Srečko Katanec ima na Švico lepe spomine - v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2002 je bilo v Ljubljani 2:2, v Švici pa je po zadetku Sebastijana Cimerotiča Slovenija zmagala 0:1. Foto: EPA
Srečko Katanec ima na Švico lepe spomine - v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2002 je bilo v Ljubljani 2:2, v Švici pa je po zadetku Sebastijana Cimerotiča Slovenija zmagala 0:1. Foto: EPA
Bojan Prašnikar
Bojan Prašnikar se sprašuje, kako se bo mlada švicarska ekipa odzvala, ko bo šlo zares. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Šiljak in Udovič o tekmi proti Švici
"Cimetov" gol prinesel edino zmago nad Švico

Pred petkovim začetkom kvalifikacij za svetovno prvenstvo - Slovenija bo v Stožicah igrala proti Švici - smo poklicali nekdanje selektorje slovenske članske reprezentance. Zdenka Verdenika nam ni uspelo priklicati, Matjaž Kek pa ni želel preveč komentirati in je povedal samo to, da ima Slovenija vse možnosti, da se prebije na svetovno prvenstvo 2014.


Matjaž Kek: Skupina je zahtevna, toda Slovenija ima možnosti, da pride do svojega cilja.

Brane Oblak: Švica je izredno močna reprezentanca. Če se bo Slovenija branila, Švica ne bo imela toliko možnosti, kot če bo napadala. V tem primeru lahko Slovenija hitro dobi tri zadetke, saj ima Švica izreden protinapad. Gledal sem prijateljski tekmi Nemčija - Švica in Hrvaška - Švica. Če jim hočeš uničiti protinapad, se moraš zapreti in igrati bunker, biti siten in jim ne pustiti dihati.

Hrvatje še kar mislijo, da imajo isto ekipo kot včasih, ko so bili 3. na SP-ju, toda proti Švici so se opekli. Hrvatje so igrali, Švicarji zabijali gole. Lahko bi bilo 6:2, ne le 4:2. Dejstvo je, da so Švicarji močnejši. Če bo Slovenija dosegla zadetek, bo to naključen zadetek. Bi bilo pa seveda zelo spodbudno začeti kvalifikacije z ugodnim rezultatam, saj bi to dalo ekipi polet pred dvobojem z Norveško, ki je močna v napadu in dobra v skoku. Toda z bojevitostjo lahko Slovenija nadomesti pomanjkanje znanja.

Srečko Katanec: Naša skupina ni niti lahka niti težka. Menim, da na začetku kvalifikacij še ne bo nič odločenega, prav tako nič izgubljenega. Strinjam se, da je štart pomemben, ampak spomnite se, kako smo na Ferskih otokih igrali 2:2, pa sem takoj rekel, da to nima zveze. Tekme doma je treba zmagovati, če je to le mogoče. Toda skupaj je deset tekem in odloča se v 6. ali 7. krogu. Ni pomembno le, kako igraš ti, ampak tudi, kako nasprotniki igrajo med seboj. Idealno je, da ti zmaguješ in da se druge tekme končujejo neodločeno.

Švica je reprezentanca, ki je v vzponu, vendar tudi podrobnost, da se ni kvalificirala na letošnje evropsko prvenstvo, nekaj pove. Če bi bili tako hudo dobri, bi tam igrali. So mlada reprezentanca, prijateljske tekme so Švicarji odigrali odlično, ampak takšne tekme nimajo velikega pomena. Sploh za Hrvate vemo, kako igrajo prijateljske tekme. Niti z levo nogo ne. Vseeno - Švicarji so izgledali res impresivno. Večinoma igrajo v dobrih klubih, gre za mlado generacijo, Shaqiri je star le malo nad 20 let. Vendar to bo kvalifikacijska tekma in ne vemo, kako bodo reagirali. September je zelo delikaten termin, sploh za boljše reprezentantce, saj še niso v optimalni formi. Švicarji so ranljivi, gredo v napad in tu bo naša priložnost.

Odsotnost Samirja Handanovića je hendikep. Vratar je v današnjem nogometu pomemben, sploh če na tekmah ni veliko priložnosti. Toda kakovost reprezentance je ta, da mora tudi rezerva svoje delo opraviti dobro.

Bojan Prašnikar: Pred začetkom je težko kar koli napovedovati. Vse reprezentance štartajo v nov ciklus v spremenjeni igralski zasedbi in nekatere z novimi selektorji. Vprašanje, v kakšnem stanju so. Štart kvalifikacij je pomemben, posebej če igraš doma. Tekem ni veliko, z neposrednimi konkurenti za vrh moraš zmagovati oziroma si vsaj ne smeš privoščiti poraza. Pred Slovenijo je že takoj težka naloga, Švica je bila na prijateljskih tekmah pod vodstvom Hitzfelda zelo poletna. Njihova kakovost je nesporna. Premagali so tako Nemce kot Hrvate. Toda vprašanje, kako se bo ta mlada ekipa odzvala, ko bo šlo zares. Vsekakor Slovenija ne sme gledati toliko njih kot sebe. Reprezentanca ima nekaj težav, bilo je nekaj sprememb, ki so slučajne ali načrtovane. Vratar bo drug, konica napada je spremenjena, kar nekaj igralcev na tujem ne dobiva priložnosti.

Šiljak in Udovič o tekmi proti Švici
"Cimetov" gol prinesel edino zmago nad Švico