AC Milan vse od naslova prvaka Serie A pred petimi leti ni osvojil vidnejše lovorike in sploh ni več krojil vrha v Evropi in v Italiji. Zadnji dve leti je bila Berlusconijeva prodaja samo še vprašanje časa. Foto: Reuters
AC Milan vse od naslova prvaka Serie A pred petimi leti ni osvojil vidnejše lovorike in sploh ni več krojil vrha v Evropi in v Italiji. Zadnji dve leti je bila Berlusconijeva prodaja samo še vprašanje časa. Foto: Reuters

Dolgotrajne govorice so se uresničile in v samo mesecu dni je bil Kitajcem prodan še drugi nogometni velikan iz Milana. 6. junija je bil namreč Internazionale prodan konzorciju Suning, največjemu zasebnemu trgovcu na Kitajskem. Zdaj so še neznani Kitajci, pri čemer so z vložkom vpletena državna podjetja, kupili še Milan.

Zagotavlja 400-milijonski vložek Kitajcev
79-letni Berlusconi je za Gazzetto dello Sport povedal: "Prodal sem AC Milan skupini, ki lahko znova zažene klub in ga vrne na vrh Italije in Evrope ter sveta." Razvpiti Il Cavaliere (Vitez), ki je svojo politično kariero in lastno politično gibanje zgradil ravno na uspehu Milana, je zatrdil, da je od novih lastnikov dobil zagotovilo, da bodo v rdeče-črne vložili kar 400 milijonov evrov.

Z Vitezom pokorili Italijo in Evropo
Uradno bo posel potrjen in izpeljan v prihodnjem tednu, Berlusconi pa bo Kitajcem prodal svoj 80-odstotni delež v lombardijskem klubu. V 30 letih pod Berlusconijem so rossoneri osvojili 8 od skupno 18 naslovov italijanskega prvaka in kar 5 od 7 naslovov prvakov Evrope. A zadnja lovorika je zdaj stara že pet let (Serie A 2010/11), saj Berlusconi ni več vlagal lastnega denarja, s čimer so postali nekonkurenčni že v Italiji, kaj šele v Evropi, kjer so sicer drugi najuspešnejši klub celine.

Kitajska osvaja svet nogometa
Velika kitajska vlaganja v nogomet so povezane z državno politiko predsednika Ši Džinpinga, ki je sam zagrizen nogometni privrženec. Kitajska podjetja v vse večjem številu prevzemajo znane in tudi manj znane evropske klube (20-odstotni delež v Atleticu Madrid, 13-odstotni delež v Manchester Cityju, Aston Villa, Birmingham, Espanyol, Sochaux, ADO Den Haag, Slavija Praga ...). Sočasno so ogromne vsote vložene v kitajsko superligo (CSL), ki je pozimi kot za stavo podirala odškodninske rekorde in je postala drugi največji kupec nogometašev za angleško premier ligo.