Napadalec Fred je bil z dvema goloma eden od junakov tekme na stadionu Fonte Nova v Salvadorju. Foto: EPA
Napadalec Fred je bil z dvema goloma eden od junakov tekme na stadionu Fonte Nova v Salvadorju. Foto: EPA
Vsi zadetki s tekme med Brazilijo in Italijo

Brazilija je imela že v prvi minuti - po zmedi v italijanski obrambi - veliko priložnost, a je Gianlugi Buffon ubranil poskus Hulka z leve strani. Brazilci so bili tudi v nadaljevanju boljši nasprotnik, vendar se je Italija spretno branila, tako da si carioce večjih priložnosti niso priigrale.

Poškodbe Montoliva, Abateja in Luiza
Selektor azzurrov Cesare Prandelli je moral zaradi poškodb že v prve pol ure opraviti dve menjavi (Riccardo Montolivo - Emanuele Giaccherini in Ignazio Abate - Christian Maggio), domači Luiz Felipe Scolari pa eno - namesto Davida Luiza je vstopil Dante.

Dante na pravem mestu po odbiti žogi
Kazalo je že, da se bo prvi polčas končal brez zadetkov, nato pa se je v drugi minuti sodnikovega podaljška italijanska mreža le zatresla. Neymar je iz prostega strela z leve strani poslal predložek v kazenski prostor, kjer je bil najvišji Fred, ki je ustrelil z glavo. Buffon je odbil žogo, a le do Danteja, ki jo je ob vratnici poslal v mrežo.

Strelec Giaccherini, "pol" gola Balotelliju
Uvodne minute drugega polčasa so bile izjemno razburljive. V 51. minuti je Emanuele Giaccherini po sijajni podaji Maria Balotelllija s peto izenačil (51.). Giaccherini je Julia Cesarja matiral z natančnim diagonalnim strelom v malo mrežico z desne strani.

Neymar ukanil Irmatova in Buffona
A že štiri minute pozneje (55.) je Brazilija znova vodila. Neymar je na robu kazenskega prostora odigral prekršek, potem ko je z nogo "zapel" Maggia. Uzbekistanski sodnik Ravšan Irmatov je nasedel in dosodil prosti strel, ki ga je mojstrsko izvedel prav Neymar. Žoga je končala v mali mrežici - kakšen meter pod stičiščem vratnice in prečke. Brazilija je v 66. minuti povišala vodstvo. Po podaji Marcela je Fred dobil dvoboj z Giorgiom Chiellinijem, nato pa z leve strani silovito sprožil pod prečko.

Chiellini zadel za priključek
Chiellini se je hitro odkupil, saj je v 70. minuti po podaji iz kota, prerivanju in "biljardu" v kazenskem prostoru žogo z okoli desetih metrov poslal v mrežo za desno vratnico Julia Cesarja. Za nekoliko zmede je poskrbel sodnik Irmatov, ki je najprej piskal enajstmetrovko za Italijo, nato pa zadetek priznal. Protest Brazilcev ni pomagal. V 79. minuti je Brazilce rešila prečka, ki jo je po podaji iz kota zatresel Maggio.

Fred še drugič v polno
Italijani so nato pritiskali za izenačenje, vendar jim ni uspelo. Vse dvome o zmagovalcu je v 90. minuti s svojim drugim golom razblinil Fred, ki je z nekaj metrov poslal za hrbet Buffona odbito žogo po strelu Marcela.

Nasprotnik Brazilije in Italije v polfinalu bo znan po nedeljskem zadnjem krogu v skupini B med Nigerijo in Španijo ter Urugvajem in Tahitijem.

Hernandez dvakratni mehiški strelec
V drugi tekmi dneva, ki ni odločala o ničemer, je Mehika z 2:1 premagala Japonsko. Za Mehičane je oba gola dosegel Javier Hernandez, ki je poleg tega ob koncu tekme zapravil še enajstmetrovko.

POKAL KONFEDERACIJ
BRAZILIJA, skupina A

3. KROG

Salvador:
ITALIJA - BRAZILIJA 2:4 (0:1)
Giaccherini 51., Chiellini 70.; Dante 45., Neymar 55., Fred 66., 90.

Italija: Buffon, Bonucci, Chiellini, De Sciglio, Abate (30./Maggio), Candreva, Aquilani, Marchisio , Montolivo (25./Giaccherini), Diamanti (74./El Shaarawy), Balotelli.
Brazilija: Julio Cesar, Alves, Thiago Silva, Luiz (34./Dante), Marcelo, Luiz Gustavo , Hernanes, Oscar, Fred, Neymar (69./Bernard), Hulk (76./Fernando)
Sodnik: Ravšan Irmatov (Uzbekistan)



Belo Horizonte:
JAPONSKA - MEHIKA 1:2 (0:0)
Okazaki 86.; Hernandez 54., 66.
Japonska: Kavašima, Honda, Nagatomo (77./Nakamura), Sakai (59./Učida), Kurihara, Endo, Hosogai, Maeda (65./Jošida), Konno, Kagava, Okazaki.

Mehika: Ochoa , Reyes, Torrado, Zavala, Mier, Jimenez (90./Aquino), Torres, Guardado (71./Salcido), dos Santos (77./Barrera), Moreno, Hernandez.

Sodnik: Felix Brych (Nemčija)

Lestvica:                         
BRAZILIJA *       3  3 0 0  9:2  9
ITALIJA *         3  2 0 1  8:8  6
MEHIKA            3  1 0 2  3:5  3
JAPONSKA          3  0 0 3  4:9  0
            * - v polfinalu       

Vsi zadetki s tekme med Brazilijo in Italijo