Barcelona je rušila kot vojska brez usmiljenja. A igra Špancev ni tekla po strogih pravilih, ampak predvsem po 'intuiciji', glavni kreator pa je bil ... Foto: Reuters
Barcelona je rušila kot vojska brez usmiljenja. A igra Špancev ni tekla po strogih pravilih, ampak predvsem po 'intuiciji', glavni kreator pa je bil ... Foto: Reuters
Lionel Messi
... Lionel Messi. Foto: Reuters
Hans Jörg Butt
Hans Jörg Butt je v enem od Henryjevih napadov potegnil kratko, a med vratnicama ostal do konca tekme. Foto: Reuters
Lionel Messi
Lionel Messi je bil za igralce v belem preprosto prehiter. Foto: Reuters
Fernando Torres
Fernando Torres (ni na sliki) je takole že v 6. minuti ukanil Petra Čecha. Foto: Reuters
Branislav Ivanović
Branislav Ivanović je bil v osjem (beri: rdečem) gnezdu najvišji. Foto: Reuters
Didier Drogba
Didier Drogba je po prihodu Guusa Hiddinka spet v stari dobri formi. Foto: Reuters
Liverpool je znan, da ima izjemno strastne in zveste navijače. Ti so tudi tokrat na Anfieldu pripravili peklensko vzdušje. Foto: Reuters

Barcelona je na Camp Nouu razbila Bayern s 4:0, pri čemer je po navdahnjeni igri trojčka Lionel Messi-Samuel Eto'o-Thierry Henry vse zadetke dosegla že v prvih 45 minutah. Bavarci se lahko le varčevanju moči domačih igralcev lahko zahvalijo, da so iz svoje mreže pobrali le štiri žoge. Kako je nogomet nepredvidljiv - Bayern je v prejšnjem krogu Sportingu na dveh tekmah zabil 12 zadetkov, zdaj pa se je sam znašel v koži nebogljene ekipe.

Redsi naleteli na "mino Ivanović"
Liverpool
in Chelsea sta se v Ligi prvakov srečala še peto leto zapored. Prejšnje tekme so se vedno končale z največ enim zadetkom razlike. Letos so bili favoriti prvič redsi, saj so tekmece obakrat ugnali v Premier League, hkrati pa so na zadnjih tekmah res v izvrstni formi. A tokrat so na Anfieldu izgubili kar z 1:3, pri tem pa so naleteli na mino po imenu Branislav Ivanović. Srbski branilec je dosegel sploh svoja prva zadetka v dresu modrih - oba z glavo.

Že po 12 minutah je bilo 2:0
Barcelona je povedla v 9. minuti, ko so si njeni igralci pred nasprotnim kazenskim prostorom izmenjali serijo podaj, na koncu je na desni strani do žoge prišel osamljeni Lionel Messi, ki je streljal proti daljši vratnici in zadel. Vsega tri minute pozneje je bilo že 2:0. Barca je spet udarila po desni strani, Messi se je tokrat znašel v vlogi podajalca, eksekutor pa je bil (spet osamljeni) Samuel Eto'o.

Messiju karton, Guardiola na tribune
V 18. minuti je prišlo do sporne situacije. Hitri Messi se je znašel v kazenskem prostoru, kjer ga je ustavil Christian Lell. Ko je večina mislila, da bo Howard Webb pokazal na belo točko, je mlademu Argentincu pokazal opozorilo rumene barve. To je tako razkačilo domačega stratega Pepa Guardiolo, ki se nikakor ni mogel pomiriti, zato ga je angleški delilec pravice poslal na tribune.

Na levi strani je čaral Henry
Katalonci so pred koncem polčasa zrežirali še dva zadetka. Tretji šah-mat se je zgodil v 38. minuti, zadetek pa je prvič padel z leve strani, kjer je čaral Thierry Henry. Francoski napadalec je v sredino poslal natančen predložek, pred vratarjem Hansom Jörgom Buttom (dobil je prednost pred Michaelom Rensingom) je bil hitrejši Messi, ki se je veselil še drugega zadetka.

Mark van Bommel podal za 4:0
Barca je piko na i sijajnemu polčasu postavila v 43. minuti, ko je Messi serijsko preigraval z desne strani proti sredini, kjer ga je grobo (s komolcem) ustavil Mark van Bommel. Webb je pustil prednost, van Bommel je žogo "nesrečno" podaljšal do Henryja, ki se je še sam vpisal med strelce.

V nadaljevanju (pričakovano) nižji tempo igre
V drugem polčasu Barca ni igrala z "nemško" miselnostjo, ki (slabše) tekmece razbija do 90. minute, ampak je bolj kot ne hranila moči za naslednje nastope. Vseeno so si gostitelji priigrali nekaj priložnosti za še višjo zmago. Omeniti velja strel Messija, Butt je žogo s skrajnimi močmi odbil v vratnico.

Španca zrežirala gol za redse
Na Anfieldu se je vse začelo po željah domačih navijačev. Že v šesti minuti je po španski akciji gostitelje v vodstvo popeljal Fernando Torres, ki je zadel z 10 metrov. Za natančno podajo je poskrbel Alvaro Arbeloa.

Ivanović prvič zadel za Chelsea ...
A nadaljevanje tekme je teklo povsem po okusu navijačev Chelseaja. Varovanci Guusa Hiddinka so vzpostavili ravnotežje in pred koncem polčasa izenačili. Florent Malouda je v 39. minuti izvajal kot, v skoku pa je bil najvišji Branislav Ivanović, ki je tako veselil prvega zadetka v dresu Chelseaja.

... in še drugič
25-letni srbski branilec je svoj sanjsko tekmo v dresu Chelseaja dopolnil v 62. minuti, ko je še drugič matiral Pepeja Reino - drugič z glavo. Tokrat je s kota podal Frank Lampard. Pri rdečih so se pojavili prvi znaki panike, kar so Londončani kaznovali še z enim hitrim zadetkom, ki je tehtnico v skupnem izidu močno nagnil na stran modrih. Michael Ballack je poslal dolgo podajo, na levi strani jo je prejel Malouda in jo poslal v osrčje kazenskega prostora, kjer jo je Didier Drogba rutinirano poslal v mrežo. Razmerje v strelih v okvir vrat je bilo 9:4 v korist zmagovalcev.

Liga prvakov, četrtfinale, prve tekme

LIVERPOOL - CHELSEA 1:3 (1:1)
Torres 6.; Ivanović 39., 62., Drogba 67.

BARCELONA - BAYERN 4:0 (4:0)
Messi 9., 38., Eto'o 12., Henry 43.

Odigrano v torek:
VILLARREAL - ARSENAL 1:1 (1:0)
Senna 10.; Adebayor 66.

MANCHESTER UNITED - PORTO 2:2 (1:1)
Rooney 15., Tevez 85.; Rodriguez 4., Mariano 89.

LIVERPOOL       1 - 3           CHELSEA
Torres 6. Ivanović 39., 62.
Drogba 67.
---------------------------------------
Reina Čech
Arbeloa Ivanović
Carragher Alex
Škrtel Terry
Lucas *** A. Cole
Xabi Alonso Essien
Aurelio ** Malouda
Kuyt Ballack
Gerrard Lampard
Riera * Drogba *
Torres Kalou
---------------------------------------
* 68./Benayoun * 80./Anelka
** 75./Dossena
*** 79./Babel
Sodnik: Claus Bo LARSEN (Danska)

BARCELONA 4 - 0 BAYERN
Messi 9., 38., Eto'o 12., Henry 43.
---------------------------------------
Valdes Butt
Alves Oddo
Marquez Demichelis
Pique Lell
Puyol Breno
Xavi Schweinsteiger
Toure ** Ze Roberto **
Iniesta van Bommel
Messi Ribery
Eto'o *** Altintop *
Henry * Toni
---------------------------------------
* 74./Keita * 46./Ottl
** 81./Busquets ** 77./Sosa
*** 90./Bojan
93.219; Sodnik: Howard WEBB (Anglija)


S. J.