Valter Birsa bo do konca sezone še nosil dres Auxerra. Foto: EPA
Valter Birsa bo do konca sezone še nosil dres Auxerra. Foto: EPA
Dejan Lazarević
V Genoi Slovence že dobro poznajo. Njen član je bil med letoma 2008 in 2010 Dejan Lazarević, pred kratkim pa je tja iz Kopra prestopil Enej Jelenič. Foto: www.genoacfc.it
Genoa
Genoa, ki je najstarejši italijanski klub (ustanovljen leta 1893), igra na stadionu Marassi. Ta je bil oktobra priča neredom srbskih huliganov na tekmi proti Italiji. Foto: EPA

Dodal je, da težko reče, kdaj bo vse skupaj končano. Številni italijanski spletni portali so poročali, da je Šempetrčan že podpisal štiriletno pogodbo, vendar so se te navedbe izkazale za ne povsem resnične. 24-letni slovenski reprezentant je sicer potrdil, da je bil zadnja dva dni v Genovi. V Pavii je opravil zdravniške preglede in se nato sešel s predsednikom kluba Enricom Preziosijem.
"Nimam se kaj pritoževati"
"Pogovarjali smo se, kje bi igral, predstavili so mi vizijo kluba. Stadiona sicer nisem obiskal, sem se pa peljal mimo. Ne poznam še veliko stvari, a glede na to, da je predsednik zelo močna osebnost (je ustanovitelj in večinski lastnik pete največje tovarne igrač na svetu, podjetja Giochi Preziosi, op. a.), Genoa ni tako majhen klub. Ima neko ime v Italiji. Nimam se kaj pritoževati," je o prvih vtisih povedal Birsa. Genoa ga je želela v svoje vrste zvabiti že v tem prestopnem roku, vendar ji to ni uspelo, saj je želel trener Auxerra Jean Fernandez na vsak način zadržati Primorca v svojih vrstah.

"To je nogomet. Ne odločamo vedno sami o naših usodah. To je treba spoštovati, odločitev trenerja je pač taka. Brez zveze je, da bi se o tem s kom prerekal. Do konca sezone računajo name," pravi Birsa in poudarja, da Auxerre ni razmišljal o denarju, ki bi ga lahko zanj iztržil pol leta pred iztekom pogodbe: "Trener je dal jasno vedeti, da ga ne zanima denar. Enostavno si je želel, da ne bi odšel iz kluba. V Auxerru bi verjetno popustili le, če bi Genoa ponudila nenormalen znesek."
Po pisanju medijev so sicer Italijani Francozom ponujali dva milijona evrov, ti pa naj se ne bi zadovoljili z manj kot štirimi. Birsa prav zaradi prepričanja, da pri vsem skupaj ni šlo za denar, o številkah noče govoriti. Prav tako ni želel izdati, kateri klubi so se zanj še zanimali, v zadnjem času se je največkrat omenjalo angleškega prvoligaša West Bromwich.

V Auxerru ne bo težav
Tudi o tem, na katerem položaju bo igral v novem klubu, lani najboljši slovenski nogometaš ni hotel špekulirati preveč, saj pogodba vendarle še ni podpisana. A "zagotovljeno" igranje in pristop Italijanov sta bila očitno glavna razloga, ki sta ga prepričala, da prav na ligurski obali naredi nov korak v svoji karieri. "Vse je bilo tako, kot bi si lahko samo želel," priznava.
Danes se je že vrnil v Auxerre in tam treniral. Verjame, da ga dogajanje v zadnjih dneh ne bo spravilo s tira in ne bo vplivalo na njegove predstave v nadaljevanju sezone: "Mislim, da ne bo nobenih težav. Včasih se sicer prikradejo rahli pomisleki o vsem skupaj, a sem profesionalec in potrebujem igranje. Veliko težkih tekem je še pred nami. Dobro se zavedam, da od tukaj nisem šel, ker me trener potrebuje za igro."

Auxerru letos ne gre tako dobro kot lani, ko je končal na tretjem mestu, saj je po 21 krogih francoskega prvenstva šele 15. A Birsa verjame, da se bodo s soigralci pobrali. "Igranje v Ligi prvakov in domačih pokalih ter poškodbe so pustili določene posledice. Zredčili so ekipo in zgodil se je določen padec, kar je na neki način normalno. Mislim pa, da bo v nadaljevanju vse v redu."

Albanija pomembna tudi zaradi vzdušja
Prihodnji teden se bo strelec zadetka na svetovnem prvenstvu znova srečal z reprezentančnimi kolegi. Tekma z Albanijo v Tirani po njegovem mnenju ne bo lahka. "To bo dobra priprava za nadaljevanje kvalifikacij. Albanija ni ekipa, ki bi jo lahko vzeli z levo roko. Pokazati moramo, kam sodimo. V naši reprezentanci ima velik pomen tudi vzdušje, zato je tokratna akcija pomembna tudi s tega vidika," je sklenil Birsa.