Mišo Brečko je med tistimi, ki so reprezentančni dres v torek najbrž oblekli zadnjič.  Za Slovenijo je odigral 77 tekem. Foto: www.alesfevzer.com
Mišo Brečko je med tistimi, ki so reprezentančni dres v torek najbrž oblekli zadnjič. Za Slovenijo je odigral 77 tekem. Foto: www.alesfevzer.com
Milivoje Novaković
Milivoja Novakovića zdaj čaka še ena tekma pri Nagoji, nato pa? "Pregledal bom vse ponudbe in izbral najboljšo. Želim igrati v tujini, a tudi doma ne bom zapiral vrat. Japonska je prva želja, to povem iskreno. Če se ne bo izšlo, se bom vrnil bližje domu." Foto: www.alesfevzer.com
Ivo Milovanovič po koncu kvalifikacij
Reprezentanca bo doživela prevetritev
Analiza 2. polčasa tekme Slovenija - Ukrajina
Slovenija ostala brez evropskega prvenstva

Najodločnejši pri tej nameri se zdi 31-letni Samir Handanović ("Lahko samo rečem, da sem zaključil z reprezentanco."), najverjetneje pa bosta tako ravnala tudi njegov vrstnik Mišo Brečko in 29-letni Nejc Pečnik ("Mislim, da je čas, da pridejo mladi in se pripravijo za nove kvalifikacije.").


Brečko: Na koncu se zaradi ležanja ni več igralo

Drugače je z nekaterimi drugimi igralci. Kot je bilo razbrati iz izjav po sinočnji tekmi proti Ukrajini v Ljudskem vrtu (1:1), si reprezentančno pot želita nadaljevati kapetan Boštjan Cesar ("Dokler bom zdrav, sem na voljo.") in Milivoje Novaković ("V čast mi je biti v reprezentanci, to sem vedno poudarjal."). Zlatan Ljubijankić je svoje mnenje o reprezentančni prihodnosti že razkril selektorju, z mediji pa ga še ni želel deliti.

"Videl bom še, kako naprej, z veliko verjetnostjo pa lahko zatrdim, da je bila to moja zadnja tekma v reprezentanci," je povedal Brečko in obžaloval zamujeno priložnost za preboj na evropsko prvenstvo: "Dvakrat smo vodili proti Angliji, v Švici smo vodili z 2:0, pa vse to izpustili iz rok." Trboveljčan, čigar telesna govorica je izdajala, da mu tudi zaradi verjetnega reprezentančnega slovesa nikakor ni vseeno zaradi neuspešnih kvalifikacij, je tekmo končal z rdečim kartonom v 93. minuti: "Ukrajinci so zavlačevali, vsako minuto je nekdo ležal na tleh. Tako je težko igrati. Praktično se na koncu tekme ni nič igralo. Morda bi lahko namesto rdečega dobil le rumeni karton."

"Nova": Pristop, ki smo ga pogrešali
Novaković je ravno zavlačevanje Ukrajincev izpostavil kot lep primer, kako bi Slovenija morala odigrati končnico septembrske tekme v Baslu: "Če bi mi tako igrali v Švici, bi se tista tekma, ki je bila ključna, razpletla po naših željah." Nad pristopom igralcev na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij ni mogel biti razočaran nihče. "S takim pristopom bi lahko premagali katero koli reprezentanco. Na tem je treba graditi, to smo pogrešali v celotnih kvalifikacijah. Verjeli smo v uspeh, na koncu pa je zmanjkal kanček sreče. Na taki tekmi potrebuješ borce na igrišču, to smo pokazali že na zadnjih treningih in tudi prenesli na tekmo. Ukrajinci so le še čakali, da prejmejo drugi zadetek. Če bi ga dosegli, bi njihova igra razpadla in mi bi šli na evropsko prvenstvo. Če bi nam v soboto uspelo zadeti, sem prepričan, da bi se ponovila Rusija," je razmišljal 36-letni Jaršan.

Cesar se je prav tako spomnil Švice, pa tudi poraza na prvi tekmi kvalifikacij v Estoniji. S sinočnjega srečanja se bo najbrž najbolj spominjal dogodka iz 74. minute, ko je bil po kotu najbližje povišanja na 2:0, a je njegov strel z glavo Andrij Pjatov ustavil: "Bila je malo počasnejša žoga, ker je bil daljši predložek in ni bilo več prave moči, ko sem udaril. Pjatov je res dobro ubranil."

Cesar navijačem ne zameri bakel
Kapetan je bil zelo zadovoljen s predstavo Slovenije: "Odigrali smo izjemno tekmo. Agresijo, ki nam je manjkala v Ukrajini, smo danes dali na najvišjo raven in jo pokazali od prve minute. Seveda pa je težko igrati 90 minut na takšni ravni, kot smo igrali v prvem polčasu. Vedno bi morali dati od sebe 110 odstotkov. V slačilnici smo bili kar precej razočarani, a po drugi strani tudi veseli, da smo odigrali na takšni ravni. Zmanjkal nam je gol na prvi tekmi."

Pohvalil je tudi navijanje na tribunah polnega mariborskega stadiona: "Že pri himni smo videli, da navijači dihajo z nami. V imenu celotne ekipe se jim lahko zahvalim za podporo. V najtežjih trenutkih smo čutili, da nam pomagajo. Tudi tistih bakel jim ne zamerim. Ne bi rekel, da so ustavile naš nalet, sem se pa bal, da ne bi kakšna zadela katerega od igralcev."

Kampl: Dobro začeti nove kvalifikacije
Neutrudni Kevin Kampl, ki je imel tokrat žogo veliko časa v nogah, je počasi že razmišljal o prihodnjih izzivih: "Škoda, ker nam ni uspelo, toda dvigniti moramo glave in iti naprej. Dobro moramo začeti nove kvalifikacije, prepričan sem, da se lahko uvrstimo na svetovno prvenstvo. Mislim, da imamo igralce in tudi ekipo, ki lahko igra na takšen način, kot smo danes, ko smo poskušali imeti čim več časa žogo v svoji posesti. Moštvo mora skupaj zrasti." O tem, ali se Handanović res poslavlja od izbrane vrste, je Kampl dejal naslednje: "Nič ne vem. Je fantastičen vratar in res fajn človek. Kakor koli se bo odločil, mu želim vse najboljše. Če je res, kar pravite, mi je bilo v čast, da sem igral z njim."

Ivo Milovanovič po koncu kvalifikacij
Reprezentanca bo doživela prevetritev
Analiza 2. polčasa tekme Slovenija - Ukrajina
Slovenija ostala brez evropskega prvenstva