Kongres Uefe je nagovoril tudi predsednik Fife Gianni Infantino, nekdanji dolgoletni generalni sekretar evropske zveze. Ni skrivnost, da sta bila zadnja leta Infantino in Čeferin na različnih bregovih glede svetovnega klubskega prvenstva in drugih megaprojektov Švicarja, ki pa je zdaj odločno podprl Uefine grožnje z nogometnim izobčenjem 12 superligašev. Foto: AP
Kongres Uefe je nagovoril tudi predsednik Fife Gianni Infantino, nekdanji dolgoletni generalni sekretar evropske zveze. Ni skrivnost, da sta bila zadnja leta Infantino in Čeferin na različnih bregovih glede svetovnega klubskega prvenstva in drugih megaprojektov Švicarja, ki pa je zdaj odločno podprl Uefine grožnje z nogometnim izobčenjem 12 superligašev. Foto: AP

Predsednik Fife Gianni Infantino je v nagovoru kongresa odločno in brezkompromisno podprl Uefo v boju proti odpadniški Superligi. Švicar je jasno sporočil, da stoji Fifa ob strani Uefi z eno samo pomembno pomensko razliko. Infantino ni omenil nobene morebitne reprezentančne prepovedi nogometašem iz 12 klubov, ki želijo igrati ločeno in zaprto evropsko tekmovanje.

Sorodna novica James Milner

Zaščititi evropski športni model
"V Fifi lahko samo in močno nasprotujemo ustvarjanje Superlige, ki je zaprta trgovina, odcepljena od zdajšnjih institucij. Brez vsakršnega dvoma Fifa tega ne odobrava in popolnoma podpira Uefo. Moja in naša naloga je zaščititi evropski športni model, klubska tekmovanja in reprezentance,"
je Infantino odločno podprl Uefo, kjer je bil dolga leta generalni sekretar.

Živeti morajo s svojo izbiro
"Če se odločijo za svojo pot, morajo živeti s svojo izbiro. Odgovorni so za svojo izbiro. Konkretno to pomeni: ali ste notri ali ste zunaj. Ne morete biti napol notri in napol zunaj,"
je ducatu velikih upornih klubov jasno sporočil predsednik Fife, ki se zaveda, da formalno Fifa in Uefa ne moreta preprečiti ustanovitve ločenega tekmovanja, a zagotovo jim zato ni treba tolerirati tovrstnih klubov v domačih prvenstvih, kjer si superligaši želijo še naprej igrati, za kar so se tudi že začeli boriti s pravnimi sredstvi.

Tudi Bach prišel podpret Uefo
Pred Infantinom je kongres Uefe nagovoril tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach. Tudi Nemec na čelu olimpijskega gibanja se je zavzel za evropski športni model. "V tem razdeljenem okolju se ozki lastni interesi in sebičnost uveljavljajo nad solidarnostjo, skupnimi vrednotami in skupnimi pravili," je Bach očital Superligi nasprotovanje temeljnim športnim vrednotam.

Sorodna novica Kopiranje ameri$$$kega modela je v Evropi trčilo ob zid
V petek izključitev treh polfinalistov LP?

Danec Jesper Moller, eden od članov izvršnega odbora Uefe, pričakuje, da bodo Chelsea, Real Madrid in Manchester City še ta teden vrgli iz Lige prvakov: "Klubi morajo zapustiti Ligo prvakov in pričakujem, da se bo to zgodilo v petek. Potem moramo doreči, kako bomo dokončali to sezono Lige prvakov," je povedal Moller.

Kaže torej, da v tem primeru Paris SG (edini od četverice polfinalistov, ki se ni pridružil Superligi) ne bi bil kar avtomatično določen za evropskega prvaka. Podobno bi se iz polfinala Evropske lige potem izključila Manchester United in Arsenal. Bi potem Roma in Villarreal avtomatično napredovala v finale?

Kocka o sankcijah naj bi padla na petkovem izrednem zasedanju IO-ja Uefe, kjer bodo morali odločiti, ali bodo Dublin, Bilbao in München res sogostili poletni Euro 2020, pri čemer je pogoj omejen vstop gledalcev na tribune.

Redni kongres v senci razkola
Evropska nogometna zveza na kongresu v Montreuxu pretresa svoje poslovanje v preteklem obdobju in načrte za prihodnost. Nad temi se sicer po napovedi ducata večjih evropskih klubov o ustanovitvi konkurenčne zaprte klubske lige zgrinjajo temni oblaki.

Letni kongres krovne zveze v švicarskem mestecu ob Ženevskem jezeru bi moral sicer biti priložnost za slavnostno razgrnitev načrtov za prenovo Uefinih klubskih tekmovanj po letu 2024. A zabavo je pokvarila skupina 12 klubov, ki so napovedali Superligo. Velikani iz Anglije, Italije in Španije so se pridružili projektu, ki ga financira ameriška investicijska banka JP Morgan Chase.

Sorodna novica "Kolikor hitro bo mogoče, bodo klubi izključeni iz vseh naših tekmovanj."

Kdaj se bodo grožnje začele uresničevati?
Superliga sproža burne odzive evropske nogometne javnosti, ki se je na napoved "odpadnikov" večinsko odzvala z nasprotovanjem.

V prvi vrsti Uefe in vodstev državnih prvenstev, ki so zoper vpletene klube napovedali ostre ukrepe, vključno z izključitvijo iz tekmovanj, pa tudi navijačev.

Med najbolj neposrednimi kritiki dvanajsterice je predsednik Uefe Aleksander Čeferin, ki je poskuse za ustanovitev zaprte lige bogatih v ponedeljek označil za pohlep in napad na osnovne vrednote evropskega nogometa. "V svojih izjavah govorijo o solidarnosti, ne poznajo pa niti 's' od solidarnosti," je dejal Slovenec na čelu evropske krovne zveze.

Sorodna novica Revolucija, ki bo popolnoma spremenila svet nogometa

Na uradnem dnevnem redu je ob pregledu financ Uefe in načrtov za razvoj klubskih tekmovanj tudi načrt izvedbe z lani na letos prestavljenega evropskega prvenstva.

Riddle: Opinion Poll - Superliga

Nemška nogometna zveza za izključitev odpadnikov

Nemška nogometna zveza je v današnji izjavi za javnost pozvala k izključitvi 12 ustanovnih klubov tako imenovane superlige iz vseh tekmovanj pod okriljem Evropske nogometne zveze.

"Klube in njihove mladinske ekipe je treba izključiti iz vseh tekmovanj, dokler znova ne pomislijo na svoje številne navijače, te, ki so jih naredili za velikane svetovnega nogometa in niso le njihove denarnice," je dejal predsednik DFB-ja Fritz Keller, ki je dodal: "Sebično vedenje teh dvanajstih klubov nima nič skupnega z igro, ki smo se je vsi naučili in ki smo jo vzljubili, ko smo bili še otroci."