V Italiji tradicionalno božično-novoletna darila nosi coprnica La Befana, ki sovpada s praznikom svetih treh kraljev, česar se je v Serii A letos najbolj razveselil trener Rolando Maran, ki bo znova vodil slovenskega napadalno usmerjenega nogometaša, s katerim sta pri Chievu že preživela štiri leta med 2014 in 2018.

Valter Birsa je pod vodstvom trenerja Marana predlani na 35 ligaških tekmah za Chievo dosegel 7 golov in prispeval 9 podaj. Foto: EPA
Valter Birsa je pod vodstvom trenerja Marana predlani na 35 ligaških tekmah za Chievo dosegel 7 golov in prispeval 9 podaj. Foto: EPA

Najprej si je želel Kurtića, nato pa Birso
Cenjeni Maran je poleti 2018 prevzel Cagliari. S sardinskim klubom je na 13. mestu del izredno zgoščene zlate sredine: pred območjem izpada imajo točno po polovici sezone 2018/2019 lepih 7 točk prednosti, s 7 točkami več bi zasedel 9. mesto. Na začetku decembra se je težje poškodoval Lucas Castro, prav tako skupni znanec iz Chieva. Med prazniki je Cagliari potrdil, da je 29-letni Argentinec izgubljen do konca sezone, zaradi česar morajo nujno poiskati novega napadalnega vezista, ki igra na sredini tik za glavnim napadalcem ("trequartisto").

A prva tarča je bil Jasmin Kurtić, ki ga v Italiji zelo cenijo kot vodjo, hkrati pa zna biti bližje golu še kako nevaren. Vendar je SPAL iz Ferrare takoj zavrnil kakršo koli možnost prodaje 29-letnega Belokranjca, ki je ključni mož v boju za obstanek, kjer so belo-modri na komaj varnem 16. mestu. Po Kurtićevi košarici je kar logično naslednja prestopna tarča postal Valter Birsa.

Dva milijona odškodnine v primeru obstanka
Chievo je namreč trdno na zadnjem, 20. mestu Serie A z vsega 8 točkami, za rešilnim 17. mestom, ki ga drži Empoli, pa zaostaja za 8 točk. Leteči oslički se realistično pripravljajo na izpad, zaradi česar so se hitro dogovorili s Cagliarijem za prestop 32-letnega Šempetrca. Birsa gre uradno na posojo, če bo Cagliari obstal, pa ga morajo Sardinci obvezno odkupiti za 2 milijona evrov odškodnine Chievu, s čimer bi odkupili Birsino pogodbo, veljavno do poletja 2021.

Upokojeni slovenski reprezentant, ki pa naj bi se pod Matjažem Kekom vrnil v izbrano vrsto Slovenije, je v Italiji že igral za Genoo, Torino, AC Milan in kot rečeno najdlje za Chievo. Kariero na tujem je po odhodu iz Gorice začel v Franciji pri Sochauxu in Auxerrju. V rumeno-modrem dresu drugega kluba iz Verone je Birsa odigral 163 tekem, dosegel 18 golov in prispeval 26 podaj. Ravno pri Cagliariju se mu obeta mejnik 200. odigranih tekem v Serii A, kjer je doslej zaigral 198-krat (22 golov in 30 podaj).

Miha Zajc je bil pod prejšnjim trenerjem ključni adut Empolija, a po prihodu novega šefa Iachinnija je postal sicer vedno uporabljeni rezervist. Foto: EPA
Miha Zajc je bil pod prejšnjim trenerjem ključni adut Empolija, a po prihodu novega šefa Iachinnija je postal sicer vedno uporabljeni rezervist. Foto: EPA

Debi proti Empoliju, a brez Zajca?
V Italiji vlada ponovoletni predah, prva tekma s Cagliarijem pa Birso čaka v nedeljo, 20. januarja, ko bodo Sardinci gostili Empoli. A vse verjetneje je, da bodo Toskanci na otoku gostovali brez svojega slovenskega napadalnega vezista iz Šempetra pri Novi Gorici, saj naj bi Miho Zajca snubili z Otoka z veliko začetnico.

Miha Zajc je kljub dobrim igram ob preboju Empolija iz Serie B v A in dobrem vtisu v prvi četrtini sezone ter dejstvu, da je bil v poraznem reprezentančnem poglavju leta 2018 edina svetla točka izbrane vrste Tomaža Kavčiča, nezadovoljen s svojim statusom v klubu. Ravno do novembrske reprezentančne akcije je bil 24-letni sokrajan Birse standardni član začetne enajsterice. A mučenje moštva na mestih za izpad je odneslo trenerja Aurelia Andreazzolija. Njegov naslednik Giuseppe Iachini je Zajca v prvo postavo uvrstil samo na prvi tekmi, ko je nekdanji nogometaš Olimpije z golom pripomogel k zmagi nad Udinesejem (2:1), a to ni pomagalo, da ni bil Zajc na vseh nadaljnih 7 tekmah samo adut s klopi.

Menedžer: Zanimanje sta izrazila dva premierligaša
"Slog igre novega trenerja je nekoliko bolj defenziven, zato se ne vklaplja v njegove načrte. S tem ni nič narobe, ampak pred začetkom sezone so bili načrti drugačni. Stvari so se spremenile. Miha je dokazal, da lahko igra na najvišji ravni. Tudi v ekipah, ki se borijo za obstanek, zato je logično, da razmišlja o odhodu v Nemčijo, Španijo in predvsem Anglijo. Vsaj dva člana angleške Premier lige sta izkazala zanimanje zanj. Gre za tip igralca, ki moštvom prinaša dodano vrednost. Po mojem mnenju je s hitrostjo, s katero Miha dojema nogomet, idealen za Premier ligo. A nogometna tržnica se je komaj odprla,"
je za portal TuttoMercatoWeb, ki se ukvarja predvsem z govoricami in vsem prestopnim kolesjem, povedal Zajčev menedžer Jaka Lucu, tudi nekdanji športni novinar, ki ve, kako se lahko dviga prah in zanimanje.

Po Zajcu naj bi povprašala dva kluba, ki se borita za obstanek: Newcastle (15. v Premier ligi) in Huddersfield (zadnji, 20.). (Mimogrede ‒ član slednjega je še vedno slovenski branilec Jon Gorenc-Stanković, ki je v soboto odigral celotno tekmo v FA-pokalu.) 24-letni reprezentant Slovenije je letos na 19 tekmah za Empoli prispeval 2 gola in 3 podaje, enkrat je bil izključen. Član toskanskega kluba je postal pred dvema letoma, pogodbo pa ima veljavno vse do poletja 2022.

Kevin Kampl je zadnji mesec preigral z zlomljenim prstom, zaradi česar je bil običajno tudi zamenjan. Vseeno je prispeval dve pomembni podaji za dve zmagi in visoko 4. mesto Leipziga ob zimskem premoru v Bundesligi. Foto: EPA
Kevin Kampl je zadnji mesec preigral z zlomljenim prstom, zaradi česar je bil običajno tudi zamenjan. Vseeno je prispeval dve pomembni podaji za dve zmagi in visoko 4. mesto Leipziga ob zimskem premoru v Bundesligi. Foto: EPA

Kampl k nekdanjemu trenerju za nov slovenski rekord?
Otok oziroma Anglija bo morda domovanje še za enega Slovenca, tokrat za samovoljno reprezentančno upokojenega Kevina Kampla. Motor RB Leipziga se je med prazniki znašel v govoricah, ki ga povezujejo s prestopom v Southampton, katerega obstanek med angleško elito skuša zrežirati Kamplov nekdanji trener pri Leipzigu Ralph Hasenhüttl. Koliko je resnice na tem? Ali gre samo za pobožne želje navijačev, ki se dobro zavedajo, da svetnikom manjka en vsestranski in vseprisoten vezist, ki bi povezal moštvo?

Denar za Southampton zagotovo ni ovira, četudi bi rdeči biki zahtevali več kot 20 milijonov evrov odškodnine, kolikor je Leipzig za Kampla odštel Leverkusnu, kar je do zdaj tudi rekordna izplačana odškodnina za slovenskega nogometaša. A večje vprašanje je, zakaj bi se četrti klub Bundeslige odrekel vezistu, ki je eden izmed nosilcev igre, kar razkriva tudi podatek, da je decembra KK44 igral kljub zlomljenemu prstu. Southampton je sicer na 18. mestu, prvem, ki vodi v drugo ligo.

Robert Berić uživa naklonjenost  navijačev, a ne tudi vodstva St. Etienna, ki se sicer bojuje za preboj v Ligo prvakov, od česar je na trenutnem 5. mestu Ligue 1 oddaljen le 2 točki. Foto: EPA
Robert Berić uživa naklonjenost navijačev, a ne tudi vodstva St. Etienna, ki se sicer bojuje za preboj v Ligo prvakov, od česar je na trenutnem 5. mestu Ligue 1 oddaljen le 2 točki. Foto: EPA

Berić išče nov klub, kjer bi redno igral
Glede na skromno preigrano minutažo v sezoni 2018/19 je Robert Berić po merilu gol na preigrane minute še vedno tretji najnevarnejši slovenski napadalec. Za St. Etienne je v 10 nastopih zbral vsega 308 minut in dosegel tri gole. Tudi tukaj je nezadovoljstvo s statusom sporočil prek menedžerja ‒ Amir Ružnić je odkrito opozoril, da je vodstvo zelenih snedlo poletne obljube, zaradi česar išče novega delodajalca za 27-letnega Krčana, ki je na 71 tekmah za St. Etienne dosegel 25 golov in prispeval 4 podaje.

Vsekakor bo zimski ‒ januarski prestopni rok za najboljše slovenske nogometaše še precej pester, bolj kot pretekli poletni.