Jan Oblak je na 23. tekmi v dresu Benfice še 19. ohranil mrežo nedotaknjeno. Po tekmi z Juventusom je že 621 minut brez prejetega gola in bo najbrž tudi prvi vratar
Jan Oblak je na 23. tekmi v dresu Benfice še 19. ohranil mrežo nedotaknjeno. Po tekmi z Juventusom je že 621 minut brez prejetega gola in bo najbrž tudi prvi vratar "orlov" v finalu 14. maja v Torinu. Foto: Reuters

Želeli smo si sanjskega finala, vendar nam žal ni uspelo. Benfica je izredno zavlačevala igro in žal je sodnik to dovolil. Videli smo le 40 minut dejanske igre, medtem ko je običajno na tekmah dejanske igre približno 60 minut. Ves čas so bile prekinitve, še posebej pa je bilo to moteče v drugem polčasu.

Trener poraženega Juventusa Antonio Conte
Stephane Mbia (Sevilla)
27-letni Kamerunec ni mogel verjeti, da je globoko v sodnikovem podaljšku z glavo dosegel gol, s katerim se je Sevilla uvrstila v finale, Valencia pa po odlični igri doživela boleč poraz. Foto: Reuters

Neverjeten gol. To je gol za mojo družino, za mojega očeta in za mojo mamo. To je moj najsrečnejši trenutek življenja.

Presrečni Stephan Mbia, ki je popeljal Sevillo v Torino.
Benfica z Oblakom, Sevilla pa srečno v finale
Brez zadetkov v Torinu

V četrtek so novi portugalski prvaki že slavili na Juventus Stadiumu, a za pravo zmagoslavje v Torinu bodo morali 14. maja v finalu Evropske lige premagati še Sevillo, krvnika Maribora v drugem evropskem klubskem tekmovanju. A proti Benfici govori zgodovina in vraževerje, s čimer pa lahko opravi kar drugi Slovenec v finalu Pokala Uefe/Evropske lige Jan Oblak.

Oblak gre po nov slovenski mejnik
21-letni Škofjeločan, katerega "železne roke" so našle mesto na naslovnici portugalskega športnega dnevnika Recorda, lahko postane šele prvi slovenski nogometaš, ki bi osvojil naslov v Evropski ligi oz. Pokalu Uefa. Do zdaj je v finalu "drugorazrednega tekmovanja" zaigral le Srečko Katanec, ki je leta 1989 s Stuttgartom izgubil proti Napoliju Diega Maradone.

Po 13 letih Slovenec v evropskem finalu
Mimogrede: Katanec je s Sampdorio osvojil "tretjerazredni" Pokal pokalnih zmagovalcev leta 1990. V najprestižnejši Ligi prvakov sta naslov osvojila Rene Krhin in Vid Belec, ki sta bila leta 2010 na širšem spisku Interja in sta tudi prejela odličje, čeprav nista igrala niti minute. V finalu Lige prvakov sta igrala in izgubila dva Slovenca: Katanec leta 1992 s Sampdorio proti Barceloni in leta 2001 Zlatko Zahović z Valencio proti Bayernu.

Priložnost za četverček lovorik
Sedem obramb, pri čemer izstopa parada po strelu z glavo Martina Caceresa v sodnikovem podaljšku, je proslavilo Oblaka, ki je zdaj nedvomno prvi vratar Benfice tako v portugalskem prvenstvu kot v Evropi.

Potem ko je lani Benfica na neverjeten način zapravila tri lovorike, imajo zdaj "orli" priložnost, da osvojijo kar štiri. Portugalski naslov je že zagotovljen, zdaj pa jih čakajo kar trije finali: dva pokalna na Portugalskem, obakrat proti Riu Aveju Etiena Velikonje, in seveda evropski finale.

Prekletstvo trenerja, ki jih je popeljal na vrh
Benfica bo drugič zapored igrala v finalu, lani je izgubila s Chelseajem po golu Branislava Ivanovića v sodnikovem podaljšku, ko je znova udaril urok Bele Guttmanna. Svojeglava trenerska legenda in svetovni nogometni popotnik je namreč na začetku 60. let z Eusebiom dvakrat osvojil Evropo, pri čemer je v prvem finalu leta 1961 premagal Barcelono (3:1), leta 1962 pa še Real Madrid (5:3). A ker ni dobil zaslužene povišice, je madžarski Jud jezno zapustil Benfico in ji v besu napovedal, da nikoli več ne bo osvojila ničesar v evropskem nogometu.

In res je lizbonski velikan z vzdevkom "glorioso" v 52 letih izgubil vseh sedem finalov: pet v Pokalu prvakov/Ligi prvakov in dva v Pokalu Uefe/Evropski ligi.

Juventus izločilo močnejše moštvo
"Juventus ima izjemno ekipo z odličnimi igralci in odličnim trenerjem, zato Juventus zelo spoštujem. Vendar je srečal odlično ekipo z odličnimi igralci, tako da je Juventus izločilo močnejše moštvo," je po napredovanju v finale povzel trener Jorge Jesus, ki ga evforija ni prevzela, saj se predobro spominja lanskih bolečih porazov. O izjemni motiviranosti "orlov" najbolj pričajo besede napadalca Eduarda Salvia iz uvodnega odstavka novice.

Portugalci so sicer plačali visoko ceno, saj so za finale ostali brez Argentinca Enza Pereza in mladega Srba Lazarja Markovića. "Žal je bilo to neizogibno, saj je Juventus ob koncu zelo pritiskal. Mislim, da je Benfica pokazala sijajno igro v obrambi, saj z devetimi igralci ni bilo lahko igrati proti Pablu Osvaldu, Carlosu Tevezu in Fernandu Llorenteju," je poudaril trener Benfice.

Prek Maribora in Valencie v Torino
"Čudež Stephana Mbie" je v sodnikovem podaljšku prinesel Sevilli torinski finale, saj je Valencio tako izločila na podlagi gola v gosteh. "Ni besed, s katerimi bi lahko opisal to tekmo. Hvala Bogu! Zdaj moramo uživati ta trenutek. Upajmo, da bomo dvignili pokal, čeprav vemo, da bo zelo težko," je po dramatičnem razpletu na Mestalli pripovedoval Ivan Rakitić, motor Seville, ki je med svojo potjo v finale izločila tudi Maribor, a samo s skupnih 4:3.

Se bosta finalna niza nadaljevala?
"To je neverjetna izkušnja. Vseeno nam je, s kom igramo v finalu, želimo samo uživati," je po preboju v finale pripovedoval evforičen trener Seville Unai Emery, ki pa ima zdaj 14 dni časa, da se pripravi na finale, kjer bo Sevilla skušala še tretjič osvojiti Evropsko ligo, v kateri je zmagala dvakrat zapored leta 2006 in 2007. Bo Andaluzijcem uspelo ali bodo Lizbončani v iberskem obračunu vendarle prekinili urok, in to s slovenskim vratarjem?

Želeli smo si sanjskega finala, vendar nam žal ni uspelo. Benfica je izredno zavlačevala igro in žal je sodnik to dovolil. Videli smo le 40 minut dejanske igre, medtem ko je običajno na tekmah dejanske igre približno 60 minut. Ves čas so bile prekinitve, še posebej pa je bilo to moteče v drugem polčasu.

Trener poraženega Juventusa Antonio Conte

Neverjeten gol. To je gol za mojo družino, za mojega očeta in za mojo mamo. To je moj najsrečnejši trenutek življenja.

Presrečni Stephan Mbia, ki je popeljal Sevillo v Torino.
Benfica z Oblakom, Sevilla pa srečno v finale
Brez zadetkov v Torinu