Kapetan Bayerna Oliver Kahn se že šestič veseli naslova pokalnega zmagovalca, kar je nemški rekord. Foto: Reuters
Kapetan Bayerna Oliver Kahn se že šestič veseli naslova pokalnega zmagovalca, kar je nemški rekord. Foto: Reuters
Luca Toni in Franck Ribery
Luca Toni in Franck Ribery sta v tej sezoni prvi violini bavarskega orkestra. Foto: Reuters
Zadetek Mladena Petrića
Izenačenje ob izteku rednega dela je napovedovalo presenečenja, ki pa ga boginja Fortuna ni dopustila. Foto: Reuters
Bavarcem 14. nemški pokal

Ottmar Hitzfeld, ki se po koncu sezone poslavlja od vroče münchenske klopi, je uspešno dokončal prvo od treh zaključnih etap. V dramatičnem finalu mu je italijanski napadalec z dvema goloma zagotovil pokal, v državnem prvenstvu jim le katastrofa lahko prepreči tretji dvojni naslov v zadnjih štirih letih, tukaj pa je še Pokal Uefe.

Naveza Ribery-Toni za začetno vodstvo
Uvod na razprodanem Olimpijskem stadionu v Berlinu je pripadel Bavarcem. Mark van Bommel je diagonalno podal do Francka Riberyja na levi strani igrišča, Francoz se je otresel Rukavine in z milimetrsko podajo v kazenskem prostoru našel Tonija, ki je v skladu s slovesom vrhunskega strelca le podstavil stopalo in na semaforju se je izpisalo 1:0 za Bayern.

Branjenje izida zamorilo igro
V nadaljevanju se je Bayern zadovoljil z minimalnim vodstvom, Borussia pa je nespretno napadala, še največjo priložnost je tik pred odmorom zapravil Tinga, katerega strel je odlično blokiral Lucio. V drugem delu je poskušal Florian Kringe, a preslabo za Oliverja Kahna. V 78. minuti so Bavarci zapravili priložnost, da odločijo tekmo. Ribery je močno streljal s strani, Ziegler je s skrajnimi močmi odbil žogo, Lukas Podolski pa je s šestih metrov zadel le Roberta Kovača.

Sreča najprej pri Borussi, nato pri Bayernu
Podaljšek je v drugi minuti sodnikovega dodatka v zmešnjavi pred Kahnovimi vrati iztržil Petrić, ki je s pravcatim kung fu udarcem spravil žogo mimo Lucia in v mrežo. Šokirani Hitzfeldovi varovanci so v podaljšku rabili dobrih deset minut, da so prišli k sebi. V 103. minuti je Ribery prodiral po sredini, Podolski je z razdalje slabo streljal, žoga pa je nato zadela Tonija v nogo in se med nogami branilca Dedeja odkotalila v mrežo. Šest minut pozneje je bil izključen še Jakub Blaszczykowski, ki je prejel drugi rumeni karton in upov za Dormund je bilo konec.

Ottmar Hitzfeld, trener Bayerna: "To je bil resnično lep izlet v Berlin. Po dobrem začetku v nadaljevanju nismo igrali na nivoju. V tako dramatičnem koncu je bilo vse možno. Na koncu smo srečno zmagali."

Luca Toni, napadalec Bayerna: "Ob koncu sezone je res veliko, veliko golov. Že četrtič zapored sem dvakrat zadel. Upam, da to formo ohranim vse do evropskega prvenstva."

Nemški pokal, finale, Berlin

Borussia Dortmund - BAYERN 1:2 (0:1) - po podaljšku
74.244; Petrić 90.+2; Toni 11., 103.
RK: Blaszczykowski 109./Borussia

T. G.

Bavarcem 14. nemški pokal