Bellingham je postal najboljši igralec do 21 let starosti tudi po izboru navijačev, ki so glasovali na spletni strani Tuttosport, ki je pred 20 leti začel z izborom za zlatega dečka. Foto: Reuters
Bellingham je postal najboljši igralec do 21 let starosti tudi po izboru navijačev, ki so glasovali na spletni strani Tuttosport, ki je pred 20 leti začel z izborom za zlatega dečka. Foto: Reuters

20-letnik iz Radeč je poleti iz Salzburga prestopil k Leipzigu za 24 milijonov evrov, kar je nova rekordna odškodnina za slovenskega nogometaša. Leto 2023 si bo Benjamin Šeško zapomnil tudi po uvrstitvi Slovenije na evropsko prvenstvo, ki bo na sporedu prihodnje leto v Nemčiji, pri čemer je najmlajši reprezentant izjemno odigral vlogo prvega napadalca in je kvalifikacije končal s petimi goli in dvema podajama. Za Leipzig je "Beni" doslej zabil šest golov na 18 tekmah v zgolj 589 minutah igre.

Bellingham tretji zlati deček iz Anglije

A pri izboru najboljšega mladega nogometaša na svetu ni bilo presenečenja. Jude Bellingham je namreč po prestopu iz Borussie Dortmund takoj postal ključni igralec Reala Madrida, kjer navdušuje na vsaki tekmi. Na 17 tekmah v dresu kraljevega kluba je dosegel kar 15 golov in prispeval še štiri podaje ter pri navijačih že zapolnil mesto slovitih predhodnikov v konici napada.

ZLATI DEČEK 2023

  1. Jude Bellingham (ANG; Borussia Dortmund/Real Madrid)
  2. Jamal Musiala (NEM; Bayern)
  3. Antonio Silva (POR; Benfica)
  4. Xavi Simons (NIZ; PSG/Leipzig)
  5. Pablo Gavi (ŠPA; Barcelona)
  6. Alejandro Balde (ŠPA; Barcelona)
  7. Florian Wirtz (NEM; Leverkusen)
  8. Benjamin Šeško (SVN; Salzburg/Leipzig)
  9. Milos Kerkez (MAD; AZ Alkmaar/Bournemouth)
  10. Giorgio Scalvini (ITA; Atalanta)
Benjamin Šeško je gonilna sila slovenskega napada, pri
Benjamin Šeško je gonilna sila slovenskega napada, pri "rdečih bikih" pa se še bori za preboj v prvo postavo. Foto: www.alesfevzer.com

Nagrado, namenjeno najobetavnejšemu nogometašu do 21 let so prvič podelili leta 2003 v organizaciji italijanskega časopisa Tuttosporta. Kasneje so se temu izboru pridružila tudi uredništva drugih športnih časopisov, in sicer Bild (Nemčija), Blick (Švica), A Bola (Portugalska), L'Equipe (Francija), France Football (Francija), Marca (Španija), Mundo Deportivo (Španija), Ta Nea (Grčija), Sport Express (Rusija), De Telegraaf (Nizozemska) in The Times (Velika Britanija).

Ugleden seznam zmagovalcev

S tem je nagrada Golden Boy dobila na širši veljavi in, sodeč po seznamu dobitnikov, dobro napoveduje uspešne in odmevne kariere.

Bellingham je nasledil dva nosilca igre Barcelone Gavija in Pedrija. Predtem so bili zlati dečki zvezdniki, kot so Lionel Messi (2005), Wayne Rooney (2004), Paul Pogba (2013) in Kylian Mbappe (2017) ter Erling Haaland (2020). Od Angležev je ob Rooneyju nagrado leta 2014 osvojil še Raheem Sterling.

Anglež Bellingham najboljši mladi nogometaš Evrope