Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin med torkovim nagovorom kongresa Uefe, kjer je med drugim ošvrknil nekatere, ki nogomet gledajo izključno kot posel, pozabljajo pa na ljudi. Foto: EPA
Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin med torkovim nagovorom kongresa Uefe, kjer je med drugim ošvrknil nekatere, ki nogomet gledajo izključno kot posel, pozabljajo pa na ljudi. Foto: EPA

Čeferin se je v svojem nagovoru osredotočil predvsem na angleške klube, ki so del "odpadniškega" projekta. Od 12 ustanovnih klubov jih je namreč kar šest iz angleške prve lige (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United in Tottenham).

Sorodna novica Infantino upornikom: Ali ste notri ali zunaj? Ne morete biti pol na pol.

"Gospodje, naredili ste veliko napako"
"Gospodje, naredili ste veliko napako," je dejal. "Nekateri bodo rekli, da gre za pohlep, drugi, za ignoriranje tradicij angleškega nogometa. A ni še konec zgodbe, še je čas, da se premislite. Vsak se lahko zmoti."

Dotaknil se je množičnega odziva angleških navijaških združenj, ki so se ideji novega tekmovanja postavila po robu. "Angleški navijači si zaslužijo, da vi popravite svojo napako. Zaslužijo si spoštovanje," je lastnikom angleških klubov še požugal Čeferin

"Ljudje morajo vedeti, da imajo vsi priložnost"
Pri tem je znova poudaril pomen solidarnosti in odprtosti evropskega nogometnega prostora. "Uefina tekmovanja potrebujejo klube, kot so Atalanta, Celtic in Dinamo Zagreb ... Ljudje morajo vedeti, da je vse mogoče, da imajo vsi priložnost." Ob tem je poudaril, da bi se veliki klubi morali spomniti svoje poti do današnje slave. "Veliki klubi niso bili nujno vedno veliki. Nogomet je dinamičen in nepredvidljiv, zato je tako lep."

Za nekatere so podporniki postali potrošniki, navijači kupci, tekmovanja pa proizvodi. Pred tekmo ne pregledujejo več postav, temveč stavne kvote in število podpornikov na Twitterju, po zadnjem pisku pa ni več pomembno število golov, ampak gledanost in vrednost delnic.

Čeferin je kritičen do tistih, ki nogomet gledajo kot posel, pozabljajo pa na ljudi

"Nekateri v nogometu vidijo zgolj posel, pozabljajo pa na ljudi"
A nekateri po njegovem mnenju želijo iz njega narediti zgolj posel, ob tem pa pozabljajo na njegov osnovni člen, ljudi. "Za nekatere so podporniki postali potrošniki, navijači kupci, tekmovanja pa proizvodi. Pred tekmo ne pregledujejo več postav, temveč stavne kvote in število podpornikov na Twitterju, po zadnjem pisku pa ni več pomembno število golov, ampak gledanost in vrednost delnic."

55 članic Uefe obsodilo poskus vzpostavitve Superlige
Članice Uefe, 55 nacionalnih zvez, so nato soglasno podprle izjavo, ki obsoja poskus vzpostavitve Superlige. Po glasovanju in kongresu je bil Čeferin jasen: "Mi smo evropski nogomet, oni niso."

Evropski model: odprto tekmovanje, solidarnost in redistribucija
Izjava dvanajsterico označuje za "zarotnike", napovedano ligo pa za kršitev ključnega evropskega načela odprtosti in enotnosti. "Uefa in njene članice verjamejo v resnični evropski model, ki temelji na odprtem tekmovanju, solidarnost in redistribuciji z namenom zagotavljanja vzdržnosti in razvoja nogometa, ki prinaša koristi za vse."

Storili bomo vse, da zaščitimo nogomet pred sebičnim klanom
Ob tem so članice podprle uporabo vseh upravičenih sredstev za zaustavitev nastajanja zaprte lige. "Moralno se zavedamo, kaj je na kocki, zato bomo storili vse, da zaščitimo nogomet pred sebičnim klanom, ki jim ni mar za ta šport," so zapisale v izjavi.

Letni kongres krovne evropske nogometne zveze Uefe v švicarskem mestecu Montreux ob Ženevskem jezeru. Foto: EPA
Letni kongres krovne evropske nogometne zveze Uefe v švicarskem mestecu Montreux ob Ženevskem jezeru. Foto: EPA

Letni kongres krovne evropske zveze v švicarskem mestecu Montreux ob Ženevskem jezeru bi moral sicer biti priložnost za slavnostno razgrnitev načrtov za prenovo Uefinih klubskih tekmovanj po letu 2024. Uefina telesa so v preteklih dneh podprla razširitev elitnega klubskega tekmovanja, Lige prvakov, z 32 na 36 klubov in vpeljavo novega formata tekmovanja čez štiri sezone.

"Nogomet je vpisan v DNK naše družbe. Je del zgodovine naše celine."
Na letnem srečanju vseh članic pa so se tudi pogovarjali o krizi, ki jo je v nogometu povzročila pandemija. Čeferin je pri tem pohvalil napore zvez, lig, klubov in igralcev pri odzivu. "Vaša odrekanja so omogočila preživetje nogometa," je poudaril. "Ta kriza je enkrat za vselej dokazala, da je nogomet vpisan v DNK naše družbe. Je del zgodovine naše celine in del naših spominov. Je ena največjih zgodb o uspehu zadnjega stoletja," je ocenil.

Čeferin poziva »zarotnike«, da stopijo korak nazaj

Evropsko prvenstvo bo uspešno
Čeferin je še napovedal uspešno izvedbo evropskega prvenstva, ki ga je zveza zaradi izbruha pandemije covida-19 z lani prestavila na letos. Napovedal je tudi nov poudarek razvoju ženskega nogometa in pozval vse akterje, tudi upravitelje družbenih omrežij, da sprejmejo ukrepe proti sejalcem sovraštva na spletu.

Na tokratnem kongresu je Uefa podprla še finančno poročilo in opravila volitve osmih mest v izvršnem odboru ter ratificirala nova predstavnika Evropskega združenja klubov (Eca) v odboru. To sta postala Naser Al-Helajfi iz PSG in Karl-Heinz Rummenigge iz Bayerna. Nov član izvršnega odbora kot predstavnik Evropskih lig pa je postal Javier Tebas iz španske lige.