Nemška liga je prva izmed velikih petih, ki bo nadaljevala s tekmovanjem. Foto: Reuters
Nemška liga je prva izmed velikih petih, ki bo nadaljevala s tekmovanjem. Foto: Reuters

Tako se je odločila kanclerka Angela Merkel po posvetu z vodji zveznih dežel, poroča AFP. Politiki verjamejo, da je sprejemljivo, da se zaradi omejitev gospodarske škode sezona za 36 klubov v prvi in drugi ligi nadaljuje.

V Nemčiji se bo prvenstvo, kot kaže, nadaljevalo že ta mesec. Foto: EPA
V Nemčiji se bo prvenstvo, kot kaže, nadaljevalo že ta mesec. Foto: EPA

Obvezno testiranje vseh ekip prve in druge lige je navrglo deset pozitivnih testov, skupaj so opravili 1724 testov na koronavirus.

Vodstvo vplivne nemške lige že dolgo poziva k nadaljevanju sezone, saj pravi, da je to življenjskega pomena za sektor, ki v Nemčiji zaposluje 56.000 ljudi.

Nemški klubi ne bi ostali brez 300 milijonov evrov od televizijskih pravic, če bi izpeljali zadnjih devet krogov sezone. To bi ublažilo izgube klubov, od katerih naj bi jih bilo ducat od 36 v prvi in drugi ligi tik pred stečajem.

V Italiji (še) ne morejo določiti datuma nadaljevanja
Medtem pa je Italijanski minister za šport Vincenzo Spadafora je opozoril, da je nemogoče določiti datum za nadaljevanje nogometnega prvenstva Serie A. "Vsi upamo, da se bo prvenstvo nadaljevalo, a danes ne moremo reči, kdaj bo to," je dejal Spadafora med zasedanjem italijanskega parlamenta. Minister za šport je dodal, da morajo vsaj še dva tedna opazovati krivuljo okužb, preden bodo sledila nova rahljanja ukrepov.

Treningi pod določenimi omejitvami
V Italiji je športni minister pod pritiskom nogometnih klubov ta teden dovolil treninge pod določenimi omejitvami, in sicer še pred iztekom prvotne prepovedi za športne dejavnosti 18. maja. Takrat bodo odločili, ali se lahko nogometaši in predstavniki drugih ekipnih športov vrnejo tudi k skupinskim treningom. V četrtek se bo Italijanska nogometna zveza FIGC sestala s strokovno skupino, s katero bo določala smernice za skupinske treninge. Kot Italijan si Spadafora želi ponoven zagon nogometa, a hkrati ne razume pritiskov za tako hiter začetek Serie A v luči težav, ki jih je covid-19 v državi povzročil.

Kdaj točno se bodo nogometne tekme vrnile na italijanske stadione, še ni znano. Foto: MMC RTV SLO/Luka Lukič
Kdaj točno se bodo nogometne tekme vrnile na italijanske stadione, še ni znano. Foto: MMC RTV SLO/Luka Lukič

Na Hrvaškem nadaljevanje konec maja
Nogometno prvenstvo bodo nadaljevali tudi na Hrvaškem, in sicer 30. maja. Po prekinitvi zaradi novega koronavirusa bodo najprej odigrali polfinalni tekmi pokalnega tekmovanja, sporočajo s hrvaške nogometne zveze (HNS). Na torkovem sestanku odbora za šport na Hrvaškem in Hrvaškega zavoda za javno zdravje so sprejeli odločitev, da se lahko s koncem maja in začetkom junija začnejo nogometna tekmovanja, so zapisali na HNS-ju. Končno odločitev bo podala Hrvaška civilna zaščita, so še dodali.

27. maja nadaljevanje prvenstva v Srbiji
Še tri dni predtem naj bi se nadaljevalo srbsko državno prvenstvo. Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug so v krovni nogometni zvezi določili tudi datume za zaključek pokalnega tekmovanja. Četrtfinale bo na sporedu 3., polfinale 10. junija, finale pa bo odigran 24. junija, s čimer bodo zaključili skrajšano nogometno sezono brez igranja v ligah za prvaka in obstanek. Obenem so na Evropsko nogometno zvezo naslovili tudi prošnjo, da bi tekme dodatnih kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu, ki bo prihodnje poletje, odigrali letos novembra.

Portugalci, Turki in Bolgari nadaljujejo junija
Tudi na Portugalskem, v Turčiji in Bolgariji bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da bodo nadaljevali zaradi novega koronavirusa prekinjene sezone nogometnih lig. Predstavniki teh treh lig so svojim športnim javnostim poslali sporočila, da bodo prekinjene lige nadaljevali junija. Seveda z omejitvami in brez gledalcev na tribunah. Za razliko od sosednje Španije, s katerimi delijo edino kopensko mejo, Portugalsko virus ni tako hudo prizadel. Kljub temu so za dva meseca ostali brez najbolj priljubljenega športa, kraljice, nogometa. Portugalska nogometna zveza je napovedala, da bodo prekinjeno prvenstvo nadaljevali junija, za zaprtimi vrati stadionov. Nadaljevanje lige je nujno, sicer bodo klubi zašli v hude finančne težave, iz katerih se bodo brez pomoči države težko izkopali.

Konec sezone v Belgiji (Franciji in na Nizozemskem)
So pa, kot kaže, nogometno prvenstvo končalo v Belgiji. Tamkajšnja premierka Sophie Wilmes je napovedala, da v državi do vključno 31. julija podaljšujejo prepoved vseh amaterskih in profesionalnih športnih tekmovanj. Ta odločitev, ki so jo sprejeli po priporočilih sveta za javno zdravje, pomeni, da se prekinjena sezona 2019/20 belgijskega prvoligaškega nogometnega prvenstva ne bo mogla nadaljevati. V državi z 11,5 milijona prebivalci, v kateri je za covidom-19 umrlo več kot 8300 ljudi, so prve ukrepe proti novemu koronavirusu omilili že v drugi polovici aprila. V ponedeljek pa so se odprla podjetja, ki poslujejo z drugimi podjetji, in trgovine z blagom. V večji meri je začel obratovati javni potniški promet. A rahljanje ukrepov ne zadeva športnih tekmovanj.

Belgijska nogometna zveza bo tako prisiljena po zgledu nizozemske in francoske končati prvoligaško prvenstvo. Na Nizozemskem so prvenstvo končali ne da bi razglasili prvaka, v Franciji pa je naslov pripadel PSG.

Nemška vlada prižgala zeleno luč za nadaljevanje Bundeslige