Po povratni tekmi dodanih kvalifikacij in porazu z Ukrajino je selektor Srečko Katanec presenetil s poimensko pohvalo Romana Bezjaka za predstavo v Mariboru. Korošec je bil sicer dodatno vpoklican v reprezentanco po poškodbi Roberta Berića, ob pohvali je Katanec napadalca označil kot
Po povratni tekmi dodanih kvalifikacij in porazu z Ukrajino je selektor Srečko Katanec presenetil s poimensko pohvalo Romana Bezjaka za predstavo v Mariboru. Korošec je bil sicer dodatno vpoklican v reprezentanco po poškodbi Roberta Berića, ob pohvali je Katanec napadalca označil kot "mladi Bezjak", ki pa je februarja praznoval 27. rojstni dan, resda pa ima za seboj le osem nastopov za Slovenijo. Foto: www.alesfevzer.com
Josip Iličić (Fiorentina) pri izvajanju 11-m na tekmi z Romo
Josip Iličić je s kariernim izkoristkom enajstmetrovk 11/12 presegel mejo 90-odstotkov, kar je izjemen učinek, pri čemer pa je začel "Jojo" šele v zadnjem letu redno izvajati najstrožje kazni. Foto: EPA
Jan Oblak
Jan Oblak je v španskem prvenstvu na 28 tekmah že 18-krat ohranil mrežo nedotaknjeno, s čimer je še utrdil vodstvo po tem merilu v evropski konkurenci. Foto: Reuters
Branko Ilić
Branko Ilić bi moral po Uefini Ligi prvakov zaigrati še v azijski Ligi prvakov, a pri Uravi Reds ga na prvih tekmah sezone ni bilo v postavi. Vendar Ilić ni poškodovan, temveč trenira, a po zapisih Uravinih navijačev naj ne bi bil pripravljen oz. se ni vklopil v moštvo, pri čemer so na Facebooku objavili fotografijo, na kateri slovenski branilec v jezi zapušča trening. Foto: BoBo

Poškodbe enih so priložnosti drugih in tukaj se Bezjaku ponuja priložnost, da na reprezentančnih tekmah konec marca zapolni vlogo udarne špice. Na tekmi z Makedonijo (23. marca v Kopru) in Severno Irsko (28. marca v Belfastu) bo sicer ravno v napadu najšibkejša konkurenca. Robert Berić in Andraž Šporar sta poškodovana, Zlatan Ljubijankić je odkrito namignil na "upokojitev", Tim Matavž v sezoni 2015/16 še ni zadel, tukaj je primer Milivoja Novakovića, ki bi sicer rad ulovil strelski rekord Zlatka Zahoviča ... a o tem odloča selektor Srečko Katanec.

Občutil breme zaradi grožnje izgubljenih točk
V soboto se je Roman Bezjak globoko v sodnikovem podaljšku tekme Rijeka - Osijek pretihotapil pred gostujoča vrata in iz neposredne bližine z glavo poskrbel za 2:1 in za zasluženo zmago Rečanov. "Gol je prišel v pravem trenutku. Če ne bi zmagali, bi se počutil krivega, ker smo izgubili dve točki. Zato sem presrečen, da nam je uspelo," je bil po tekmi odkrit mož odločitve, ki je med tekmo imel že kopico priložnosti za prvi gol v letu 2016.

"Na koncu smo sami zakomplicirali tekmo, saj smo imeli vse pod nadzorom. A ponudili smo jim eno polpriložnost in na koncu še kazenski strel. V zadnjem času smo sicer začeli verjeti vase, da zmoremo tudi ob koncih tekem, kar smo dokazali že v Splitu," je Bezjak priznal, da so po nepotrebnem ogrozili zmago.

Kako nadomestiti 5 točk zaostanka za Dinamom?
Na prvih štirih tekmah spomladanskega dela hrvaškega prvenstva je Bezjak veliko poskušal in tresel okvir vrat, a žoga ni hotela čez črto. Zdaj je v pravem trenutku prekinil strelski post in z 12. prvenstvenim golom je utrdil drugo mesto na lestvici strelcev hrvaške lige, v kateri je Rijeka hkrati zadržala 5 točk zaostanka za vodilnim Dinamom Zagrebom. Po bolečem porazu na prvenstvenem derbiju v Zagrebu moštvo Matjaža Keka še ni obupalo: do konca je še 10 krogov, med njimi tudi nov derbi z Dinamom, 20. aprila na Reki.

Najuspešnejša strelska sezona za Iličića
Bezjak je s 14 goli v sezoni (ob 12 v prvenstvu še dva v pokalu) najuspešnejši slovenski strelec na tujem, tik za njim pa je v sicer veliko močnejši konkurenci Josip Iličić s skupno 13 zadetki. Jojo je v petek ob polomu Fiorentine pri Romi (1:4) znova zadel z bele točke, že sedmič v sezoni, pri čemer je bil njegov laserski strel z 11-m edina prava svetla točka Viole.

Z enajstimi ligaškimi goli si Iličić deli šesto mesto na lestvici strelcev Serie A, s še dvema zadetkoma v Evropski ligi pa je letošnja sezona postala strelsko najuspešnejša za 28-letnega Kranjčana. V sezoni 2010/11, ko je zablestel kot meteor pri Mariboru in ekspresno prestopil v Palermo, je na 50 tekmah v vseh tekmovanjih zbral 12 golov, a temu dodal tudi 13 podaj. Letos je po 29 tekmah sezone 13 golom dodal še 6 podaj.

V Serii A stoodstoten iz enajstmetrovk
Pri Iličiću letos seveda izstopa izkoristek z 11-metrovk, pri čemer je zanimivo, da je šele zdaj postal redni izvajalec najstrožjih kazni. V celotni karieri je izvedel samo 12 enajstmetrovk in jih 11 tudi izkoristil, od tega vseh 8 v Serii A. Edino je zapravil na lanski povratni tekmi polfinala Evropske lige, ko mu je udarec branil vratar Seville Sergio Rico.

Vseeno je Iličić kljub natančnim in močnim udarcem z bele točke še daleč od rekordov italijanskega prvenstva, kjer je pred časom Mario Balotelli nanizal 15 uspešnih 11-metrovk, rekorder z 19 zaporednimi zadetimi 11-metrovkami pa je legenda Interja Roberto Boninsegna.

Od reprezentantov se je strelsko prebudil Andraž Kirm, ki je pozdravil poškodbo in se je vrnil v prvo postavo Omonie s 3 goli in podajo na zadnjih treh tekmah, s čimer se njegov klub spušča v boj za ciprskega prvaka.

Rus prekinil Oblakov niz
V nedeljo zvečer je bil sicer konec niza nepremagljivosti Jana Oblaka. Med tednom je sicer 23-letni Škofjeločan ostal petič zapored nepremagan proti Real Sociedadu, ki ga je Atletico odpravil s 3:0. Po natanko 522 minutah igre v La Ligi in Ligi prvakov pa je bil Oblak le matiran na gostovanju pri Valencii, ko ga je v 28. minuti z diagonalnim strelom iz bližine ukanil Denis Čerišev. Rusu je sicer malo predtem preprečil gol iz voleja, kar je bila tudi najvidnejša Oblakova obramba ob zmagi Atletica v Valencii s 3:1.

Na dobri poti, da popravi rekord Liana
Z branjenjem v 28. krogu španskega prvenstva se je Oblak uradno kvalificiral za nagrado zamora (priznanje za vratarja La Lige z najmanj prejetimi goli), s prejetimi 12 goli oz. povprečno 0,43 gola/tekmo je na odlični poti, da popravi zgodovinski rekord Francisca Liana (Deportivo 1993/94). A do konca sezone Oblak na preostalih 10 ligaških tekmah, če bo seveda branil na vseh kot do zdaj, ne sme prejeti več kot petih golov, pri čemer pa ima Atletico najboljšo obrambo Evrope in ugoden razpored.

Bezjak v 92. minuti prinesel zmago Kekovi Rijeki

Oblak proti Real Sociedadu - vse obrambe in posredovanja

Videoanaliza YouTube uporabnika Rahim Abdullaev, ki secira nastope najboljših vratarjev na svetu.

Oblak premagan po 522 minutah

Iličić nezgrešljiv z bele točke - sedmič v sezoni

Kirm z "dvojčkom" junak preobrata Omonie



V tednu dni je Andraž Kirm pokazal, da še zna tresti mreže. Najprej je prejšnji konec tedna dosegel prvi gol po poškodbi. Na tekmi Omonia - Ael je ob zaostanku najprej v 43. minuti natančno zadel z 20 metrov, v 58. minuti pa je prefinjeno lobal vratarja za vodstvo z 2:1. Na koncu je Omonia slavila s 4:2.

Po strelskem šovu Kirm v soboto še podajal

V soboto so ciprska moštva začela s skupino za prvaka in obstanek. Najprej sta se soočila Omonia in Anorthosis, za katerega brani slovenski vratar Jan Koprivec. Andraž Kirm je tokrat sicer ostal brez zadetka, a zato je v 7. minuti z idealno podajo v prostor zaposlil Sheridana za vodstvo z 2:0, na koncu je Omonia slavila 3:0 in prehitela goste na 3. mestu ciprske lige.

Boban Jović s prvencem priigral dragoceno točko za obstanek

Na Poljskem je prišlo do slovenskega soočenja. Pri predzadnji Wisli Krakov je najbolj standarden igralec ravno desni bočni branilec Boban Jović, pri drugouvrščenem Piast Gliwicah pa je Uroš Korun steber obrambe, medtem ko je Aleksander Saša Živec adut za ofenzivne naloge. Tekma se je končala z remijem, za kar pa je bil najzaslužnejši Jović, ki je v 81. minuti z nekaj sreče pri odbitkih izenačil na 1:1. Po dobrem letu igranja na Poljskem je nekdanji kapetan Olimpije dočakal prvenec v 38. tekmi v Ektraklasi. Wisla sicer preživlja hudo krizo in je po 25 krogih poljskega prvenstva predzadnja v 16-članskih ligi in jo čaka še oster boj za obstanek. Na drugi strani Piast na štirih spomladanskih tekmah še ni zmagal in je tako zapravil vso prednost in vodstvo v korist favoriziranega Legie.

Bačinović z evrogolom v Serii B opomnil nase



Se še spomnite na mladega Slovenca, ki je kot meteor zablestel pri Palermu? Da, Armin Bačinović je bil po prvi sezoni v Serii A celo še bolj cenjen kot Josip Iličić. A zgodba se nato ni najbolje razvijala. Po "izgubljenih" letih se zdaj 26-letni vezist še vedno nahaja v Italiji, kjer v drugi ligi igra pri manjšem klubu Lancianu. V torek je zablestel na gostovanju pri Comu, ko je v 70. minuti z bombo z dobrih 25 metrov posrkrbel za delitev točk. Izjemen gol, ki je spomnil na izjemen Bačinovićev talent in nesojeno vlogo osrednjega vezista v izbrani vrsti Slovenije. S strelom iz razdalje je Bačinović pred skoraj sedmimi letu tudi odločil sploh prvi ligaški derbi Maribora z novo Olimpijo.


NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca za Ukrajino (24)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni čas (x,y)Opombe
VRATARJI (3)
* Samir HandanovićInternazionale (ITA)Inter - Juventus 3:0* (P)
Inter - Palermo 3:1
na klopi;
/
/; zbolel za gripo in izpustil prvo tekmo Serie A
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Atletico - Sociedad 3:0:
Valencia - Atletico 1:3

vso tekmo (6,5)
vso tekmo (6,6)

1 obramba = 18. nepremagan, podaje 4/16 (25 %); 2 obrambi, podaje 7/15 (47%)
Nejc VidmarOlimpija

Maribor - Olimpija 0:0

vso tekmo

6 obramb = 15. nepremagan v Prvi ligi

BRANILCI (8)
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Inter - Palermo 3:1vso tekmo (6,0)skok, posredovanje, podaje 17/22 (77%)
* Mišo BrečkoNürnberg (NEM II)Sandhausen - Nürnberg 0:2
Nürnberg - Kaiserslautern 2:1
88' (0:2)
/
v 73' = 5. karton; kartoni
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Napoli - Chievo 3:1vso tekmo (6,3)

v 58' = 7. karton, skok, posredovanje, podaje 21/26 (81%)

Branko IlićUrava Red (JAP)Pohang - Urava 1:0 (LP)
Urava - Ivata 1:2
/;
/
zunaj postave
Bojan JokićNottingham Forest (ANG II)

Ipswich - Nott. Forest 1:0

78' (1:0) (6,6)

3 posredovanja, 2 skoka, podaje 33/46 (72%)

Luka KrajncCagliari (ITA II)

Trapani - Cagliari 2:2

vso tekmo
igral levo v obrambni vrsti treh
Miral SamardžićRijeka (HRV)

Split - Rijeka 1:2
Rijeka - Osijek 2:1

vso tekmo
vso tekmo
/; v 39' = 8. karton
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)PAS - Panaitolikos 2:0
vso tekmoigral na desnem boku obrambe
VEZISTI (10)
Valter BirsaChievo (ITA)Napoli - Chievo 3:1

64' (2:1) (6,4)

2 preigravanji, 2 izgubljeni žogi, podaje 26/30 (87%)

Josip IličićFiorentina (ITA)Roma - Fiorentina 4:168' (1:0) (6,4)
v 45' za 3:1 z 11-m = 11. gol, 3 streli, preigravanje, podaje 17/28 (61 %)
Kevin KamplBayer Leverkusen (NEM)

Bayer - Werder 1:4
Augsburg - Bayer 3:3

/

poškodovan in izgubljen do konca sezone

Andraž KirmOmonia (CIP)Omonia - AEL 4:2
Omonia - Anorthosis 3:0
80' (3:2)
vso tekmo
v 43' za 1:1, v 57' za 2:1 = 4. in 5. gol; podaja v 7' za 2:0
Rene KrhinGranada (ŠPA)Granada - Gijon 2:0
Betis - Granada 2:0
/
/
na klopi;
na klopi
Jasmin KurtićAtalanta (ITA)Atalanta - Juventus 0:2vso tekmo (6,0)4 posredovanja, 3 skoki, podaje 26/35 (74%)
Dejan LazarevićAntalyaspor (TUR)Kasimpaša - Antalya. 2:1

88' (2:0) (6,3)

zadnja menjava, podaja 1/1 (100%)
* Nejc PečnikOmija Ardidža (JAP)

Omija - Kašiva 2:0

91' (2:0)

vodijo v J1 ligi

Rajko RotmanIstanbul Baseksehir (TUR)

Rizespor - Istanbul 1:0 (P)
Galatasaray - Istanbul 3:3

79' (0:0)
63' (1:2) (6,0)

izpad iz 1/4-finala pokala; posredovanje, podaje 8/11 (73%)
Benjamin VerbičFC Köbenhavn (DAN)Midtjylland - FCK 0:1
Aarhus - FSK 0:0
76' (0:1)
83' (0:0)
zmaga na ligaškem derbiju; /
NAPADALCI (3)
Robert BerićSt. Etienne (FRA)ASSE - PSG 1:3 (P)
Angers - ASSE 0:0
-

po hudi poškodbi se je vrnil na trening

Roman BezjakRijeka (HRV)Split - Rijeka 1:2
Rijeka - Osijek 2:1
vso tekmo
vso tekmo

/; v 92' za 2:1 = 12. gol, v 45' = 5. karton

* Zlatan LjubijankićUrava Reds (JAP)

Pohang - Urava 1:0 (LP)
Urava - Ivata 1:2

vso tekmo
vso tekmo
/; podaja v 78' za 1:1 = 1. podaja
Milivoje NovakovićMariborMaribor - Olimpija 0:0vso tekmodebi za Maribor in v PLTS, v 30' = 1. karton
"Ladje na obzorju" - občasni reprezentanti in legionarji iz močnejših lig
VRATAR
Vid BelecCarpi (ITA)Bologna - Carpi 0:0vso tekmo (7,4)
3 obrambe = 4. nepremagan, podaje 8/28 (31%)
Sašo FornezziAntalyaspor (TUR)Kasimpaša - Antalya. 2:1/izven postave
Denis PetrićAngers (FRA)Angers - ASSE 0:0/na klopi
Ažbe JugSporting (POR)Sporting - Benfica 0:1/na klopi
BRANILCI
Dominic MarohKöln (NEM)Ingolstadt - Köln 1:1
Köln - Schalke 1:3
vso tekmo (7,1)
vso tekmo (6,4)
v 53', 6 skokov, posredovanje, podaje 22/36 (61%); v 2' = 5. karton, strel, 3 skoki, podaje 53/56 (95%)
Aleš MejačRijeka (HRV)Split - Rijeka 1:2
Rijeka - Osijek 2:1
/
/
poškodovan;
na klopi
Martin MilecRoda (NIZ)Roda - Vitesse 1:2vso tekmo (6,7)
4 posredovanja, podaje 19/24 (79%)
Nejc SkubicKonyaspor (TUR)Konya. - Bešiktaš 1:0 (P)
Konya. - Trabzon. 2:0
76' (0:0)
vso tekmo (7,1)
napredovanje v polfinale pokala; posredovanje, skok, podaje 33/42 (79%)
Petar StojanovićDinamo Zagreb (HRV)Istra - Dinamo 0:1
Dinamo - Slaven 2:1
vso tekmo
vso tekmo
v 79' = 2. karton; v 65' = 3. karton
Aljaž StrunaPalermo (ITA)Napoli - Chievo 3:1/na klopi

VEZISTI

Armin BačinovićLanciano (ITA II)

Como - Lanciano 1:1
Lanciano - Brescia 1:0

vso tekmo
vso tekmo
v 70' za 1:1 = 1. gol, v 32' = 7. karton; /
Domen ČrnigojLugano (ŠVI)Luzern - Lugano 1:2
Lugano - Basel -:-
vso tekmo
-
uvrstitev v finale pokala; prestavljena tekma
Nik OmladičEintracht Braunschweig (NEM II)

St. Pauli - Eintracht 1:0
Eintracht - Duisburg 1:1

68' (0:0)
/
/;
na klopi
Dalibor StevanovićMordovia Saransk (RUS)Ufa - Mordovia 1:1vso tekmo (7,2)strel, 2 skoka, preigravanje, podaje 31/37 (84%)
NAPADALCI
Džengis ČavuševićSt. Gallen (ŠVI)St. Gallen - Grasshopper 2:0/na klopi
Etien VelikonjaLierse (BEL II)Lierse - Roeselare 0:0vso tekmo v 72' = 2. karton
Tim MatavžGenoa (ITA)

Genoa - Empoli 1:0

/na klopi
Andraž ŠporarBasel (ŠVI)Lugano - Basel -:--poškodba - konec sezone
Luka ZahovićHeerenveen (NIZ)Heerenveen - Utrecht 0:4/zunaj postave

V tabelo so za igralnim časom dodane ocene statističnega portala WhoScored.
Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 11 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.

* - po Ukrajini oznanil, napovedal oz. namignil na reprezentančno upokojitev