Thomas Müller, ki je bil na svetovnem prvenstvu v Rusiji v zelo slabi formi, je na uvodni tekmi Bundeslige blestel. Foto: Reuters
Thomas Müller, ki je bil na svetovnem prvenstvu v Rusiji v zelo slabi formi, je na uvodni tekmi Bundeslige blestel. Foto: Reuters
Adam Szalai se je sijajno znašel v kazenskem prostoru. Foto: Reuters
Robert Lewandowski je v drugem poskusu zadel z bele točke. Foto: Reuters
Niko Kovač se zaveda, da ga na klopi Bayerna čaka zahtevna naloga. Že uvodna tekma Bundeslige je bila zelo napeta. Foto: Reuters
31-letni Julian Nagelsmann je eden izmed najobetavnejših trenerjev na svetu. Po odhodu Zinedina Zidana je prejel celo klic iz Madrida, a je vodstvu Reala dejal, da še ni pripravljen za tako zahtevno nalogo. Hoffenheim je popeljal v Ligo prvakov, od naslednjega poletja pa bo na klopi Leipziga. Foto: Reuters
Sodnik Bastian Dankert je bil v zadnjih minutah več časa ob igrišču. Večkrat si je ogledoval posnetke. Tekma je skupaj trajala kar 101 minuto. Foto: Reuters
Leipzig po hitrem vodstvu popustil v Dormtundu
Zadetki s tekme Bayern - Hoffenheim

za zmago na uvodni tekmi 56. sezone Bundeslige pošteno potruditi. Hoffenheim je na Allianz Areni zdržal vse do 82. minute (3:1).

Trener gostov Julian Nagelsmann se ni odločil za "bunker", ampak je z agresivno igro in s številnimi prekrški (pravi čudež, da so gostje srečanje končali z vsemi enajstimi nogometaši) omrtvil igro gostiteljev. Bavarci so bili v drugem polčasu brez pravih idej, prebudili so se šele v zadnjih desetih minutah, ko so obodreni tudi z zelo sporno najstrožjo kaznijo prišli do treh točk.

Že pogled na klop Bayerna pred tekmo je bil zares zanimiva. Arjen Robben in Mats Hummels nista bila v prvi postavi, Corentin Tolisso, ki je s Francozi prejšnji mesec v Moskvi postal svetovni prvak, je sedel na tribuni.
Müller prvi strelec v novi sezoni
Bavarci so bili boljši v prvem polčasu. V 23. minuti je Joshua Kimmich podal iz kota z leve strani, Thomas Müller pa se je otresel branilca Kevina Vogta in z glavo zatresel mrežo. V 34. minuti je imel po protinapadu gostov Brazilec Joelington izjemno priložnost, vendar je s sedmih metrov streljal mimo vrat. Prejšnji teden je napadalec s hat-trickom v pokalu potopil Kaiserslautern (6:1).

Coman obnovil poškodbo gležnja
Dve minuti zatem se je Kingsley Coman sam znašel pred vratarjem Oliverjem Baumannom, ki je odlično posredoval. Tik pred odmorom je hitri Coman ušel Nicu Schulzu, ki ga je pokosil, in Francoz je obnovil poškodbo gležnja. Odšepal je v garderobo in čaka ga nova operacija. Vrnil naj bi se šele decembra. Zamenjal ga je Robben.
Szalai osmešil Boatenga
Hoffenheim je drugi polčas začel precej bolj odločno. Gostje so dobili ključne dvoboje na sredini igrišča in v 58. minuti tudi izenačili. Ermin Bičakčić je v kazenskem prostoru zaposlil Adama Szalaia. Madžarski napadalec je osmešil Jeroma Boatenga, ki je zletel v prazno, nato pa je z diagonalnim strelom z desno nogo matiral Manuela Neuerja. Boateng je daleč od vrhunske forme in zanimivo bo videti, ali bo naslednji teden zapustil München. Trener PSG-ja Thomas Tuchel ga želi imeti v zvezdniški zasedbi.

Ribery prelisičil sodnika in tudi videosodnika
Bayern je izgubil nadzor nad srečanjem. Kovač je v igro poslal Leona Goretzko, ki je prišel iz Gelsenkirchna. Ključni trenutek tekme se je zgodil deset minut pred koncem, ko je Franck Ribery izsilil najstrožjo kazen. Havard Nordtveit je z drsečim štartom skušal zaustaviti Francoza, ki je padel čez Norvežana. Sodnik Bastian Dankert je pokazal na belo točko, tudi videosodnik Sascha Stegemann njegove odločitve presenetljivo ni preklical. Robert Lewandowski je zelo slabo izvedel najstrožjo kazen, vratar Oliver Baumann je njegov strel odbil, Robben pa je zatresel mrežo. Nizozemec je prehitro štartal v kazenski prostor, še pred strelom Poljaka je bil vsaj dva metra znotraj. Zadetek po posredovanju videosodnika ni veljal. Lewandowski je moral enajstmetrovko ponoviti, v drugo pa je z desno nogo poslal Baumanna v napačno smer za 2:1.

Robben postavil piko na i
Bavarci so se sprostili. V 86. minuti je Goretzka z desne strani podal pred vrata, kjer je Müller s komolcem preusmeril žogo v mrežo. Zadetek je najprej veljal, a ga je videosodnik pravilno razveljavil. Gostje so mislili le še na napad in priložnosti Bayerna so si sledile vsako minuto. V 91. minuti je Kimmich hitro izvedel avt, Müller pa je lepo podaljšal do Robbna, ki je z levico zabil žogo pod prečko za končnih 3:1.
Robben: Po sedmih tednih treninga začnem na klopi
"Prva tekma nikoli ni lahka, še posebej proti tako kakovostnemu tekmecu. Hoffenheim nam je že večkrat povzročal težave. Res sem bil jezen, ker sem tekmo začel na klopi. Sedem tednov sem trdo treniral in res sem mislil, da bom začel tekmo. Na srečo sem vstopil in tudi zadel," je poudaril Robben.
Tudi Kovač priznal, da 11-m ne bi smelo biti
"Zmaga je popolnoma zaslužena, saj smo imeli precej več priložnosti. Hoffenheim je na začetku drugega polčasa igral res dobro in takrat smo izgubili nadzor nad tekmo. Mislim, da ni bila [upravičena] enajstmetrovka, a res je bilo težko odločiti. Zelo sem zadovoljen z igro v zadnjih 15 minutah, ko smo bili precej boljši," je pojasnil Kovač.
"Res mi ni bilo lahko, nekatere igralce sem moral pustiti celo na tribuni. Svetovni prvak Tolisso sploh ni bil v kadru. Robben je začel na klopi, a je vstopil ob koncu prvega dela. Nisem še dolgo trener, vendar: tak kader ima redkokatera ekipa na svetu. Razumljivo, da vsi pričakujejo same zmage," je še dodal hrvaški strateg.
Nagelsmann: Videosodnik očitno ni gledal tekme!
"V prvem polčasu nismo igrali dobro in ob odmoru sem bil jezen. Izenačili smo na 1:1, z agresivno igro smo jih zadržali. Ne vem, kaj je delal videosodnik v Kölnu. Očitno ni gledal tekme, saj je bila enajstmetrovka res smešna. Ribery se je zaletel v Nordtveita, to bi videosodnik moral videti! Ko je Lewandowski zgrešil z bele točke, je bil Robben pet metrov v kazenskem prostoru. Sploh ne vem, zakaj se je najstrožja kazen ponavljala. Sodnik mi je rekel, da je bil tudi naš igralec pol metra prehiter," je bil besen Nagelsmann, ki bo le še v tej sezoni vodil Hoffenheim. Poleti 2019 se seli v Leipzig.

1. krog:
BAYERN - HOFFENHEIM 3:1 (1:0)
Müller 23., Lewandowski 82./11-m, Robben 91.; Szalai 58.

Bayern: Neuer, Kimmich, Süle, Boateng, Alaba, Javi Martinez (67./Goretzka), Müller, Thiago, Coman (45./Robben), Ribery (84./James Rodriguez), Lewandowski.

Hoffenheim: Baumann, Bičakčić, Vogt (74./Nordtveit), Adams (66./Akpoguma), Kaderabek, Grillitsch, Schulz, Bittencourt, Grifo (46./Zuber), Joelinton, Szalai.

Sodnik: Bastian Dankert


HERTHA - NÜRNBERG 1:0 (1:0)
Ibišević 27.
Ishak (Nürnberg) je v 84. minuti zapravil 11-m.

WERDER - HANNOVER 1:1 (0:0)
Gebre Selassie 85.; Weydandt 76.

FREIBURG - EINTRACHT 0:2 (0:1)
N. Müller 10., Haller 82.

WOLFSBURG - SCHALKE 2:1 (1:0)
Brooks 33., Ginczek 94.; Bentaleb 85./11-m
RK: Nastasić 65./Schalke

FORTUNA DÜSSELDORF - AUGSBURG 1:2 (1:0)
Raman 39.; Hinteregger 57., Hahn 76.

BORUSSIA (M) - BAYER LEVERKUSEN 2:0 (0:0)
Hofmann 55./11-m, Johnson 58.
T. Hazard (Borussia M.) je v 38. minuti zapravil 11-m.

MAINZ - STUTTGART 1:0 (0:0)
Ujah 76.

BORUSSIA (D) - RB LEIPZIG 4:1 (3:1)
Dahoud 21., Sabitzer 40./ag, Witsel 43., Reus 91.; Augustin 1.
Kampl (Leipzig) je igral vso tekmo.

Leipzig po hitrem vodstvu popustil v Dormtundu
Zadetki s tekme Bayern - Hoffenheim