Barcelona je z zmago na derbiju na 1. mestu La Lige tudi prehitela Real Madrid. Po 13 krogih ima Barca 34 točk, Real 32, tretji Villarreal pa 27. Foto: Reuters
Barcelona je z zmago na derbiju na 1. mestu La Lige tudi prehitela Real Madrid. Po 13 krogih ima Barca 34 točk, Real 32, tretji Villarreal pa 27. Foto: Reuters
Lionel Messi, Cristiano Ronaldo
Messi ostaja brez gola proti klubom Joseja Mourinha, a je kljub temu povsem zasenčil Cristiana Ronalda, ki še ni zabil gola Barceloni, tolaži pa se lahko le z dejstvom, da je na lestvici strelcev ohranil gol prednosti pred malim Argentincem. Foto: Reuters
El clasico na Haitiju
O pomenu "el clasica" za ljubitelje nogometa priča tudi fotografija iz begunskega taborišča na Haitiju. Foto: EPA
Real statist v veliki predstavi Barcelone

Na igrišču Camp Nou naj bi bili dve moštvi, a igrali so le Katalonci. Od opevanega dvoboja Cristiano Ronaldo - Lionel Messi je bilo bore malo. Čeprav Argentinec ni dosegel gola, je po iznajdljivem strelu in vratnici ter dveh kirurških podajah Davidu Villi zdaj jasno, da nogometnemu svetu še naprej vlada "bolha". Seveda, če se srce in duša Barcelonine igre, Xavi Hernandez, strinja s tem.

Portugalec prvič izgubil z 0:5
Trenerski dvoboj Pep Guardiola - Jose Mourinho je gladko pripadel prvemu, "Mou" pa je doživel najvišji poraz v svoji bogati karieri. "Prvič se je zgodilo, da sem bil premagan s 5:0. Zgodovinsko gledano, je to slab izid za nas. To ni ponižanje, sem pa zelo razočaran," je bil potrt sloviti Portugalec.

"Toda vse to meni ni težko požreti. Težko je sprejeti poraz, če zadeneš vratnico ali pa sodnik odsodi slabo. Igrali smo zelo, zelo slabo in oni so bili fantastični. Podarili smo jim dva gola, ki sta mejila na smešnico. Vse to je naša krivda," je katastrofalno igro "belega baleta" priznal Mourinho.

"Nagovoril sem igralce in jim dejal, da naslov ni izgubljen. Ne moremo od tukaj oditi v joku. Lani na začetku sezone sem od tukaj z Interjem odšel poražen, na koncu pa smo igrali v finalu Lige prvakov, ki so ga oni lahko gledali le po televiziji," je Mourinho dal vedeti, da se lovorike šteje na koncu sezone.

Svetu pokazali, kaj je to nogomet
Na drugi strani je Pep Guardiola zasluženo žarel: "Ponosen sem, da je svet videl, kako mi igramo nogomet." Kljub bleščeči zmagi pa je trener Barcelone ostal tudi realist in posvaril pred odpisovanjem večnih tekmecev: "Zagotovo to ni konec Reala ali Mourinha." Na novinarsko vprašanje, ali pričakuje, da bo Mourinho odpuščen tako kot trener Almerie, ki jo je Barca v prejšnjem krogu premagala z 8:0, je 39-letni Katalonec mirno odgovoril: "Ne," in odšel proslavljat veliko zmago, medtem ko so Madridčani že davno zapustili "katakombe" Camp Noua.

Hvalnice za Barcelono, puščice za Real
Večni španski derbi je tudi zaradi večernega ponedeljkovega termina pritegnil izredno pozornost po vsem svetu, po izredni predstavi Barcelone pa je medijem preostalo le tekmovanje v naslovih, ki častijo premoč Kataloncev nad kraljevim klubom.

Tokratni naslov za ta članka smo si sposodili pri Gazzetti dello Sport ("Barca divino, Mou umilato"). Priznani francoski športni dnevnik L'Equipe je ostal zvest kratkim in udarnim naslovom ter se je poigral s fantastičnim in "el clasicom: "Fantastico!" Najbolj razširjeni evropski časopis - nemški tabloid Bild: "Barca - gala!" Največja športna medijska hiša na svetu ESPN se je bolj ukvarjala z ameriškim nogometom in na uvodni strani ni imela španskega derbija. Na svojem Soccernetu so bili bolj vojaško navdahnjeni: "Pokol ponedeljkove noči".

Britanski BBC je izpostavil dvoboj velikih zvezdnikov: "Messi zablestel ob Barcinem razbitju Reala". Vodilni otoški tabloid The Sun, ki se tako rad poigra z besednimi igrami, je tokrat ostal pri pravilu "manj je več" in je samo preprosto izpisal: "Barcelona 5, Real Madrid 0". Grški Sport24 si je privoščil Mourinha in njegov vzdevek: "Special One, 2, 3, 4, 5!".

Barceloni naklonjeni El Mundo Deportivo je novico naslovil: "Mojstrovina na Camp Nouu", medtem ko je morala "Realova" Marca zapisati: "Klofuta Realu Madridu". In MMC? "Galaktiki po petardi vidijo vse zvezde".

Real statist v veliki predstavi Barcelone