Češkemu selektorju Petru Radi že gori pod nogami. Vse razen zmage njegovih varovancev bi bil za češko javnost velik neuspeh. Foto: Reuters
Češkemu selektorju Petru Radi že gori pod nogami. Vse razen zmage njegovih varovancev bi bil za češko javnost velik neuspeh. Foto: Reuters
Branko Ilič in Milivoje Novakovič
Tekma med Češko in Slovenijo je zadnja v jesenskem kvalifikacijskem ciklusu. Reprezentanci se bosta na povratnem dvoboju v Mariboru srečali že marca. Foto: EPA
Mitja Mörec
Mitja Mörec bo v obrambi zamenjal Boštjana Cesarja. Foto: Reuters
Kek pred tekmo s Češko
Vožnja pokvarila vzdušje

Trajala je skoraj dve uri in je dodobra razburila selektorja Matjaža Keka. Za nogometaše, ki so imeli v soboto naporno srečanje s Severno Irsko, pomeni tako dolga pot dodaten nepotreben napor. Če k temu dodamo se, da so Čehi zelo pozno končali svoj trening in da so zato naše fante kar nekaj časa vozili po ulicah okoli stadiona, je jasno, da je Češka dvoboj s Slovenijo začela že bistveno pred prvim sodnikovim žvižgom.

Brez kaznovanih Andreja Komca in Boštjana Cesarja je slovenska izbrana vrsta včeraj okoli desete ure zjutraj prispela na letališče Jožeta Pučnika, od koder je malo pred dvanajsto odletela proti Pragi. Vzdušje znotraj ekipe je bilo zadnjim rezultatom primerno in ne glede na zdravstvene težave je slovenska odprava samozavestno in odločno prišla v češko prestolnico. Tam jih je pričakalo nekaj čeških novinarjev, nato pa je sledila neprijetna in dolga vožnja z avtobusom proti mestecu Usti nad Labem. Tam stoji hotel, v katerem bo slovenska ekipa nastanjena do kvalifikacijske tekme s Češko.

Medijski linč po samo eni točki
Češka reprezentanca je v prvih dveh kvalifikacijskih tekmah za nastop na svetovnem prvenstvu 2010 dosegla le eno točko in s tem zaostala za pričakovanji. Ker gre za reprezentanco, ki je na lestvici Mednarodne nogometne zveze uvrščena na osmem mestu, je logično, da češka javnost z začetkom kvalifikacijskega ciklusa ni bila zadovoljna. Se več. Selektorju Petru Radi in njegovim varovancem se je po porazu na Poljskem zgodil pravi medijski linč. Ekipa je zdaj pod velikim pritiskom, saj za Čehe v dvoboju s Slovenijo šteje le zmaga.

Slovenci sproščeni in odločni
V povsem drugačnem položaju se je po treh odigranih tekmah znašla četa Matjaža Keka. Sedem točk iz treh tekem so upali napovedati le največji optimisti, zdaj pa se celo ponuja priložnost za nekaj več. Morebitna točka v Teplicah bi bila velika kot Triglav, zmaga pa bi nas v sanjah že približala Južni Afriki. Toda ostanimo realni. Češka je brez dvoma favorit. Na vseh igralnih položajih je izvrstno zasedena, igra pred domačim občinstvom in je kakovostnejša reprezentanca od naše. Toda to ne pomeni, da Slovenci ne bodo izzivali svoje sreče. V tekmo gredo lahko sproščeni, ker nimajo kaj izgubiti.

Zdravstvene težave
Čeprav je slovenski selektor Kek na zadnjih treh tekmah dosegel izvrstne rezultate, ni brez skrbi. Slovenci so za zmago nad Severno Irsko plačali velik davek. Kaznovana sta Komac in Cesar. Poškodbe mučijo Milivoja Novakoviča, Mirnesa Šišiča in Zlatana Ljubijankiča. Za nameček je lažjo virozo staknil se Valter Birsa. Kek bo za sestavo začetne enajsterice čakal do zadnjega in upal na uspešno opravljeno delo zdravniške službe. Novakovič, Šišič in Birsa naj bi po besedah dr. Vasje Kruha lahko nastopili, manj možnosti pa ima Ljubijankič. Na njegovem levem gležnju se namreč se vedno vidijo sledi čevlja Jonnya Evansa.

Radosavljevič in Mörec
Znotraj slovenske reprezentance se čuti izreden ekipni duh. Vsi poudarjajo, da je ekipa sestavljena iz dvaindvajsetih igralcev, med katerimi selektor Kek ne dela nobenih razlik. Do potankosti pozna kvalitete različnih posameznikov, ki jih potem poskuša izrabiti za dosego zastavljenega cilja. Sodeč po postavitvi, na zadnjem treningu na stadionu v Teplicah bo Komca na sredini zamenjal Aleksander Radosavljevič, Cesarja pa v obrambi Mitja Mörec. Na drugih položajih naj ne bi bilo sprememb, razen če bodo te narekovale poškodbe.

Mali Pariz
Teplice so staro češko mesto ob meji z Nemčijo. Najbolj so znane po svojih termalnih vrelcih in prav zaradi tega se je to mesto, v primerjavi z drugimi, lepo razvijalo. Zaradi lepe arhitekture na Češkem Teplicam pravijo tudi mali Pariz. Tamkajšnji nogometni klub FK Teplice ima dom na stadionu Na Stinadlech, na katerem bosta igrali Češka in Slovenija. Gre za drugi največji stadion na Češkem, ki sprejme nekaj več kot osemnajst tisoč gledalcev. Tri četrtine stadiona so pokrite, en del pa je še vedno brez strehe. Glede na to, da je vremenska napoved slaba, bodo tja verjetno postavili slovenske navijače.

Čecha ne bo v ekipi
Obe ekipi sta včeraj preizkusili travnato površino stadiona. Vtisi so bili dobri. Igralna površina je kakovostno pripravljena, stadion pa se zdi izredno akustičen. Čehi bi svoj trening morali končati pred osemnajsto uro, ker je bil takrat napovedan trening Slovencev. Pa so zamujali, tako da so naši fantje morali čakati približno dvajset minut. Takrat je kot zadnji v češki avtobus zlezel še vratar Petr Čech. Ampak to so majhne nagajive igrice, ki le potrjujejo to, da se Češka Slovenije boji.

Žitko ali Drobny?
Še zadnja novica iz Teplic. Češka bo igrala brez prvega vratarja Petra Čecha, ki si ni opomogel po poškodbi stegenske mišice. "Danes zjutraj na ogrevanju se je izkazalo, da Čecha poškodba stegenske mišice tako zelo ovira, da ne more igrati 100-odstotno, zato ne bo igral," je dejal predstavnik češke zveze Lukaš Tuček. Zamenjal ga bo Daniel Žitko (Anderlecht) ali Jaroslav Drobny (Hertha Berlin).

Sreda ob 17.30 (prenos na TV SLO 2):
ČEŠKA - SLOVENIJA


---------- verjetni postavi: ----------
Žitko               Handanovič         
Grygera             Ilič               
Ujfaluši            Šuler              
Rozenhal            Mörec              
Jankulovski         Brečko             
Sionko              Šišič              
Rajnoch             Radosavljevič      
Plašil              Koren              
Širl                Kirm               
Baroš               Novakovič          
Fenin               Dedič              
---------------------------------------
Sodnik: Martin Atkinson (Anglija)      


Ob 20.30:
SLOVAŠKA - POLJSKA

Ob 20.45:
SEVERNA IRSKA - SAN MARINO

Lestvica:                          
SLOVENIJA          3  2 1 0  5:2  7
POLJSKA            3  2 1 0  5:2  7
SLOVAŠKA           3  2 0 1  6:4  6
ČEŠKA              2  0 1 1  1:2  1
SEVERNA IRSKA      3  0 1 2  2:4  1
SAN MARINO         2  0 0 2  1:5  0      

Urban Laurenčič
urban.laurencic@rtvslo.si


Kek pred tekmo s Češko
Vožnja pokvarila vzdušje