Milivoje Novakovič si s sedmimi zadetki deli četrto mesto strelcev v Bundesligi. Za primerjavo, lani je bil z 20 goli najboljši strelec druge lige. Foto: EPA
Milivoje Novakovič si s sedmimi zadetki deli četrto mesto strelcev v Bundesligi. Za primerjavo, lani je bil z 20 goli najboljši strelec druge lige. Foto: EPA
Miran Burgič
Miran Burgič se je na 23 prvenstvenih tekmah švedskega prvenstva petkrat vpisal med strelce, do konca sezone pa ga čaka le še en obračun. Foto: EPA
Mirnes Šišič
Trener Olympiacosa Ernesto Valverde ne zaupa Mirnesu Šišiču, ki je kot zadnji iz prvega moštva dočakal vsaj nekaj minut igre in še to na pokalni tekmi. Foto: Reuters

"Nova Doppelpack" je na bundesligaški tekmi prvič dosegel dva zadetka, s katerima je Köln v gosteh s 3:1 presenetil Stuttgart. Trener Christoph Daum je Jaršana zamenjal ob izteku rednega časa, tako da je prejel zasluženi aplavz privržencev "kozličkov". Izkazal se je tudi Mišo Brečko (igral je vso tekmo), ki je začel akcijo za prvi zadetek.

Bild: Nova že boljši od Poldija
Mišo, tako Novakoviča kličejo domači, je s sedmimi zadetki od 11 Kölnovih nedvomno prvi zvezdnik porenskega kluba, temu primerno ga tudi obravnavajo tudi mediji. Po sobotnem srečanju je Bild udarno zapisal, da je Nova že boljši od Poldija, Lukasa Podolskega, nekdanjega zvezdnika Kölna, zdaj večinoma rezervista Bayerna. Stalni gost največjega nemškega dnevnika je le skromno zatrdil, da le opravlja svoje delo. "Pred sezono sem bil podcenjen. Toda za moje delo potrebujem pomoč soigralcev," je še pristavil 29-letnik. Na dnu lestvice prve nemške lige še naprej ostaja Cottbus Bojana Prašnikarja, ki je kljub igralcu več doma izgubil s Schalkejem (0:2). V 2. ligi je Matej Mavrič v dresu Koblenza odigral vso tekmo in remiziral z Duisburgom (1:1).

"Sarma" razkazuje svoje znanje
Potem ko je v sredo v Catanii (0:2 za Udinese) ohranil mrežo nedotaknjeno, se je Handanovič izkazal tudi na nedeljskem obračunu z Genovo (2:2). Furlani so sicer remizirali in prvo mesto Serie A prepustili Milanu, a največ zaslug za osvojeno točko gre nedvomno "Sarmi". Slovenska št. 1 se je izkazal z lepim številom odličnih obramb, v prvem polčasu je z izjemnima paradama zaustavil strela Diega Millita, kateri ga je uspel premagati šele v nadaljevanju z 11-m. V 67. minuti je bil Ljubljančan nemočen ob bombi Giuseppeja Scullija, a nato je ukrotil nova poskusa obeh strelcev za Genovo.

Zlatko Dedič je s Frosinonejem igral v skoraj domačem Trstu. Koprčan je igral do 75. minute, ko je Triestina postavila končni izid 2:2.

Lepa dopustniška popotnica
V mrzlih severnih deželah gredo prvenstva h koncu, v predzadnjem krogu švedskega prvenstva se je izkazal Miran Burgič. Napadalec iz Zagorja, ki se je uveljavil v Gorici, je z dvema spretnima zadetkoma v kazenskem prostoru pripomogel k zmagi Aik Solne nad Helsinbgorjem s 3:1. "Zmaga je pomembna za prihodnost. Verjamem, da bo prihodnja sezona tako zame kot klub boljša," se je v leto 2009 že zazrl Burgič, ki bo z Aikom najverjetneje osvojil peto mesto, a ostal brez nastopa v evropskih pokalih. Aleksandar Radosavljevič, ki je igral vso tekmo in prejel peti rumeni karton letos, je v Rusiji s Tom Tomskom pri Spartaku iz Nalčika iztržil točko (1:1).

Vratnica preprečila veselje Birsi
Sochaux tudi po 12. krogih francoskega prvenstva ostaja brez zmage. Sredi tedna je bil doma premočan prvak Lyon (0:2), v nedeljo pa so "levčki" klonili v Rennesu (1:0). Bojan Jokič redno igra, a ne ravno najbolje, vsaj sodeč po ocenah francoskih medijev, medtem ko je bil Valter Birsa na obeh tekmah še najsvetlejša zvezdica Sochauxa. V glavnem mestu Bretanje je Jokič že v prvi minuti zakrivil enajstmetrovko, vtisa pa ni popravil niti v nadaljevanju. Šempetrčan je v igro vstopil v 66. minuti, že minuto zatem pa je zatresel vratnico, do konca pa je neprestano grozil, da bo še tretjič letos poskrbel za izenačenje.

Žlogar potopil nekdanje soigralce
Kapetan slovenske reprezentance Robert Koren je proti Newcastlu (1:2) in Blackburnu (2:2) odigral celotni srečanji in pustil dober vtis, a tako kot celotno moštvo West Bromwicha ostal razočaran. "Baggiesi" niso znali iztržiti več in so se znašli v coni izpada; trenutno so z 11 točkami 18., s tremi točkami več pa bi zasedali deveto mesto. Tonči Žlogar je teden dni potem, ko je v derbiju ciprskega prvenstva med Omonio in Anorthosisom nekdanjemu klubu zabil dva gola (4:0), s svojimi soigralci ugnal APEP (3:1) in prevzel vodstvo na lestvici. Gent je v 10. krogu belgijskega prvenstva v gosteh ugnal Zulte Waregem z 2:0, Marko Šuler je igral 90 minut, Zlatan Ljubijankič pa še vedno ni povsem okreval po poškodbi gležnja.

Šišič dobil prvo priložnost letos
Pokalno srečanje med tednom je prineslo nekaj igre tudi Branku Iliču (Betis), ki pa nato ni dobil nove prilžnosti proti Deportivu. Podobno se je pripetilo tudi Mirnesu Šišiču, ki je v 4. krogu grškega pokala proti Diagoras Rodosu sploh prvič zaigral v dresu pirejskega Olympicosa, slovenski vezist je na igrišču preživel 17 minut. Bolgarski derbi med Cskajem in Levskim je Mitja Mörec spremljal s klopi, medtem ko Boštjan Cesar (Marseille) še naprej nestrpno čaka zimski prestopni rok.

T. G.