Tomasz Waldoch le dve minuti pozneje izid izenačil. Zmago je Borusii zagotovil Lars Ricken tik pred odmorom, potem ko je izkoristil sijajno podajo Floriana Kringeja. V 2. polčasu so gostitelji napadli z vsemi možmi, a je bil vratar Borussie Roman Weidenfeller vselej na mestu. Schalke mora v zadnjem krogu zmagati v Freiburgu, da bi si dokončno zagotovil 2. mesto. Stuttgart je zapravil veliko priložnost, da si zagotovi nastop v Ligi prvakov. Varovanci trenerja Matthiasa Sammerja so klonili v Bochumu z 0:2. Aleksander Knavs je odigral vseh 90. minut za Bochum, ki se seli v 2. ligo. V boju za uvrstitev v pokal Uefa najbolje kaže Herthi, Werderju in Bayerju.

Hat-trick Lavriča v 2. ligi
Klemen Lavrič je v letošnji sezoni dokazal, da si zasluži igranje v Bundesligi. Na tekmi med Einrachtom iz Trierja in Dynamom iz Dresndna (2:4) je dosegel prve tri gole. S 16 zadetki je na 3. mestu lestvice strelcev 2. nemške lige. Dynamu je dolgo časa kazalo na izpad v regionalno ligo, potem pa je v spomladanskem delu igral sijajno in je trenutno na 9. mestu. V Bundesligo sta se že uvrstila Köln in Duisburg, zelo blizu pa je tudi Eintarcht iz Frankfurta.

Francija: Lille in Monaco odločata o 2. mestu
Lille je v 36. krogu francoskega prvenstva slavil v Nantesu s 3:1 in si že zagotovil najmanj 3. mesto, ki vodi v kvalifikacije za Ligo prvakov. Rafael Schmitz in Matthieu Debuchy sta zadela v 2. polčasu za Lille, ki ima tri točke naskoka pred Monacom. Ekipa iz kneževine je na domačem sigrišču odpravila Bastio s 5:2. Tri zadetke je zabil Ernesto Javier Chevanton. Auxerre in Marseille sta remizirala (0:0) in sta v najboljšem položaju med ekipami, ki se potegujejo za vstop v pokal Uefa. V 2. ligo se seli Istres, Caen pa je po zmagi nad St. Etiennom (2:0) še vedno v igri za obstanek. Razburljivo je bilo tudi v Parku princev, kjer je Sochaux še v sodnikovem podaljšku vodil proti PSG-ju z 2:0. Oba gola za goste je dal Brazilec Francileudo Santos na začetku 2. polčasa. V 92. minuti je znižal Mario Yepes, točko gostiteljem pa je v zadnjih sekundah zagotovil Sylvain Armand. Prvak lyon je zlahka odpravil Bordeaux (5:1).

Partizanu 19. naslov
Nogometaši Partizana so dva kroga pred koncem prvenstva Srbije in Črne gore osvojili 19. naslov prvaka. V 28. krogu so proti Zeti igrali 1:1, Crvena zvezda, ki zaostaja osem točk, pa je doma izgubila z Budućnostjo.