Xabi Alonso je poskrbel za veliko evforijo. Po letu 1993 je Bayer Leverkusen znova pokalni prvak. Foto: Reuters
Xabi Alonso je poskrbel za veliko evforijo. Po letu 1993 je Bayer Leverkusen znova pokalni prvak. Foto: Reuters

Leverkusen je v letošnji sezoni izgubil le eno od 53 tekem. V sredo je v finalu Evropske lige v Dublinu klonil na poti do trojne krone, Atalanta je bila boljša s 3:0.

Prvi naslov nemškega prvaka so si farmacevti zagotovili že sredi aprila, postali so prva ekipa v 61-letni zgodovini Bundeslige, ki je sezono končala neporažena.

To je četrta lovorika v vitrini Leverkusna. Leta 1988 so osvojili Pokal Uefa, leta 1993 pa nemški pokal, ko so premagali drugo ekipo berlinske Herthe z 1:0, zadel je legendarni napadalec Ulf Kirsten.

Navijači Kaiserslauterna so se izkazali z imenitno koreografijo. Foto: EPA
Navijači Kaiserslauterna so se izkazali z imenitno koreografijo. Foto: EPA

28 let po zadnjem pokalnem naslovu Kaiserslauternu ni uspelo presenetiti
75.000 gledalcev je pripravilo imenitno vzdušje na olimpijskem stadionu v Berlinu. Navijači Kaiserslauterna so se spomnili 25. maja 1996, ko so zadnjič osvojili nemški pokal. Dve leti zatem so senzacionalno postali tudi nemški prvaki. Pred 15 leti so se začele težave in ekipa s kultnega Betzenberga je izpadla celo v tretjo nemško ligo. Kaiserslautern je v finalu klonil šestič, sicer pa je letos v drugi Bundesligi zasedel 13. mesto.

Navijači so ostali zvesti. Koreografija z rdečim hudičem na olimpijskem stadionu v Berlinu je jemala sapo.

Mojstrovina Granita Xhake je odločila finale. Foto: EPA
Mojstrovina Granita Xhake je odločila finale. Foto: EPA

Izjemen strel Xhake z levico
Trener Friedhelm Funkel, ki je leta 1985 blestel v finalu nemškega pokala, ko je z Uerdingenom šokiral Bayern (2:1), je odlično pripravil svoje varovance, ki se niso ustrašili močnega tekmeca. V 4. minuti je napadalec Daniel Hanslik z močnim strelom z 20 metrov nevarno zapretil, a je Lukaš Hradecky žogo odbil.

Varovanci Xabija Alonsa premoč kronali v 16. minuti, ko je prodiral Florian Wirtz. Ben Zolinski mu je izbil žogo, ki pa je prišla do Granita Xhake. Švicarski vezist jo je s silovitim udarcem s 25 metrov z levo nogo zavrtinčil v zgornji desni kot nemočnega Juliana Krahla.

Igralci Bayerja so odigrali najboljšo sezono v 120-letni zgodovini kluba. Foto: EPA
Igralci Bayerja so odigrali najboljšo sezono v 120-letni zgodovini kluba. Foto: EPA

Izključitev Kossounouja ni bila usodna
Leverkusen je v nadaljevanju prvega polčasa prevladoval, a je minuto pred odmorom ostal le z deseterico. Odlion Kossounou, ki je že imel rumeni karton, je stopil na gleženj Borisa Tomiaka. Sodnik Bastian Dankert je iz žepa potegnil rdeči karton.

V drugem polčasu je Xabi Alonso zaprl vse poti do vrata. Bayer je z disciplinirano igro zdržal do 96. minute.

Xabi Alonso se po sanjski sezoni veseli dopusta
"To je bila sanjska sezona. Ko smo ostali z igralcem manj, se je pokazalo, da smo prava ekipa. Igrali smo disciplinirano. Nadomestili smo enega igralca z velikim bojem. O tej sezoni se bo govorilo še dolga leta. V nedeljo nas čaka sprejem v Leverkusnu, potem pa bom potreboval nekaj tednov, da zadiham," je povedal 42-letni Xabi Alonso, ki se veseli izziva v Ligi prvakov v prihodnji sezoni.

Friedhelm Funkel je v 35-letni trenerski karieri vedno vodil ekipe s spodnjega dela lestvice v Bundesligi in v drugi ligi. Foto: EPA
Friedhelm Funkel je v 35-letni trenerski karieri vedno vodil ekipe s spodnjega dela lestvice v Bundesligi in v drugi ligi. Foto: EPA

Funkel uspešno opravil nalogo
"Seveda smo zelo razočarani. Prepričan sem bil, da lahko z igralcem več izenačimo. Ponosen sem na svojo ekipo, disciplinirano smo se branili in porabili veliko moči proti odličnemu tekmecu. V zadnjih minutah nas je zmanjkalo, ko bi morali pritisniti," je povedal 70-letni trener Kaiserslauterna Funkel, ki je odlično opravil vlogo dežurnega gasilca. Ekipo je obdržal v drugi ligi, potem ko je nekaj časa kazalo na izpad med tretjeligaše.

Poudaril je, da gre v ponedeljek na dopust, saj je zelo utrujen. Boj za obstanek je pustil posledice. Živi v Kölnu in navijači kozličkov si ga želijo na klopi v prihodnji sezoni, potem ko so izpadli iz Bundeslige.


FINALE, Berlin:
Kaiserslautern - BAYER LEVERKUSEN 0:1 (0:1)
75.000; Xhaka 16.
RK: Kossounou 44./Bayer Leverkusen

Kaiserslautern: Krahl, Zolinski (74./Tachie), Elvedi, Tomiak, Puchacz, Kaloč, Zimmer (93./Toure), Ritter, Raschl (83./Klement), Redondo (83./Opoku), Hanslik (46./Ache).

Leverkusen: Hradecky, Kossounou, Tah, Tapsoba, Xhaka, Andrich, Frimpong (93./Tella),Grimaldo (85./Hincapie), Hofmann (46./Stanišić), Wirtz (93./Hložek), Schick (46./Adli).

Sodnik: Bastian Dankert