Srečko Katanec si je pred končno odločitvijo vzel veliko časa. Foto: EPA
Srečko Katanec si je pred končno odločitvijo vzel veliko časa. Foto: EPA
Čeferin: Leto je bilo uspešno, a lahko bi bilo še boljše

Med bolj skromnimi je bilo, denimo, tudi Oblakovo leto 2005, a takrat je reprezentanca z golom Boštjana Cesarja premagala Italijo, letos samo Ciper. Pred sedmimi leti je Slovenija zmagala še v Moldaviji. Bolj kot Samir Handanović, ki je najboljši vratar Serie A in je prvi golman vseevropske prve enajsterice, naj bi bil prav Cesar naravni kapetan reprezentance, ki jo je lani prevzel Slaviša Stojanović. Ta je na začetku meseca za javnost in za medije prehitro in tiho obelodanil, da ni več selektor Slovenije.

Katanec je zelo previden
Takrat se predsednik nogometne zveze Aleksander Čeferin še ni ukvarjal s kandidati oziroma kandidatom Srečkom Katancem za prevzem selektorskega mesta, zdaj pa se že predolgo, a Srečko je zelo previden. Sestaja se s potencialnimi pomočniki, sestankuje s Čeferinom. Kot kaže, si utira pot prostih rok, po pravih oziroma njegovih pooblastilih. Denar naj ne bi bil najbolj bistven, a je treba vedeti, da je bil najbolje plačani začetnik prav Stojanović.

Do septembra štiri tekme
Novi ali stari selektor bo imel pred septembrskim zaključkom kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Braziliji na voljo štiri tekme za spoznavanje reprezentantov, ki jih bo izbral in se nanje naslonil. V osmih mesecih bodo nasprotniki Slovenije v prijateljskih tekmah februarja Bosna in Hercegovina ter avgusta Finska, na tekmovalnih pa dvakrat prepričljiva Islandija. Tekmi bosta marca doma in junija v Severnem Atlantiku.

Potreben bo tudi splet naključij
Slovenska reprezentanca je v iztekajočem se letu precej zdrsnila po ne vedno realni Fifini jakostni lestvici. Z izboljšavo bi Slovenija lahko spet začela dvigati zastave, tiste iz navijaške himne. Prvi ali pa zdajšnji kandidat Katanec bi moral svojo pot, ki bo trnava, začeti (sicer z velikim pedigrejem) tako rekoč od začetka po izpolnjenih pogojih skupaj s spletom srečnih naključij in s pomembno harmonijo bi lahko v prihajajočem letu slovenski stadioni spet premajhni.

Čeferin: Leto je bilo uspešno, a lahko bi bilo še boljše