Ronaldinho je v dveh letih padel iz raja v pekel. Foto: EPA
Ronaldinho je v dveh letih padel iz raja v pekel. Foto: EPA
Lionel Messi in Ronaldinho
Ronaldinho v objemu s svojim naslednikom Lionelom Messijem. Foto: EPA
Adriano in Ronaldinho
Njegov padec se je začel na svetovnem prvenstvu. Foto: EPA

Vrnimo se 25 mesecev nazaj. Takrat 26-letni brazilski virtuoz je Barcelono popeljal do drugega zaporednega naslova španskega prvaka in zmage v Ligi prvakov. Nogometni svet je bil enoten - "To je najboljši igralec na svetu." V naslednjih dveh letih je šla njegova kariera strmo navzdol in pripeljala celo do tega, da je v Barceloni postal "presežek".

Pričakali so ga kot rešitelja
Amaterski odnos do treninga, izguba forme, težave s težo in prihod nove generacije dokazovanja željnih nogometašev so Ronaldinha iz nogometnega boga spremenili v tarčo nezadovoljnih navijačev - tistih, ki so ga leta 2003 po prestopu iz Pars SG-ja kovali v zvezde in ga imeli za rešitelja katalonske svetinje. Barcelona je bila takrat v hudih težavah, ki so se zaradi napačne klubske politike in boja vodstvenih struktur odražale tudi na rezultatih. Ronaldinha je ob prihodu pričakalo 30.000 navijačev.

Na Nou Campu zavel nov veter
Čeprav je bil pritisk ogromen, je takoj dvignil omajano klubsko moralo. Njegova vizija igre, podaje, preigravanja, predvsem pa nasmeh, sproščenost in otroška vzhičenost so na Nou Camp prinesli nov veter. Čeprav Katalonci niso najbolje štartali v prvenstvo, so po 17 zaporednih tekmah brez poraza zasedli drugo mesto, kar je bila njihova najboljša uvrstitev v štirih letih. Ronaldinho si je s svojimi igrami prislužil naziv najboljšega svetovnega nogometaša leta 2004. Lovoriko je dvignil tudi leto pozneje.

Na noge dvignil celo Santiago Bernabeu (Video)
Začetek druge sezone ni bil idealen, toda kmalu je ujel super formo in ob pomoči prvega strelca lige Samuela Eto'ja popeljal Barcelono do prvega naslova španskega prvaka v šestih letih. Ronaldinho je bil ključna figura v ponovitvi uspeha leto pozneje, ko je Barcelona postala tudi evropski prvak z zmago nad Arsenalom. Vrhunec tiste sezone je bila tekma v Madridu, ko je z dvema izjemnima prodoroma potopil Real Madrid (0:3) in dvignil na noge Santiago Bernabeu, kar v španski prestolnici pred njim ni uspelo še nobenemu nogometašu "najbolj osovraženega kluba."

Trebuh "visel čez pas"
Poletje 2006 je pomenilo začetek Ronaldinhove kalvarije. V brazilski reprezentanci, ki je izpadla v četrtfinalu svetovnega prvenstva proti Franciji, je bil le bleda senca največjega svetovnega zvezdnika. Barcelona je morala v naslednji sezoni predati žezlo Real Madridu, Ronaldinho pa je bil kljub 23 golom v vseh tekmovanjih na udaru kritik zaradi neborbenosti, slabe forme in telesne pripravljenosti. Mediji in navijači so ga še posebej imeli v zobeh, ko ga je ujel fotograf s trebuhom "visečim čez pas."

"Nepogrešljivi" postal zamenljiv
Leta 2007 je izpustil južnoameriško prvenstvo, vendar tudi to ni pripomoglo k dvigu forme. Mediji so poročali, da je med njim in Eto'ojem prišlo do spora, kar sta oba zanikala. Vodilno vlogo v klubu je prevzel Lionel Messi, na površje sta prišla Giovani dos Santos in Bojan Krkic. Nenadoma je "nepogrešljivi" postal zamenljiv. V zadnji sezoni je bil pogosto na klopi, njegovemu ugledu pa so dodatno škodovale še "papirnate" poškodbe in govorice o nedisciplini tako na igrišču kot zunaj njega.

Še eden izmed nezadovoljnih sinov Barcelone
Po koncu sezone so se v Barceloni odločili, da ga ne potrebujejo več. Tako je postal še eden od Barceloninih sinov, ki so imeli zvezdni vzpon, z Nou Campa pa odšli nezadovoljni. Spomnimo se le Maradone, Bernda Schusterja, Romaria, Rivalda in Ronalda. Je Ronaldinhove čarovnije konec ali potrebuje le nov izziv? Odgovor bo znan kmalu.

R. K.