Aleksander Čeferin se je z Esadom Babačićem pogovarjal ne samo o nogometu, temveč tudi o njegovem osnovnem poklicu - odvetništvu. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Aleksander Čeferin se je z Esadom Babačićem pogovarjal ne samo o nogometu, temveč tudi o njegovem osnovnem poklicu - odvetništvu. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Aleksander Čeferin
Čeferin se rekreativno ukvarja z nogometom, košarko in karatejem. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Rudi Zavrl in Ivan Simič
Za Rudijem Zavrlom in Ivanom Simičem je Čeferin tretji predsednik NZS-ja v samostojni Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Pogovor z Aleksandrom Čeferinom

Nekaj misli je v četrtek predstavil v ljubljanskem centru kulture Španski borci, kjer je bil v ciklu pogovorov No pasaran gost novinarja in pesnika Esada Babačića. Ta ga je na začetku izzval z vprašanjem, zakaj se je sploh odločil, da bo poleg vseh obveznosti, ki jih ima, vodil še tako veliko organizacijo.
Skupaj tržiti klubski nogomet in reprezentanco
"Če se malo pošalim, se tudi jaz včasih vprašam, kaj mi je bilo tega treba. Po drugi strani pa je to častna in neplačljiva funkcija. Generalni sekretar nogometne zveze (Aleš Zavrl, op. a.) je njen dejanski "direktor", če se tako izrazim. Samega operativnega dela za predsednika na nogometni zvezi je malo. Največ časa ti vzamejo potovanja, ker pa imam rad nogomet, mislim, da bom to zmogel. Družina me razume, upajmo, da bo šlo," je pojasnil 43-letni odvetnik.

Postavlja se vprašanje, kako nogometna zveza dejansko sploh lahko pomaga klubom. "Nogometna zveza neposredno ne more financirati klubov, lahko pa se skupaj na neki način tržita združenje prvoligašev oziroma klubski nogomet in reprezentanca. Pokroviteljev niti slučajno ne zanima klubski nogomet. Tega podpirajo entuziasti. Prijateljski odnosi in drugi poslovni odnosi botrujejo temu, da pokrovitelji klubom sploh dajo kakšen denar. Ljudi vleče reprezentanca, in če vleče ljudi, vleče tudi pokrovitelje. Tu se da po mojem mnenju marsikaj narediti. Mislim, da bi lahko z moje pozicije rekel kakšno besedo, naj pokrovitelji neposredno sponzorirajo tudi klubski nogomet," odgovarja Čeferin.

Celoten pogovor si lahko ogledate v videonovici na desni strani.

Do Italije vrniti pozitivno vzdušje
Poleg izboljšanja razmer v klubskem nogometu želi čim prej pomiriti "duhove" v reprezentanci, saj se nezadržno bliža tekma proti Italiji v kvalifikacijah za EP 2012: "Vse ovire, ki so med nogometno zvezo in reprezentanti, je treba odstraniti. Treba je umiriti žogo. Spor je šel čez vse meje z obeh strani. Dobro bi bilo, da se do pomembne tekme z Italije v reprezentanco vrne pozitivno vzdušje."
Novi predsednik NZS-ja pravi, da je tekme reprezentance obiskoval že prej, kar se tiče klubov, pa je priznal, da ga je bilo do zdaj še največkrat videti na tekmah Olimpije. Navsezadnje je bil od lani tudi član izvršnega odbora tega kluba.
"Z veseljem bom zdaj šel pogledat še kakšno drugo tekmo. Maribor se je izjemno okrepil, dobro dela, mislim pa, da tudi Olimpija deluje v pravi smeri. Angažirali so pravo ekipo, pokrovitelj je vložil v klub izjemno veliko svojega denarja, kar mnogi pozabljajo. Vložil je svoj denar, ne denar kakšne gospodarske družbe, ki je v lasti države. Z angažmajem Mileta Ačimovića so se tudi tu začeli zgledovati po velikih zahodnih klubih, ki angažirajo legende. Mislim, da se za Olimpijo in Maribor ne gre bati," je dodal.

Njegovi ljubezni tudi karate in košarka
Čeferin je bil na začetku 80. let registriran nogometaš takratnega tretjeligaša Grosuplje in soigralec Primoža Glihe. Potem je treniral tudi košarko in karate. Z japonsko borilno veščino se ukvarja še danes: "Karate mi pomeni ogromno. Najprej sem ga dolgo treniral kot otrok, a sem drugače gledal nanj kot zdaj. Takrat sem se pač poskušal naučiti, kako bi koga "na gobec", kako bi koga napadel. Zdaj treniram individualno z Japoncem Takašijem Tokuhiso in nanj gledam popolnoma drugače. Ukvarjava se z dihanjem, meditiranjem ... Uživam kot še nikoli, izjemno me sprosti. Po vadbi, na katero grem po navadi zgodaj zjutraj, lahko delam brez težav do večera."

Iz košarke je še najbolj znan po tem, da je kot odvetnik pomagal Matjažu Smodišu pri prestopu iz Krke v Kinder iz Bologne leta 2000: "Takrat so bili taki predpisi, da je bil tisti klub, ki je tako mladega igralca prodal v tujino, kaznovan z nazadovanjem v najnižjo ligo. Krka je zato z nekakšno pravno "finto" najprej Smodiša prodala v Grosuplje, Grosuplje pa naprej Kinderju. Grosuplje je bilo namreč tako ali tako v najnižji ligi in je tam tudi ostalo. To je neznansko razjezilo funkcionarje košarkarske zveze, ki so zato pozneje tudi spremenili pravilnik. Boštjan Nachbar je na enak način prestopil v Benetton iz Dravograda, ki tedaj sploh ni igral v nobeni ligi."

V pogovoru, ki se je v veliki meri dotikal tudi njegovega odvetniškega dela, je Čeferin za konec spregovoril še nekaj besed o "kugi" v nogometu 21. stoletja - nezakonitih stavnicah. "Kolikor slišim, bomo še presenečeni, ko se bo tudi pri nas razkrinkalo nekatere, ki se s tem ukvarjajo," je povedal.

Pogovor z Aleksandrom Čeferinom