Didier Drogba se zelo trudi, da bi pomagal izboljšati življenja otrok v državah v razvoju. Foto: EPA
Didier Drogba se zelo trudi, da bi pomagal izboljšati življenja otrok v državah v razvoju. Foto: EPA

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin mu bo nagrado izročil na četrtkovem žrebu skupin za Ligo prvakov v Ženevi, tedaj bo Uefa razglasila tudi evropskega nogometaša leta.

"Didier Drogba je vodja in pionir. Spominjam se njegovih spretnosti, moči in inteligence na nogometnem igrišču, predvsem pa se spominjam njegove nenasitne lakote po uspehu. Ni bil le izjemen nogometaš, ampak je tudi izjemen človek," je o 42-letnem nekdanjem nogometašu iz Slonokoščene obale med drugim dejal Čeferin.

Poudaril je še, da nadvse ceni njegovo prizadevanje, da bi pomagal izboljšati življenja otrok v državah v razvoju, čemur se posveča po upokojitvi pred dvema letoma.

Ustanovil posebno fundacijo

"V tretjem svetu je toliko otrok, ki imajo velik potencial, da postanejo ne samo nogometaši, ampak tudi zdravniki, učitelji in inženirji. Zato je tako pomembno pomagati in podpirati naše mlade, da bi lahko izpolnili svoje sanje in hotenja," je povedal 42-letni Drogba, ki je v ta namen ustanovil posebno fundacijo.

Ob tem se tudi izobražuje pri Uefi, saj želi svoje nogometno znanje v prihodnje kar najbolje izkoristiti kot nogometni delavec.

Zmagovalec Lige prvakov leta 2012

Sijajni napadalec je pustil globoke sledi v evropskem nogometu, predvsem v času, ko je igral za Chelsea. V dresu londonske ekipe je po štirikrat slavil v Premier ligi in Pokalu FA, krona pa je bilo zmagoslavje v Ligi prvakov v sezoni 2011/12, ko je angleška zasedba po izvajanju 11-metrovk v Münchnu premagala Bayern.

Na stari celini je igral še za Le Mans, Guingamp, Marseille in Galatasaray, kariero pa je nadaljeval v Šanghaju, Montrealu in Phoenixu.

Uefa nagrado podeljuje od leta 1998, v času predsedovanja Čeferina pa so jo prejeli še Francesco Totti, David Beckham in Eric Cantona.