Valter Birsa je lansko sezono začel z dvema goloma in tremi podajami v prvih dveh krogih, zdaj pa je prvič v Serii A dosegel dva gola na eni tekmi. Statistični portal WhoScored ga je ocenil z 8,39, s čimer si je izboril mesto v idealni enajsterici 1. kroga. Foto: EPA
Valter Birsa je lansko sezono začel z dvema goloma in tremi podajami v prvih dveh krogih, zdaj pa je prvič v Serii A dosegel dva gola na eni tekmi. Statistični portal WhoScored ga je ocenil z 8,39, s čimer si je izboril mesto v idealni enajsterici 1. kroga. Foto: EPA
Roman Bezjak
Roman Bezjak igra v ritmu gol na tekmo. Osem tekem nove sezone: šest v hrvaškem prvenstvu in dve v Evropski ligi ter osem golov. Foto: www.alesfevzer.com
Robert Berić (St. Etienne)
Robert Berić uživa v igranju na St. Etiennovem stadionu Geoffroy-Guichard, saj je na zadnjih devetih domačih tekmah dosegel šest golov. Foto: EPA
Jan Oblak (Atletico Madrid)
Jan Oblak v 1. krogu španskega prvenstva ni imel nič dela vse do 94. minute, ko pa je bil ob izjemnem udarcu Manu Garcie nemočen, Atletico pa je z Alavesom samo remiziral 1:1. Foto: EPA
Kevin Kampl in Chicharito
Izmed nosilcev reprezentance oz. najboljših slovenskih nogometašev ni lige začel samo Kevin Kampl, saj se nemška Bundesliga začenja šele prihajajoči konec tedna. Vseeno je Kampl že v pogonu in je v nedeljo igral ob pokalni zmagi Leverkusna, ki pa je petoligaša Hauenstein komaj ugnal z 2:1. Foto: Reuters

Seveda prva in zadnja beseda pripada selektorju Srečku Katancu, ki je že moral obvestiti klube, na katere najboljše slovenske nogometaše računa za začetek operacije Rusija 2018. Javnost bo o izbiri potnikov za Vilno obvestil v prihodnjih dneh (petek?), reprezentanti pa se bodo na Brdu zbrali prihodnji ponedeljek, ko se bodo karte v mladi sezoni še malce premešale, a dokončni začetek sezone 2016/17 je več kot obetajoč.

Pet golov in podaja za potencialni ofenzivni kvartet
Veliki povratnik po hudi poškodbi Robert Berić je kot rezervist izigral "ofsajd zanko" za rutiniran gol, Roman Bezjak je z "dvojčkom" postal veliki junak jadranskega derbija med dvema slovenskima trenerjema, lani najučinkovitejši slovenski nogometaš na tujem Josip Iličić je začel s podajo, a na štartu nove sezone nogometnih ladij osrednja zgodba pripada Valterju Birsi, ki ni imel milosti z nekdanjo št. 1 Slovenije.

Birsa z desnico vkopal Handanovića
Samir Handanović
je večino reprezentančne kariere preigral z Birso, zapriseženim levičarjem, ki pa je sinoči v Veroni predstavil novo orožje - natančen strel z desnico. Uvodno tekmo italijanskega prvenstva med Chievom in Interjem je z dvema goloma odločil Birsinho, ki je dvakrat izigral Interjevo obrambo in tudi Handanovića z desnico. Pri drugem golu, ki kandidira za najlepši gol 1. kroga Serie A, je Sarma obstal kot vkopan, 30-letnemu Šempetrcu pa se je lahko samo smejalo ob prvem dvojčku v Italiji, in to doseženim z napačno nogo.

Tudi lani Birsa in Chievo začela udarno
"Pošteno povedano, še z levico, ki je moja prava noga, je težko pričakovati, kako točno boš zadel. Tudi mene je presenetilo, da sem tako zadel z desnico,"
je bil nasmejan Birsa. "Tri točke so vredne zlata. Poznamo jih, vedeli smo za njihove težave, trenersko menjavo. V prvem polčasu smo se dobro držali, v drugem pa smo izkoristili naše priložnosti," se je "playmaker" Chieva dotaknil poraznega krsta Franka De Boerja na klopi Interja. Kaosa pri črno-modrih ni skrival niti Samir Handanović, ki se je že lotil (samo)kritike.

"Vesel sem za zmago in gola z desnico. To je bil srečen večer, odigrali smo dobro tekmo, a se ne smemo prevzeti," je Birsa hkrati dal vedeti, da so oslički tudi lani izjemno začeli (Birsa dva gola in tri podaje za dve zmagi v prvih dveh krogih), a so nato prelahko izgubili stik z vrhom in bojem za Evropo, kar je očitno tihi cilj Chieva v novi sezoni. Reprezentančni kapetan Boštjan Cesar je mirno in suvereno odigral vso tekmo, pri čemer njegova obramba ni dopustila gola.

Poleti še izboljšal nekatere prvine
Birsa ima za seboj sicer najuspešnejšo sezono v 10 letih življenja na tujem, saj je za 9. mesto Chieva prispeval šest golov in sedem podaj, kar bi utegnil letos še izboljšati. "Poleti sem trdo delal, da potrdim vlogo playmakerja. Skušal sem izboljšati nekatere prvine svoje igre. Pri Chievu se je spremenila moja vloga na igrišču, prišel sem bližje vratom, s čimer sem tudi učinkovitejši," je Birsa vnovič potrdil, da gredo zasluge za njegov preporod tudi trenerju Rolandu Maranu, ki je prestavil Šempetrca s krila na sredino takoj za obema napadalcema.

V nedeljo soočenje z Iličićem v Firencah
Verjetno bi enako mesto Birsa rad zasedal tudi v reprezentanci, kjer pa sta bila v zadnjih kvalifikacijah z Josipom Iličićem preveč skupaj in medsebojno kar v napoto. Običajno je eden začel na sredini, drugi pa je bil potisnjen na krilo, nato pa se je položaj obrnil. Ob igri najboljših dveh Slovencev v Italiji bo tako 2. krog izjemno zanimiv, saj bo Fiorentina (uvodoma izgubila z 1:2 pri prvaku Juventusu) v nedeljo ob 20.45 gostila prav Chievo.

Bezjak odločil trenerski dvoboj Pušnik - Kek
Nedelja v Splitu je bila v znamenju Slovencev, saj sta se na Poljudu na 142. jadranskem derbiju pomerila Hajduk in Rijeka. Na eni strani Marijan Pušnik, na drugi Matjaž Kek in nekako logično je bilo, da je tudi na zelenici odločil Slovenec. Roman Bezjak je najprej v 35. minuti zadel z 11-m za 2:1, nato pa v 62. minuti povišal na 3:1, s čimer je s skupno šestimi goli prevzel vodstvo na lestvici strelcev HNL-ja. Na koncu je bilo na razburljivi tekmi 2:4 za Rečane, ki že 16 jadranskih derbijev ne poznajo poraza.

"Naj se številke še naprej seštevajo in nadgrajujejo. Na težki tekmi smo po zaostanku dosegli zmago. Kljub četrti zaporedni zmagi na Poljudu to ni rutina, vsakič se moramo močno potruditi, kar pa je z našimi navijači lahko," je derbi opisal 27-letni Bezjak, ki je na osmih tekmah nove sezone dosegel osem golov!

V nedeljo krivec, v četrtek pa junak?
V Splitu je Pušnik, ki je zaradi kvalifikacij za Evropsko ligo temeljito premešal postavo, že pod hudim pritiskom. "Prevzemam krivdo. Lahko se opravičim navijačem, ki imajo veliko večja pričakovanja. Na začetku sem vas zaprosil, da stopimo na žogo. Od prvega dne govorim, da ne smemo leteti, da se ni resno primerjati z Dinamom in Rijeko. Matjaževi fantje so taktično izobraženi in boljši." V četrtek Pušnika tako mogoče že čaka usodna tekma - na domači povratni tekmi lovijo zaostanek 1:2 proti favoriziranemu Maccabi Tel Avivu.

Kek o Dinamu? "Mi smo sami sebi najhujši tekmec"
Medtem ko se hajdukovci prepirajo, na Reki znova razmišljajo, ali bi res lahko izzvali vladavino Dinama, s katerim so po šestih krogih točkovno izenačeni (16) in imajo enako razliko v golih (+10). A Matjaž Kek ostaja zvest samemu sebi: "Mi smo sami sebi največji tekmec. Moramo razmišljati o sebi, imamo dobro vzdušje in to je to."

Birsa prvič z desnico iz osrčja 16-m



Birsa drugič z desnico z razdalje

Bezjak jadranski derbi pri Pušniku doma odločil v prid Keka

Berić mirno izkoristil natančno globinsko podajo

Od velikih petih lig Evrope je francoska Ligue 1 "že" odigrala 2. krog. Robert Berić, ki je letos za St. Etienne že zadel v kvalifikacijah za Evropsko ligo, je tokrat začel na klopi za rezervne igralce. Na tekmi St. Etienne - Montpellier je pri 2:1 vstopil v igro v 65. minuti, po desetih minutah igre pa je izigral nasprotno "ofsajd zanko" in rutinirano v gol za končnih 3:1 spremenil izjemno natančno podajo drugega rezervista Kévina Théophila - Catherina. V četrtek Berića in ASSE doma čaka povratna tekma z Beitar Jeruzalemom, v Izraelu so Francozi slavili z 2:1.