Aleksander Čeferin je bil na 43. kongresu Uefe potrjen soglasno. Foto: EPA
Aleksander Čeferin je bil na 43. kongresu Uefe potrjen soglasno. Foto: EPA

Ker je bil Čeferin edini kandidat, formalnega glasovanja ni bilo, delegati 55 nacionalnih zvez so se odločili, da ga namesto tega potrdijo kar z aplavzom. Zdaj je dobil polni štiriletni mandat.

Čeferin v intervjuju za TV Slovenija: Spoštovanje je temelj vsega
Po izvolitvi je prejel številne čestitke. Foto: EPA
Po izvolitvi je prejel številne čestitke. Foto: EPA

Ključe Uefe ste zaupali človeku, ki ga niste poznali
Prvi skrajšani mandat je dobil leta 2016 v Atenah. "Takrat je bil to zame skok v neznano," je govor na rednem kongresu Uefe začel Čeferin. "Takrat so nogomet pretresale številne afere, vseeno pa ste ključe Uefe zaupali človeku, ki ga skoraj niste poznali."

Poslušali smo se, zdaj smo enotni
V svojem govoru je poudaril enotnost: "Ta je bila izgubljena. Klubi in zveze so se usedli za isto mizo, vsak je dobil priložnost, da izrazi svoje želje. Poslušali smo se, razumeli smo se, zdaj smo spet enotni."

Tako nastajajo novi Modrići in Mbappeji
Čeferin se je zahvalil zvezi evropskih klubov: "Ima več kot 60-letno tradicijo. Hvala, ker ste pokazali spoštovanje do vseh 55 nacionalnih zvez, da lahko vsak konec tedna milijoni igrajo nogomet v spodobnih razmerah, trenirajo jih dobri trenerji, sodijo pa dobri sodniki. Na tak način nastajajo novi Modrići in Mbappeji v korist vseh."

Sorodna novica Čeferin pred novim mandatom; uspeh bo, če se razlike ne bodo večale

Ves čas se je treba prilagajati
"V svetu izjemno hitrih sprememb se moramo nenehno prilagajati, trenutni uspehi nikakor ne morejo biti izgovor, da ne sprejemamo učinkovitih in sodobnih ukrepov za izzive pred nami," je dejal.

Čeferin začel svoj prvi polni štiriletni mandat

Sodelovanje s Fifo
Med izzivi je med drugim nanizal razvoj tekmovanj, pri čemer si klubski in reprezentančni ne smeta biti nasprotnika, rast ženskega nogometa in konstruktivno sodelovanje s Fifo o razvoju svetovnega nogometa, ki bo usklajeno z interesi evropskega nogometa. Pri tem je poudaril, da sodelovanje s Fifo mora temeljiti na odkritem dialogu.

Mijatović: Čutila se je pristna enotnost
Predsednik NZS-ja Radenko Mijatović je ob izvolitvi Čeferina poudaril enotnost kot rdečo nit dogodka. "Mislim, da je bila ključna velika enotnost med deležniki evropskega nogometa oziroma med evropskimi državami. Čutila se je pristna enotnost, saj je Aleksander Čeferin v tem obdobju izkoristil prostor, ki mu je bil ponujen zaradi različnih dogodkov iz preteklosti, da nogometno Evropo bistveno bolj poveže."

Čeferin dobil mandat na čelu Uefe