Boštjan Cesar je že pred novico, da na Brdo tokrat ne bo prišel Kevin Kampl, zagotovil, da je ozračje v reprezentanci zelo dobro:
Boštjan Cesar je že pred novico, da na Brdo tokrat ne bo prišel Kevin Kampl, zagotovil, da je ozračje v reprezentanci zelo dobro: "Vzdušje je fenomenalno, ekipa diha skupaj." Foto: BoBo
Vratar Jan Oblak prišel na zbor z lepo popotnico
Kampl: Včasih moraš poslušati svoje telo

34-letni Cesar je po Litvi, kjer je v 93. minuti z glavo zadel za točko (2:2), v klubu sicer v celoti odigral samo dve tekmi, enkrat je dobil priložnost od 80. minute, dvakrat pa je ostal na klopi Chieva. Tudi v soboto v Pescari, kjer so Verončani zmagali z 0:2 in držijo visoko peto mesto v italijanskem prvenstvu.

"Ne moremo reči, da ne igram, v tej sezoni sem igral na petih od sedmih tekem. Smo v dobri formi, imamo štiri izkušene osrednje branilce in nas trener lahko rotira. Tokrat sem bil, ko sem šel spat, mogoče celo zadovoljen, da nisem igral. Zmagali smo, hkrati pa sem lahko zaspal ob enih zjutraj, sicer bi se vrtel v postelji. Tako se je lažje naslednji dan odpraviti na pot na reprezentančni zbor in prideš sem malo bolj spočit. Vedno dolgo premlevam tekme, z njimi živim še nekaj dni. Je pa tako, da ko sem v klubu, razmišljam samo o klubu, ko sem v reprezentanci, pa samo o reprezentanci," je povedal Cesar.

Hamšik ne bo imel posebnega čuvaja
Prejšnjo soboto je bil v Neaplju na igrišču vseh 90 minut in je lahko od blizu preveril pripravljenost največjega slovaškega zvezdnika Mareka Hamšika, ki je ob zmagi z 2:0 tudi zatresel mrežo Chieva. "Igra v top formi, res je dober igralec in motor njihove ekipe. A če bomo ustavili le njega, to ne pomeni nič, saj imajo tudi druge vrhunske nogometaše. Mislim, da posebnega čuvaja ne bo imel."

Kakšen je po Cesarjevem mnenju recept za uspeh v oktobrskem delu kvalifikacij? "Od prvega treninga moramo vedeti, zakaj smo tukaj. Že takoj po tekmi z Litvo sem rekel, da je bil drugi polčas pravi. To je prava pot za naprej. V prvem polčasu v Vilni smo naredili preveč individualnih napak, oba zadetka smo dobili po napakah. Te moramo zato zmanjšati na čim nižjo raven. Odigrati moramo, kot znamo, kar smo pokazali lani v Mariboru proti Ukrajini. Prisotno mora biti to, kar nas je krasilo vrsto let v preteklosti, v prejšnjih kvalifikacijah pa malce manj. Pričakujem še več želje in borbenosti. Moram pohvaliti Jojota (Iličića, op. a.) za to, kar je pokazal v Litvi, ko je sam preobrnil tekmo. To je pravi obraz, to moramo pokazati. Tako tisti, ki začnemo tekmo, kot tisti, ki vstopijo v nadaljevanju."

Dobiti čim več odbitih žog
Kot omenjeno, si Slovenija ne bo smela privoščiti prejemanja veliko zadetkov, kot se ji je zgodilo na prvi tekmi. Ob tem pa Cesar poudarja, da bo za to morala garati vsa ekipa, ne samo branilci. "Že velikokrat sem povedal, da ko ne dobimo zadetka, za to ni zaslužna samo obramba. Zaslužni so tudi napadalci, ki dobro delajo, in posledično vezni igralci. Enako velja obratno, za vsak doseženi zadetek je zaslužnih vseh enajst igralcev. Vseh enajst mora živeti za vsako žogo, da dobimo čim več odbitih žog. Odloča tudi osredotočenost v določenih trenutkih, ki mora biti na najvišji ravni. Tu nas je že v prejšnjih kvalifikacijah malo teplo in smo prejeli nekaj zadetkov. Moramo biti kompaktni, čeprav mogoče komu včasih kaj zmanjka, saj mladi igralci še nimajo v nogah veliko kilometrine in seveda se tudi razlikujemo po agresivnosti in ne moremo biti pri tem vsi 300-odstotni. Se pa veliko pogovarjamo, mlajši nam morajo slediti in dobijo prave informacije."

Že razmišljajo tudi o Angležih? "Ne, trenutno ne. V soboto nas čaka pretežka tekma, da bi razmišljali naprej. Moramo iti od tekme do tekme."

Vratar Jan Oblak prišel na zbor z lepo popotnico
Kampl: Včasih moraš poslušati svoje telo