Kenny Dalglish je po slabi sezoni zapustil stolček Liverpoola. Foto: Reuters
Kenny Dalglish je po slabi sezoni zapustil stolček Liverpoola. Foto: Reuters

Kenny je prišel nazaj v klub v času, ko je bil ta povsem na dnu. Ni se bal sprejeti izziva in bremena celotnega kluba ter pričakovanj navijačev. Ni želel biti menedžer, za to nikoli ni prosil, a klubu je priskočil na pomoč, saj je vedel, da jo krvavo potrebuje.

Tom Warner
Kenny Dalglish
Dalglish si je veliko obetal od novih igralcev, ki jih je prejšnje poletje pripeljal v klub, a so ga ti pustili na cedilu, za nameček pa sta ekipo precej oslabili odsotnosti Lucasa Leive, ki se je poškodoval na tekmi ligaškega pokala s Chelseajem (0:2) v Londonu in do konca sezone ni več igral, ter Stevna Gerrarda. Foto: Reuters

61-letni Škot se je v klub, ki ga je že vodil med letoma 1986 in 1991 in z njim osvojil tri naslove angleškega prvaka ter dvignil dva FA-pokala, vrnil 8. januarja 2011, ko so na Anfieldu odpustili zdajšnjega angleškega selektorja Roya Hodgsona. Dalglisha so bostonski lastniki odpustili zaradi slabih predstav njegovih varovancev.

Izkaznica: Kenny Dalglish
Igralska kariera:
Celtic (1969-77), Liverpool (1977-90); Škotska (1977-90)
Trenerska kariera: Liverpool (1985-91; 2011-12), Blackburn (1991-95), Newcastle United (1997-98), Celtic (2000)

Osvojeni naslovi kot igralec:
Celtic:
4x škotsko prvenstvo, 4x škotski pokal, 1x škotski ligaški pokal
Liverpool: 6x angleško prvenstvo, 1x FA-pokal, 4x ligaški pokal, 7x Charity Shield, 3x evropski pokal, 1x evropski superpokal

Osvojeni naslovi kot menedžer:
Liverpool:
3x angleško prvenstvo, 2x FA-pokal, 1x ligaški pokal, 4x Charity Shield
Blackburn: 1x angleško prvenstvo, 1x angleška druga liga
Celtic: 1x škotski pokal


Na cedilu so ga pustile okrepitve
Dalglish je preporodil ekipo Liverpoola, ki je bila od novega leta do zaključka sezone 2010/11 druga najuspešnejša ekipa v Premier ligi (za Chelseajem), v prejšnji sezoni pa se ni vse izteklo po načrtih. Razočarale so ga vse okrepitve, ki jih je v klub pripeljal poleti, še zlasti se nista izkazala Stewart Downing, ki je pred prihodom na Merseyside veljal za enega najboljših podajalcev v ligi, in Jordan Henderson, v zelo slabi formi pa sta bila tudi Charlie Adam in Jose Enrique.

Rdeče pripeljal do dveh finalnih obračunov
Kljub slabim predstavam v domačem prvenstvu je Dalglish Liverpool popeljal do dveh finalnih obračunov v angleških pokalih in do zmagoslavja v ligaškem pokalu, za katerega so morali med drugimi ugnati Stoke City, Chelsea, Manchester City in v finalu še Cardiff City. V FA-pokalu so med drugimi izločili Manchester United (2:1), v polfinalu so na Wembleyju izločili mestnega tekmeca Everton (2:1), v finalu pa so morali nato priznati premoč Chelseaju (2:1).

Dalglishu je bilo vodenje kluba v čast
"Bilo mi je v čast, da sem lahko znova vodil Liverpool. Seveda sem razočaran, da zapuščam klub, ki mi je zelo pri srcu, a čas je za slovo. Vse skupaj smo predebatirali z lastnikoma kluba, ki sta zadevo vodila zelo korektno in spoštljivo," je povedal Dalglish, Warner pa je še dodal: "Kenny je prišel nazaj v klub v času, ko je bil ta povsem na dnu. Ni se bal sprejeti izziva in bremena celotnega kluba ter pričakovanj navijačev. Ni želel biti menedžer, za to nikoli ni prosil, a klubu je priskočil na pomoč, saj je vedel, da jo krvavo potrebuje."

Med mogočimi kandidati za položaj novega menedžerja Liverpoola se omenjata Rafael Benitez in Roberto Martinez.

Kenny je prišel nazaj v klub v času, ko je bil ta povsem na dnu. Ni se bal sprejeti izziva in bremena celotnega kluba ter pričakovanj navijačev. Ni želel biti menedžer, za to nikoli ni prosil, a klubu je priskočil na pomoč, saj je vedel, da jo krvavo potrebuje.

Tom Warner