Aleksander Čeferin je pred kratkim dobil nov mandat za vodenje Evropske nogometne zveze. Foto: EPA
Aleksander Čeferin je pred kratkim dobil nov mandat za vodenje Evropske nogometne zveze. Foto: EPA

Odločitev za delovno skupino je sprejela po nedavnih izjavah predsednika Aleksandra Čeferina o možnosti uvedbe splošne omejitve plačne mase klubov. Več podrobnosti o t. i. "salary capu" je predstavil ta teden v pogovoru z ameriškim medijem Men in Blazers, o možnosti omejitev pa je govoril že po Uefinem kongresu 5. aprila v Lizboni, kjer je prejel nov mandat na čelu Uefe.

Najti učinkovite načine za zagotavljanje konkurenčnosti

Kot je zdaj pojasnil, je cilj tovrstne omejitve porabe klubov preprečevanje večanja tekmovalnih razlik med klubi na stari celini. Dodal je, da so pogovori o predlogu uvedbe tovrstne omejitve s klubi že v teku. V petek je Uefa sporočila, da je imenovala delovno skupino za pregled možnih ukrepov za dolgoročno vzdržnost evropskega nogometa. Ta bo sestavljena iz 11 predstavnikov nacionalnih zvez, Združenja evropskih klubov (ECA), evropskih lig, sindikata igralcev Fifpro Europe in Združenja evropskih nogometnih navijačev.

Skupina bo iskala učinkovite načine "za zagotavljanje dolgoročne vzdržnosti evropskega nogometa in njegove konkurenčnosti", so zapisali. Kot je pisala PA, bi uvedba omejitve plačne mase skoraj gotovo zahtevala sprejetje kolektivnih pogodb po celotni Evropi, da bi bila skladna s pravom EU-ja. Vodilni predstavniki petih največjih evropskih lig naj bi po poročanju PA-ja sicer močno dvomili, da je dogovor o enotni omejitvi plačne mase mogoč glede na velike razlike v davčnih predpisih evropskih držav.

Čeferin: Če vedno zmagajo isti klubi, nima smisla

Ena od nalog delovne skupine bo tako tudi pregled davčnih predpisov evropskih držav, s ciljem razvoja učinkovitih in pravičnih rešitev za omejevanje stroškov, je medtem sporočila Uefa. Dodatno bo pregledala tudi "možnost uvedbe nadgradnje obstoječih pravil glede stroškov klubov z namenom boljšega nadzora, spodbujanja razvoja mladih nogometašev in bolj pravične razdelitve sredstev".

Čeferin je razmišljanje o uvedbi omejitve plačne mase pojasnil z nevarnostjo, ki jo vse večje razlike v potrošnji med klubi predstavljajo za ustvarjanje pretiranih tekmovalnih razlik in posledično za zmanjšanje zanimivosti nogometnih tekmovanj: "Tu ne gre za lastnike, gre za vrednost tekmovanj. Če vedno zmagajo eni in isti klubi, nima veliko smisla."

Omejitev porabe za plače in prestope kmalu znižana na 70 odstotkov

Uefa je zadnje ukrepe za vzdržno potrošnjo klubov sprejela pred letom dni, glavni ukrep pa je omejitev razmerja med skupnimi prihodki in potrošnjo za plače in prestope. Klubi trenutno tako ne smejo porabiti več kot 90 svojih prihodkov za plače in prestope do sezone 2025/26 pa bo ta omejitev znižana na 70 odstotkov.

Ukrep je bil po pojasnilih evropske zveze odgovor na vedno večjo porabo klubov za nakup igralcev, ki je v nekaterih primerih celo močno presegala klubske prihodke. Pandemija covida-19, ki je klubom povzročila nenaden padec prihodkov, je v zadnjih letih namreč razkrila nevzdržnost tovrstne zapravljivosti in spodbudila razpravo o ukrepih za dolgoročno finančno vzdržnost. V prihodnje pa je glede na zadnje korake Uefe cilj določiti tudi enotni najvišji znesek, ki bi ga lahko klubi v Evropi namenili za plače.