Miroslav Blažević ni nikoli klonil proti Sloveniji. V sredo bo skušal nadaljevati to tradicijo. Foto: EPA
Miroslav Blažević ni nikoli klonil proti Sloveniji. V sredo bo skušal nadaljevati to tradicijo. Foto: EPA
Milivoje Novakovič
Milivoje Novakovič je v Bundesligi zabil že osem golov, zadnjega v nedeljo v Bremnu. Tudi v kvalifikacijah za SP 2010 je bil uspešen že trikrat. Foto: MMC RTV SLO
Vedad Ibišević in Sejad Salihović
Vedad Ibišević in Sejad Salihović sta najbolj pripomogla k sanjski predstavi Hoffenheima v nemškem prvenstvu. Varovanci Ralfa Rangnicka bodo v soboto gostovali v Kölnu. Foto: EPA
Ibišević pred tekmo v Ljudskem vrtu
Slovenci trenirali v Kidričevem

Neugodna serija se je začela 13. oktobra 1993, ko so Makedonci v Kranju slavili kar s 4:1. Tudi premiera na prenovljenem Ljudskem vrtu se ni izšla po načrtih, Hrvati so bili 20. avgusta letos boljši s 3:2.

Bo Kek le prekinil tradicijo?
Zdenko Verdenik, Bojan Prašnikar, Srečko Katanec, Brane Oblak in Matjaž Kek ''nekdanjih bratov'' še niso uspeli spraviti na kolena. V sredo ima Kek priložnost, da prekine to neugodno tradicijo, nasproti mu bo stal legendarni strateg Miroslav ''Ćiro'' Blažević, ki ima veliko zgodb, povezanih s Slovenijo.

Ćiro dobro pozna Slovence
Zdajšnji trener Hita Gorice Primož Gliha mu je aprila 1997 v Splitu zagodel z nepozabnim hat-trickom (3:3). Novembra pred 11 leti je za Bežigradom slavil s 3:1, "ognjeni" pa so se prebili v dodatne kvalifikacije za svetovno prvenstvo leta 1998. Izločili so Ukrajino in v Franciji zasedli senzacionalno tretje mesto. Pred petimi leti je sedel na klop Mure, pričakovanja so bila izjemno visoka, sprejem v Fazaneriji veličasten, izidi pa zelo slabi. Po izpadu v pokalu je odšel.

Kek bo preizkušal nove možnosti
Na prvem treningu v Kidričevem se je potilo 15 igralcev, Marko Šuler pa je s povišano temperaturo ostal v hotelu. Milivoje Novakovič, Mišo Brečko in Aleksander Radosavljevič so se ekipi pridružili kasneje.

"Vsi vemo, da to ne bo navadna prijateljska tekma. To bo nekaj več. Sosedski derbi ima poseben naboj. Selektor bo skušal uigrati nove stvari," je povedal povratnik Miran Burgič. Kek zaradi kazni išče rešitev za desni bok. Kandidat je Aleš Mejač, ki se je letos zelo izkazal v dresu Maribora.

Ibišević je najbolj slavno ime
Reprezentanca Bosne in Hercegovine ima v svojih vrstah številne nogometaše, ki veliko pomenijo tudi v evropskem merilu. V letošnji sezoni se je med največje zvezdnike zavihtel Vedad Ibišević. 24-letni napadalec je z naskokom najboljši strelec Bundeslige, saj je dosegel že kar 14 golov. Hoffenheim je šokiral tekmece v nemškem prvenstvu. Po 13 krogih je na drugem mestu, tri točke pred Bayernom. V izbrani vrsti se je na desetih tekmah med strelce vpisal enkrat. V napadu naj mu bi družbo delal Edin Džeko. 22-letni napadalec Wolfsburga je na 12 tekmah zabil že pet golov.

Salihović bo nevaren s prostih strelov
Na sredini igrišča se bo vse vrtelo okoli Sejada Salihovića, ki je režiser igre Hoffenheima, njegovi prosti streli so genialni. Zvjezdan Misimović se je dokazal v Bundesligi, v reprezentanci je dosegel že 15 golov. Manjkal bo Elvir Rahimić, igralec moskovskega CSKA-ja je poškodovan.

Tudi gostje bodo imeli močno podporo
Ljudski vrt bo v sredo na tekmi med Slovenijo in Bosno in Hercegovino znova pričaral všečno podobo, saj je do ponedeljka v predprodaji pošlo že 7.500 vstopnic. Na severni tribuni in na sektorju A vzhodne tribune bo tekmo spremljalo vsaj 1.600 navijačev Bosne in Hercegovine. Vstopnice bodo na prodaj tudi na dan tekme, ko se bodo blagajne Ljudskega vrta odprle ob 12. uri.

Prijateljske tekme:

Maribor, sreda ob 20.30 (prenos na TV SLO 2):
SLOVENIJA - BiH

Torek ob 17.00:
ESTONIJA - MOLDAVIJA
Ob 18.00:
CIPER - BELORUSIJA

Sreda ob 17.30:
SRBIJA - BOLGARIJA
SLOVAŠKA - LIECHTENSTEIN
Ob 18.00:
ČRNA GORA - MAKEDONIJA
Ob 19.00:
UKRAJINA - NORVEŠKA
Ob 19.30:
JUŽNOAFRIŠKA REPUBLIKA - KAMERUN
Ob 20.00:
ROMUNIJA - GRUZIJA
MALTA - ISLANDIJA
Ob 20.15:
DANSKA - WALES
Ob 20.30:
ŠVICA - FINSKA
LUKSEMBURG - BELGIJA
AVSTRIJA - TURČIJA
GRČIJA - ITALIJA
Ob 20.45:
NEMČIJA - ANGLIJA
NIZOZEMSKA - ŠVEDSKA
SEVERNA IRSKA - MADŽARSKA
Ob 21.00:
IRSKA - POLJSKA
ŠKOTSKA - ARGENTINA
FRANCIJA - URUGVAJ
Ob 22.00:
ŠPANIJA - ČILE

A. G.

Ibišević pred tekmo v Ljudskem vrtu
Slovenci trenirali v Kidričevem