Andrij Jarmolenko je v 22. minuti načel slovensko mrežo. Foto: Reuters
Andrij Jarmolenko je v 22. minuti načel slovensko mrežo. Foto: Reuters
Milivoje Novaković in Artem Fedecki
Ukrajinska obramba je dobro pazila na Milivoja Novakovića. Foto: Reuters
Artem Fedecki
Podaja Artema Fedeckega, po kateri je Jevgen Seleznjov povišal na 2:0. Foto: AP
Josip Iličić in Jasmin Kurtić
Josip Iličić in Jasmin Kurtić se držita za glavo. Foto: AP
Zlatan Ibrahimović
V drugi sobotni tekmi je Švedska doma z 2:1 premagala Dansko. Gol za 2:0 je z enajstmetrovke prispeval Zlatan Ibrahimović. Foto: EPA
Slovenci iz Lvova s porazom z 2:0
Jevgen Seleznjov zabil drugi gol
Andrej Jarmolenko načel slovensko mrežo

Ukrajinci so bili pred 35.000 gledalci na stadionu Arena Lvov občutno boljši nasprotnik, o čemer priča tudi končna statistika. Posest žoge 52:48, streli 14:3 in streli v okvir vrat 6:0 - vse v korist domačih. Da, Slovenci niso niti enkrat sprožili v okvir ukrajinskih vrat!

Strelca Jarmolenko in Seleznjov
Domači so prvič premoč kronali v 22. minuti, ko je Andrej Jarmolenko preigral Jasmina Kurtića in Reneja Krhina, nato pa z bližine matiral Samirja Handanovića. Drugi gol je padel v 54. minuti, ko je Jevgen Seleznjov na daljši vratnici pričakal podajo Artem Fedeckega in zabil žogo v mrežo. Poleg tega so Ukrajinci v 68. minuti stresli še vratnico.

Iličić čez vrata, Novaković ni prišel do strela
Slovenci so imeli najlepši priložnosti po prvem golu Ukrajincev, a je Josip Iličić meril čez vrata, Milivoje Novaković pa si je malo kasneje nerodno ustavil žogo, tako da iz ugodnega položaja ni uspel ustreliti proti vratom Andrija Pjatova.

Povratna tekma bo v torek ob 20.45 v Mariboru.

Jarmolenko preigral dva in zabil
Ukrajinci so pričakovano poskusili s pritiskom že od prvega sodniškega žvižga naprej. Že v 2. minuti je Vjačeslav Ševčuk z leve strani podal v kazenski prostor, kjer je bil Jarmolenko prekratek. Slovenci so nato uvodni pritisk uspešno umirili. Ukrajina je imela tudi v nadaljevanju pobudo. Pletla je nevarne akcije pred slovenskim kazenskim prostorom. Tako si je v 16. minuti priigrala dva kota, a ju je Slovenija uspešno "nevtralizirala". Šest minut kasneje pa vodstvo domačih. Žoga je po novem kotu prišla do Jarmolenka, ki je z eno potezo preigral Krhina in Kurtića, nato pa z desnico žogo po tleh poslal za hrbet Handanovića.

Slovenci niso izkoristili priložnosti
Prejeti zadetek je nekoliko prebudil Slovence. Ti so v 27. minuti prvič nevarno zapretili. Novaković je žogo spustil do Iličića, ki pa je z roba kazenskega prostora meril čez vrata. Malo kasneje še ena priložnost Slovenije. Valter Birsa je potegnil po desni strani in podal v sredino kazenskega prostora, kjer je osamljeni Novaković nerodno sprejel žogo, tako da je priložnost splavala po vodi. Ukrajina je proti koncu polčasa spet povečala pritisk. V 39. minuti si je priigrala dva zaporedna kota, Handanović pa se je izkazal z dvema obrambama. Polčas se je končal z 1:0. Ukrajina je imela večji del rahlo pobudo. Posest žoge 58:42, streli v okvir vrat 3:0 za domače.

Seleznjov povišal na 2:0
Slovenci so drugi polčas začeli obetavno. Tako je Kurtić v 50. minuti sprožil z okoli 20 metrov, a je njegov strel zletel mimo leve vratnice. Toda že kmalu je sledil hladen tuš, saj so Ukrajinci v 54. minuti dosegli drugi gol. Fedecki je na desnem boku prodrl v slovenski kazenski prostor in podal na daljšo vratnico, kjer je osamljeni Seleznjov žogo z nekaj metrov pospravil v mrežo. V 57. minuti bi lahko semafor kaj lahko kazal 3:0, saj je Handanović z nekaj metrov ubranil zicer Denisu Garmašu, ki je z drugega "plana" pritekel na predložek. To so bili težki trenutki za Slovenijo, pri kateri je v 62. minuti Roman Bezjak zamenjal Iličića.

Slovence v 68. minuti rešila vratnica
Zdelo se je, da so Ukrajinci v nadaljevanju nekoliko spustili ritem, a kljub temu v 68. minuti prišli do položaja, ko bi že lahko zapečatili usodo Slovenije. Po napaki Boštjana Cesarja in Branka Ilića se je namreč Seleznjov sam prebil pred Handanovića in stresel vratnico. Slovenija je imela veliko sreče. V 73. minuti je Nejc Pečnik, rešitelj v Moskvi, zamenjal Birso in že malo kasneje prišel do lepe priložnosti, a je njegov strel z okoli 12 metov zletel čez vrata.

Jalovi poskusi Slovenije
Slovenci so približno 15 minut pred koncem sprožili ofenzivo, a niso uspeli resneje ogroziti Andrija Pjatova. V 90. minuti je namesto Novakovića vstopil še Zlatan Ljubijankić, kar pa ni spremenilo razmerja sil na zelenici.


Analiza prvega in drugega polčasa tekme Ukrajina - Slovenija.


DODATNE KVALIFIKACIJE, prva tekma

Lvov:
UKRAJINA - SLOVENIJA 2:0 (1:0)
35.000; Jarmolenko 22., Seleznjov 54.

Ukrajina: Pjatov, Fedecki, Hačeridi , Rakicki , Ševčuk, Ribalka, Sidorčuk, Garmaš (80./Malinovski), Jarmolenko (90./Karavajev), Konopljanka, Seleznjov (84./Kravec).

Slovenija: Handanović, Brečko, Ilić, Cesar, Jokić, Kurtić, Krhin , Kampl, Iličić (62./Bezjak), Birsa (73./Pečnik), Novaković (90./Ljubijankić).
Sodnik: Jonas Eriksson (Švedska)


Stockholm:
ŠVEDSKA - DANSKA 2:1 (1:0)
Forsberg 45., Ibrahimović 50./11-m; Jorgensen 80.

Švedska: Isaksson, Lustig, Antonsson (29./Johansson), Granqvist, Olsson, Forsberg , Lewiski, Källström, Durmaz (68./Larsson), Ibrahimović (82./Guidetti), Berg.

Danska: Schmeichel, Kjär, Agger , Durmisi, Jacobsen, Kvist, Eriksen, Kahlenberg (54./Jörgensen), Braithwaite (71./Poulsen), Bendtner, Fischer (54./Höjbjerg).

Sodnik: Nicoli Rizzoli (Italija)

Povratni tekmi bosta v torek.


BOSNA IN HERCEGOVINA - IRSKA 1:1 (0:0)
Džeko 85.; Brady 82.
Povratna tekma bo v ponedeljek.
NORVEŠKA - MADŽARSKA 0:1 (0:1)
Kleinheisler 26.
Povratna tekma bo v nedeljo.

Slovenci iz Lvova s porazom z 2:0
Jevgen Seleznjov zabil drugi gol
Andrej Jarmolenko načel slovensko mrežo