Blaž Kramer je poleti 2017 odšel v Wolfsburg, kjer ima, kot pravi, pri drugi ekipi idealne pogoje za razvoj. Foto: Osebni arhiv
Blaž Kramer je poleti 2017 odšel v Wolfsburg, kjer ima, kot pravi, pri drugi ekipi idealne pogoje za razvoj. Foto: Osebni arhiv

V lanski sezoni je bil 22-letni Celjan z 19 zadetki prvi strelec Wolfsburga II in trener Bruno Labbadia ga je že preizkušal, da bi morda zaigral tudi za prvo ekipo. Toda njegov razvoj je ustavila poškodba. To pomlad se je vrnil, na zadnji tekmi proti ekipi Lupo Martini Wolfsburg je dosegel štiri zadetke. Njegova ekipa je s prednostjo treh točk pred Lübbeckom vodilna ekipa regionalne lige (Regionalliga Nord), če bo na vrhu tudi po zadnjem krogu (19. maja), bo v kvalifikacijah za 3. ligo igrala z vodilno ekipo bavarske regionalne lige (Regionalliga Bayern), kjer je trenutno na prvem mestu Bayern II.

Moja naloga je bila vedno, da zabijam gole. Sem učinkovit, ne potrebujem veliko priložnosti. Poškodbe me ne ovirajo več, trdo delo pa se vrača.

Blaž Kramer

V dveh sezonah, odkar ste se iz Aluminija preselili k Wolfsburgu II, ste dosegli 26 golov, od tega na zadnji tekmi štiri v dobre pol ure ...
Moja naloga je bila vedno, da zabijam gole. Sem učinkovit, ne potrebujem veliko priložnosti. Na tej tekmi se je vse poklopilo. Poškodbe me ne ovirajo več, trdo delo pa se vrača.

Na spletnih forumih so vas primerjali kar z Robertom Lewandowskim, ki je leta 2015 v dresu Bayerna ravno Wolfsburgu zabil pet golov, a v le devetih minutah!
Sem bil kar presenečen nad temi primerjavami in šele takrat sem dojel, da mi je uspela velika stvar.

Pogodba z Wolfsburgom mu bo po tej sezoni potekla in najverjetneje bo kariero nadaljeval pri enem od nemških drugoligašev. Ponudb ima veliko. Foto: Osebni arhiv
Pogodba z Wolfsburgom mu bo po tej sezoni potekla in najverjetneje bo kariero nadaljeval pri enem od nemških drugoligašev. Ponudb ima veliko. Foto: Osebni arhiv

Kako gre vaši ekipi to sezono?
Do konca sezone regionalne lige so še štirje krogi. V petek igramo proti St. Pauliju II doma. Smo prvi na lestvici, borimo se za prvaka. Če nam bo uspelo, bomo v boju za nastop v 3. ligi igrali dve kvalifikacijski tekmi z drugo ekipo Bayerna. Stadion bi moral biti poln. Igramo na rezervnem stadionu, ki je 50 metrov stran od Wolfsburgovega glavnega stadiona in ki sprejme okrog 5.000 gledalcev.

Kako se sicer počutite v Wolfsburgu?
Zelo dobro. Za nemške razmere gre za manjše mesto. Ima manj kot 150 tisoč prebivalcev. Večina jih dela v Volkswagnu, v katerem je 80 tisoč zaposlenih. Glede na blaginjo je mesto v evropskem vrhu.

Nogometaši Wolfsburga, logično, vozite Volkswagnove avtomobile. Kateri model imate vi? Ste lastnik ali ga imate v najemu?
Vozim golfa, več ne potrebujem. Dobil sem ga na lizing, mesečno moram plačevati en odstotek vrednosti vozila.

Kolikokrat se vrnete v Slovenijo?
Le dvakrat na leto, poleti in pozimi. To poletje sicer zapuščam Wolfsburg. Kam bom šel, se bom še odločil. Imam precej ponudb.

Kakšne so želje?
Izbiram lahko med šestimi klubi iz druge nemške lige, dobil sem tudi ponudbe iz Belgije, Nizozemske, Poljske in iz prve portugalske lige. A verjetno bom ostal kar v Nemčiji.

V Wolfsburgu je lani kazalo, da se vam obeta premik v prvo ekipo. Kaj vas je ustavilo?
Poškodba mi je preprečila velik korak do uresničitve sanj. Lanska sezona je bila zelo uspešna, dosegel sem 20 golov. Poleti je bil dogovor, da bom dobil tudi priložnost v prvi ekipi, s katero sem že treniral in igral prijateljske tekme. Na prvi tekmi sem dal tudi gol proti Union Berlinu (video desno). V novi sezoni je bilo že 99-odstotno, da grem iz kluba. Hotel sem že prestopiti v 2. ligo, v Rebensburg, a mi je športni direktor Wolfsburga zatrdil, da računa name v prvi ekipi. Potem sem se poškodoval.

Visoki ste 1,91 metra in zelo hitri. Na kakšen način največkrat dosežete zadetek?
Predvsem v kazenskem prostoru se dobro znajdem. Tehnično sicer še nisem tako zelo podkovan. Sem desničar, a tudi z levico lahko dam gol.

Pred enim letom se je preizkusil tudi v prvem moštvu Wolfsburga in se že na debiju vpisal med strelce. Zdelo se je, da bi trener Labbadia lahko dobil pomembnega aduta v napadu, a se nato Kramer poškodoval. Foto: Osebni arhiv
Pred enim letom se je preizkusil tudi v prvem moštvu Wolfsburga in se že na debiju vpisal med strelce. Zdelo se je, da bi trener Labbadia lahko dobil pomembnega aduta v napadu, a se nato Kramer poškodoval. Foto: Osebni arhiv

Kako močna je 4. nemška liga? So v njej večinoma amaterji?
Našo ekipo v večjem delu sestavljajo profesionalci, čeprav drži, da gre za bolj amatersko ligo. Veliko klubov je, ki v tej regionalni ligi sodelujejo z drugo ekipo. Če bi igrali v prvi slovenski ligi, bi se po mojem mnenju lahko borili za prva tri mesta. Se mi pa včasih zdi, da bi v Bundesligi lažje igral kot v regionalni ligi. Morda se čudno sliši. V regionalni ligi gre vse na duel. Tempo je sicer veliko višji v elitni ligi, a imaš ob sebi boljše igralce.

Je zorenje v drugi ekipi Wolfsburga pravo okolje za mladega nogometaša?
Nedvomno. Wolfsburg ima eno najboljših akademij v Nemčiji. Po tem so znani. V kategorijah U-17 in U-19 so pogosto prvaki. Za igralce do 21 let je to najboljše okolje. To bi priporočal vsakemu mlademu igralcu. Takšnih pogojev ne vidiš zlepa, Slovenija se ne more primerjati s tem.

Ste tudi denarno na boljšem, kot ste bili na primer pri Aluminiju?
To sploh ni vprašanje. Zagotovo!

Če pogledamo v Bundesligo, je Wolfsburg trenutno sredi lestvice. Ste pogosto na tekmah prvega moštva? Je največji praznik, kadar pride v goste Bayern?
Ja, Bayern je res nekaj posebnega in užitek je to spremljati iz VIP-lože ... Tekem Wolfsburga sicer vedno ne morem gledati, ker se križajo z našimi tekmami.

Nemško znate tekoče?
Da. Odkar sem spregovoril nemško, name gledajo drugače. Cenijo in spoštujejo, da govoriš njihov jezik.

Ste kdaj dobili občutek, da na vas gledajo zviška?
Včasih se kakšni trenerji kdaj šalijo, da smo jugosi. V Wolfsburgu je bilo vedno v klubu nekaj Balkancev. V prvi ekipi recimo trenutno igra Hrvat Josip Brekalo.

Se družita?
Seveda, sva dobra prijatelja. V prostem času se sploh ne pogovarjava kaj dosti o nogometu.

Lani sem bil na pogovoru z Ilijo Stolico o morebitnem igranju za Olimpijo, vendar potem ni bilo dogovora. Še bolje tako, saj vidite, da ves čas menjajo trenerja in klub potem niti ne more biti uspešen

Blaž Kramer

Vas mika, da bi se vrnili v slovensko ligo?
Ne. Lani sem bil na pogovoru z Ilijo Stolico o morebitnem igranju za Olimpijo, vendar potem ni bilo dogovora. Še bolje tako, saj vidite, da ves čas menjajo trenerja in klub potem niti ne more biti uspešen. Če v 10 mesecih zamenjajo pet trenerjev, je težko za igralce.

Kako gledate na Aluminij, ki je jeseni odlično igral, trenutno pa je na 6. mestu.
Vesel sem, da mu gre dobro. Je manjši klub, ki pa ima dobro bazo igralcev. Prodali so Tahiraja, Kidriča ... Aluminij je lahko lepa odskočna deska za nadaljnjo kariero.

Kako je z vašimi reprezentančnimi ambicijami?
Vedno sem bil rad zraven, nazadnje sem za U-21 odigral prijateljsko tekmo proti Hrvaški, ko sem bil še član Aluminija. Žal mi je bilo, da nisem igral zadnjih kvalifikacij. Selektorjevo mnenje je bilo, da igram premalo kakovostno ligo. Zdaj mi velik cilj predstavlja to, da pridem v A-reprezentanco. Vem, da še kar nekaj manjka, da dobim Kekov vpoklic. Predvsem moram igrati v pomembnejši ligi.

Pri Borussii Mönchengladbach igra Christoph Kramer, ki je tudi nemški reprezentant. Sta v kakšnem sorodstvu?
Če bi pogledali družinsko drevo, mislim, da bi si lahko bila v daljnem sorodstvu. Če pogledate fotografije, mi je res nekoliko podoben.