Po številnih kritikah v zadnjem mesecu dni so nogometaši Bayerna prikazali pravi obraz. Foto: Reuters
Po številnih kritikah v zadnjem mesecu dni so nogometaši Bayerna prikazali pravi obraz. Foto: Reuters

Bayern je v zadnjih petih sezonah na domači zelenici nerešljiva uganka za Borussio (5:1, 4:1, 6:0 in 5:0). Še posebej "petarda" 6. aprila letos je odmevala. Ta zmaga je bila ključna za sedmi zaporedni naslov Bayerna.

Borussia brez strela v okvir vrat
Tokrat so bile karte pred "Klassikerjem" premešane. Številni strokovnjaki so stavili na črno-rumene, ki pa so pogoreli na celi črti in niso niti enkrat streljali v okvir vrat! Razmerje v strelih je bilo kar 18:1. Športni direktor Borussie Michael Zorc je zahteval moško igro v Münchnu, a njegova želja se niti slučajno ni uresničila.

Flick stavil na trdno obrambo – Thiago in Coutinho začela na klopi
Po polomu prejšnjo soboto v Frankfurtu z 1:5 je odšel Niko Kovač. Njegov pomočnik Hansi Flick je prevzel vlogo glavnega trenerja in debitiral z zmago nad Olympiacosom z 2:0. V tednu dni mu je uspelo spremeniti marsikaj, pristop je bil tokrat izjemen.

54-letni Flick, ki je bil med letoma 2006 in 2014 pomočnik nemškega selektorja Joachima Löwa, se je zavedal, da je najprej treba izboljšati obrambo. Na uvodnih desetih tekmah je Bayern prejel kar 16 golov, kar je največ v zadnjih enajstih letih. V 180 minutah pod vodstvom Flicka je mreža ostala nedotaknjena. Umetnika Thiago in Philippe Coutinho sta znova začela na klopi.

Robert Lewandowski je še izboljšal izjemen rekord Bundeslige – zadel je na vseh enajstih tekmah letošnje sezone. Dosegel je že 16 golov in s tem ogroža strelski rekord Gerda Müllerja, ki je v sezoni 1971/72 zabil 40 golov. Na nujno operacijo stegenske mišice bo odšel šele med zimskim premorom. Pozimi bo imel več časa za okrevanje.
Robert Lewandowski je še izboljšal izjemen rekord Bundeslige – zadel je na vseh enajstih tekmah letošnje sezone. Dosegel je že 16 golov in s tem ogroža strelski rekord Gerda Müllerja, ki je v sezoni 1971/72 zabil 40 golov. Na nujno operacijo stegenske mišice bo odšel šele med zimskim premorom. Pozimi bo imel več časa za okrevanje. "Odločitev, kdaj bo šel na poseg, je povsem njegova. Glede na to, kako je strelsko razpoložen, bi na njegovem mestu tudi sam natančno premisli o terminu," je dejal Flick. Foto: Reuters

Lewandowski nadaljeval sijajno serijo
Gostitelji so unovčili že prvo priložnost. V 17. minuti je Benjamin Pavard z desne strani podal pred vrata, kjer je Lewandowski z glavo s petih metrov matiral Romana Bürkija. Poljak je zadel prav na vseh enajstih prvenstvenih tekmah, kar je izjemen rekord.

Črno-rumeni popolnoma brez idej
Bavarci so bili za razred boljši, na levi strani sta blestela Kingsley Coman in Alphonso Davies, ki se je vključeval v akcije. Dortmundčani so bili vseskozi prepozni, izgubili so vse dvoboje na sredini igrišča, bili so popolnoma nemočni, do odmora niso niti enkrat streljali v okvir vrat Manuela Neuerja.

Gostje so bili lahko zelo zadovoljni, da so na odmor odšli le z minimalnim zaostankom. Nevaren strel Serga Gnabryja je v 27. minuti s parado odbil Bürki. Deset minut zatem je Gnabry zatresel mrežo, a je bil v očitnem prepovedanem položaju. Jezni trener Lucien Favre je že devet minut pred odmorom opravil prvo menjavo. Jadona Sancha, ki se ni vračal v obrambo, je zamenjal Raphael Guerreiro.

Videosodnik priznal zadetek Gnabryja
Vsi načrti gostov so padli v vodo že po prvi akciji drugega polčasa. Odlični vodja obrambe Javi Martinez je na levi strani zaposlil Thomasa Müllerja, ki se je izognil prepovedanemu položaju in podal pred vrata, kjer je bil Lewandowski prekratek, na daljši vratnici pa je Gnabry zatresel mrežo z levo nogo. Stranski sodnik je dvignil zastavico, a ni opazil, da je Müller štartal iz svoje polovice. Oglasil se je videosodnik in Felix Zwayer je zadetek priznal.

Mats Hummels se je vrnil na Allianz Areno. Tako kot 6. aprila je zatresel mrežo Borussie ... Foto: Reuters
Mats Hummels se je vrnil na Allianz Areno. Tako kot 6. aprila je zatresel mrežo Borussie ... Foto: Reuters

Joker Alcacer zapravil edino priložnost za goste
Favre je po 60 minutah v igro poslal Marca Reusa (zadnja dva tedna ni treniral zaradi poškodbe gležnja) in Paca Alcacerja. V 69. minuti si je Borussia priigrala edino priložnost na tekmi. Achraf Hakimi je prodrl po desni strani in podal pred vrata, kjer Alcacer ni najbolje zadel žoge z levico in zletela je pol metra mimo vrat.

Hummels z avtogolom zaokrožil večer za pozabo
V 76. minuti si je Lewandowski mojstrsko zaustavil žogo in odigral dvojno podajo z Müllerjem, nato pa z desnico zlahka ukanil Bürkija. To je bil že 16. zadetek Poljaka v letošnji sezoni.

Deset minut pred koncem je rezervist Ivan Perišić z leve strani podal pred vrata, kjer je Mats Hummels podstavil nogo in preusmeril žogo v lastno mrežo. Branilec se je poleti vrnil v Dortmund, potem ko je tri sezone igral za Bayern.

Hansi Flick je med letoma 1985 in 1990 odigral 139 tekem za Bayern. Nekdanji vezist je bil tudi v začetni postavi finala Lige prvakov leta 1987 na Dunaju, ko so Bavarci izgubili proti Portu z 1:2. Veselil se je treh naslovov nemškega prvaka. V zadnjem desetletju se je zares izkazal v vlogi pomočnik Joachima Löwa. Taktični velemojster je tudi odličen v komunikaciji z igralci. Izpopolnjeval se je pri Pepu Guardioli v Manchestru in se naučil tujih jezikov (izpopolnil je angleščino in se naučil govoriti še špansko). Foto: Reuters
Hansi Flick je med letoma 1985 in 1990 odigral 139 tekem za Bayern. Nekdanji vezist je bil tudi v začetni postavi finala Lige prvakov leta 1987 na Dunaju, ko so Bavarci izgubili proti Portu z 1:2. Veselil se je treh naslovov nemškega prvaka. V zadnjem desetletju se je zares izkazal v vlogi pomočnik Joachima Löwa. Taktični velemojster je tudi odličen v komunikaciji z igralci. Izpopolnjeval se je pri Pepu Guardioli v Manchestru in se naučil tujih jezikov (izpopolnil je angleščino in se naučil govoriti še špansko). Foto: Reuters

Flick ne želi za vsako ceno ostati glavni trener
"Od prve minute smo igrali res agresivno. Vsi igralci so bili motivirani, želja je bila velika. Preteklost me ne zanima. Ni bilo lahko prevzeti ekipe po tako visokem porazu v Frankfurtu. Vsi v Nemčiji govorijo o tem derbiju in igralci so se odzvali odlično. Lewandowski je najboljši napadalec sveta, vse mu uspeva pred vrati," je poudaril Flick, ki si ne želi ostati glavni trener do konca sezone. Pravi, da je svoje poslanstvo že izpolnil. Vodstvo kluba ga bo zagotovo skušalo prepričati do naslednje tekme čez dva tedna v Düsseldorfu. Karl-Heinz Rummenigge ga je že pohvalil in pojasnil, da ne vidi nobenega razloga za hitro iskanje novega trenerja.

Müller: Nismo kar tako osvojili sedmih zaporednih naslovov
"V Dortmundu so ves teden govorili o moškem nogometu. Znova ste videli, kako je to videti. Vse dvoboje smo dobili, motiv je bil izjemen, saj se o tej tekmi govori že nekaj časa. Nismo kar tako osvojili sedmih zaporednih naslovov prvaka. Preveč se je poudarjal naš visok poraz v Frankfurtu, kjer pa smo igrali več kot 80 minut z igralcem manj," je bil zadovoljen Müller.

Hoeness te zmage ne bo nikoli pozabil
Najbolj je žarel predsednik Uli Hoeness, ki se bo v petek poslovil s tega mesta: "Šest dni pred letnim zborom si lepše tekme nisem mogel predstavljati. Od prve do zadnje minute so vsi prikazali sijajno predstavo. To je bila moja zadnja tekma na mestu predsednika in za vedno si jo bom zapomnil. Veliko zaslugo ima tudi moj prijatelj Niko Kovač, večkrat sva se slišala v zadnjih dneh."

Favre: Neverjetno slabo smo igrali!
"Bayern je bil precej boljši. Imeli so odličen sprejem žoge, podaje so bile izvrstne. Mi smo igrali slabo, zamujali smo vseskozi, sprejemi so bili slabi, izgubljali smo žoge. Neverjetno slabo smo igrali! Čaka nas še veliko dela," je bil razočaran Favre.

Zorc: To sploh ni bil nogomet
"To sploh ni bil nogomet. Na igrišču smo bili le 15 minut. Prav nič ni uspevalo in zasluženo smo prejeli lekcijo. To je bilo zares veliko razočaranje za nas. Težko si je razlagati, zakaj se je to zgodilo po veliki zmagi nad Interjem," je dodal športni direktor Zorc.

Bayern odčital pravo lekcijo dortmundski Borussii

Rezervist Kampl potrdil zmago rdečih bikov
V odlični formi je tudi RB Leipzig, ki je v Berlinu premagal Hertho (2:4). Kevin Kampl je vstopil v 54. minuti in štiri minute pred koncem potrdil zmago rdečih bikov. Timo Werner ga je zaposlil na levi strani. Kampl je v šprintu pobegnil po levi strani, si v kazenskem prostoru žogo naravnal na desnico in jo s 15 metrov poslal v mrežo.

Beierlorzer in Veh izgubila službo v Kölnu
Vodstvo Kölna je po osmem porazu na zadnjih enajstih tekmah odpustilo trenerja Achima Beierlorzerja in športnega direktorja Armina Veha.

Veha, ki je maja 2007 na trenerski klopi osvojil naslov s Stuttgartom, so odpustili že v petek takoj po porazu z 1:2 proti Hoffenheimu. Beierlorzerja, ki je ekipo vodil le 132 dni, pa danes.

Köln je na enajstih tekmah zbral le sedem točk.

Patrick Herrmann je z dvema zadetkoma obdržal Borussio iz Mönchengladbacha na vrhu lestvice. Foto: EPA
Patrick Herrmann je z dvema zadetkoma obdržal Borussio iz Mönchengladbacha na vrhu lestvice. Foto: EPA

Mainz se je razšel s trenerjem Schwarzom
Mainz se je razšel s trenerjem Sandrom Schwarzom. 41-letni strokovnjak, ki je na klop sedel poleti 2017, je po dolgih posvetih odšel sporazumno zaradi slabih izidov. Kaplja čez rob je bil sobotni poraz proti ekipi Union Berlin z 2:3. Prejšnji teden je Leipzig odpravil Mainz kar z 8:0.

Nekdanji igralec tega kluba je imel pogodbo do junija 2022, potem ko so mu jo podaljšali februarja letos. Mainz je lani končal na 12. mestu Bundeslige, letos pa je v 11 tekmah zbral le devet točk.


11. krog:
KÖLN – HOFFENHEIM 1:2 (1:0)
Cordoba 34.; Adamjan 48., Locadia 98./11-m

HERTHA – RB LEIPZIG 2:4 (1:2)
Mittelstadt 32., Selke 92.; Werner 38./11-m, 91., Sabitzer 45., Kampl 86.
Kampl je igral od 54. minute.

MAINZ – UNION BERLIN 2:3 (0:2)
Onisiwo 81., Brosinski 94.; Ingvartsen 30., Andersson 45., 51.

SCHALKE – FORTUNA DÜSSELDORF 3:3 (1:0)
Caligiuri 33., Kabak 67., Serdar 79.; Hennings 62./11-m, 74., 85.

PADERBORN – AUGSBURG 0:1 (0:1)
Max 41.
Gjasula (Paderborn) je v 7. minuti zapravil 11-m.

BAYERN – BORUSSIA (D) 4:0 (1:0)
Lewandowski 17., 76., Gnabry 47., Hummels 80./ag

Bayern vs Borussia (D)( id: 19106910 datum: 10.10.2019)

BORUSSIA (M) - WERDER 3:1 (2:0)
Bensebaini 20., Herrmann 22., 59.; Bittencourt 93.
RK: Bensebaini 87./Borussia

WOLFSBURG - BAYER LEVERKUSEN 0:2 (0:1)
Bellarabi 25., Paulinho 96.

FREIBURG - EINTRACHT 1:0 (0:0)
Petersen 77.
RK: Grifo 99.; Fernendes 45., Abraham 96.

Ekipa
ZRPGToč.
Borussia (M)1181224:1125
Leipzig1163229:1221
Bayern1163229:1621
Freiburg1163220:1221
Hoffenheim1162316:1420
Borussia (D)1154223:1519
Schalke1154220:1419
Bayer (L)1153317:1518
Eintracht1152421:1617
Wolfsburg1145211:1017
Union Berlin1141613:1713
Hertha1132617:2111
Fortuna D.1132615:1911
Werder1125418:2411
Augsburg1124513:2410
Mainz1130812:309
Köln1121810:237
Paderborn1111911:264