Wembley bo gostil obe polfinalni in tudi finalno tekmo. Foto: Reuters
Wembley bo gostil obe polfinalni in tudi finalno tekmo. Foto: Reuters

Italijanska prestolnica je bila izbrana v konkurenci Amsterdama, Glasgowa in St. Peterburga.

Prvič v zgodovini evropskih nogometnih prvenstev bo sklepni turnir v kar 11 državah. Tekme skupine A bodo v Rimu in Bakuju, skupine B v Amsterdamu in Bukarešti, skupine C v Sankt Peterburgu in Köbenhavnu, skupine D v Londonu in Glasgowu, skupine E v Bilbau in Dublinu, skupine F pa v Münchnu in Budimpešti.

Wembley bo gostil največ tekem, skupno kar sedem, saj so štiri tja preselili iz Bruslja, kjer imajo težave z gradnjo novega stadiona. V Londonu bosta tudi obe polfinalni tekmi in finale 12. julija 2020.

Prihodnji mesec žreb Lige narodov v Lozani
V kvalifikacijah bo nastopilo 55 reprezentanc, 24 se jih bo uvrstilo na Euro. Začetek kvalifikacij bo že Liga narodov, ki se začenja septembra 2018. Žreb bo 24. januarja v Lozani. Slovenska izbrana vrsta, ki jo vodi Tomaž Kavčič, bo žreb pričakala v prvem bobnu divizije C skupaj z Madžarsko, Romunijo in Škotsko.

Mogoči tekmeci Slovenije iz drugega bobna so Srbija, Grčija, Albanija in Norveška, iz tretjega Črna gora, Izrael, Bolgarija in Finska, iz četrtega pa Ciper, Estonija in Litva. V eni skupini bodo nastopile tri, v treh skupinah pa štiri izbrane vrste. Zmagovalci vseh štirih skupin bodo napredovali v divizijo B, zadnjeuvrščene pa bodo nazadovale v divizijo D.

V prvem bobnu elitne divizije A Lige narodov so Nemčija, Portugalska, Belgija in Španija, v drugem bobnu Francija, Anglija, Švica in Italija, v tretjem pa Poljska, Islandija, Hrvaška in Nizozemska.

V prvem bobnu divizije B so Avstrija, Wales, Rusija in Slovaška, v drugem bobnu Švedska, Ukrajina, Irska in BiH, v tretjem pa Severna Irska, Danska, Češka in Turčija.

V prvem bobnu divizije D so Azerbajdžan, Makedonija, Belorusija in Gruzija, v drugem Armenija, Latvija, Ferski otoki in Luksemburg, v tretjem Kazahstan, Moldavija, Liechtenstein in Malta, v četrtem pa Andora, Kosovo, San Marino in Gibraltar.

Najboljše štiri ekipe v vsaki diviziji, ki se ne bodo prebile na Euro 2020 skozi navadne kvalifikacije, bodo konec marca 2020 odigrale polfinale in finale za zadnja štiri prosta mesta na Euru. Iz vsake divizije se bo torej na EP na ta način uvrstila po ena reprezentanca.