30-letni Jermain Defoe, ki od leta 2009 igra na White Hart Lanu, je trikrat premagal Jasmina Handanovića. Foto: Reuters
30-letni Jermain Defoe, ki od leta 2009 igra na White Hart Lanu, je trikrat premagal Jasmina Handanovića. Foto: Reuters
Jermain Defoe
V 63. minuti je Tottenham zahteval enajstmetrovko, potem ko je Defoe padel v kazenskem prostoru. Foto: Reuters
Defoe usoden za vijoličaste

Tottenham je bil vendarle premočan, da bi ga Maribor lahko presenetil v Londonu. Vse tri zadetke za zmago s 3:1 je dosegel Jermain Defoe.

Nogometaši Maribora so bili na tekmi 4. kroga Evropske lige prvič v letošnji sezoni podrejeni. Pred koncem prvega polčasa je po hudi napaki angleške obrambe Robert Berić sicer izenačil, toda v nadaljevanju so gostitelji, ki so igrali z dvema napadalcema (Defoe, Adebayor), silovito pritisnili in dosegli še dva zadetka. Na vrhu lestvice skupine J sta zdaj obe favorizirani moštvi Lazio (z osmimi točkami) in Tottenham (6), Maribor (4) pa je tretji.

Začetniška napaka Llorisa
Tottenham je v 22. minuti kronal terensko premoč. Gareth Bale, ki je bil na levem boku zelo nevaren, je podal pred gol, kjer je Defoe z desnico mojstrsko zadel malo mrežico. Maribor je prvič zapretil v 39. minuti, ko je Hugo Lloris s težavami ubranil strel Marcosa Tavaresa, Goran Cvijanović pa nato ni najbolje meril z glavo. Kmalu je sledil šok v domači obrambi. Naughton je tvegano podal Llorisu, Berić pa je izkoristil začetniško napako francoskega reprezentančnega vratarja.

Mariborska obramba prepočasna
Londonska ekipa je v nadaljevanju s predložki Bala in Aarona Lennona še naprej s krilnih položajev oblegala Handanovićeva vrata. V 49. minuti je hitri Defoe pobegnil mariborski obrambi in žogo poslal mimo Jasmina Handanovića. V 77. minuti je na levem krilu izjemni Bale, ki je bil vedno korak pred Martinom Milcem, spet zaposlil Defoeja, ki ga Aleš Mejač ni mogel zaustaviti.

Adebayor zapravil dve priložnosti
Dve veliki priložnosti je imel v drugem polčasu Emmanuel Adebayor. Enkrat je bil sam pred vrati, potem ko mu je Bale z domiselnim lobom podal čez vso mariborsko obrambo, vendar je zgrešil gol, drugič pa je njegov strel s šestih metrov na bližnji vratnici odlično ubranil Handanović. V 63. minuti je na robu kazenskega prostora padel Defoe, vendar finski sodnik posredovanja Arghusa ni kaznoval z enajstmetrovko.


Darko Milanić: "Za nami je izredno težka tekma. Izgubili smo proti kakovostnemu nasprotniku, vendar imeli tudi nekaj od igre in imeli nekaj priložnosti. Fantje so dali vse od sebe, da bi iztržili pozitiven rezultat, a ni uspelo. Za pogumno igro si zaslužijo čestitke. Ne preostane nam drugega, kot da se s treningom poskušamo približati drugemu svetu. Videlo se je, kako nevarni so bili, ko smo jim pustili malce več prostora, in kako hitre napadalce imajo. Žal nismo zdržali uvodne minute v drugem polčasu, saj smo prehitro dobili gol."

Robert Berić: "Tottenham je pokazal svojo moč, zasluženo je zmagal. Prvih 15 minut je izvajal velik pritisk, potem pa smo videli, da lahko igramo. Našli smo ritem in dosegli zadetek, vendar se ni izšlo. V drugem polčasu smo hitro dobili poceni gol in naša igra je padla. Kljub porazu ne mečemo puške v koruzo, do konca sta še dve tekmi."


Evropska liga - 4. krog, skupina J:
TOTTENHAM
- MARIBOR 3:1 (1:1)
30.000; Defoe 22., 49., 77.; Berić 40.
Tottenham: Lloris; Walker, Dawson, Vertonghen, Naughton; Lennon ( 90./Falque), Huddlestone, Carroll, Bale ( 86./Mason); Adebayor, Defoe ( 82./Dempsey).
Maribor: Handanović; Milec, Rajčević, Arghus, Mejač ; Cvijanović ( 70./Mezga), Filipović, Mertelj ( 88./Dodlek), Ibraimi; Tavares ( 76./Komazec), Berić .
Sodnik: Antti Munukka (Finska)


LAZIO - PANATHINAIKOS 3:0 (2:0)
Kozak 23., 40., Floccari 59.

Lazio: Marchetti, Scaloni, Ciani, Cana, Radu, Ledesma ( 80./Lulić), Gonzalez ( 67./Hernanes), Onazi, Zarate, Floccari, Kozak ( 76./Klose).

Panathinaikos: Karnezis, Seitaridis, Velazquez, Vyntra, Spiropoulos, Zeca ( 78./Lagos), Vitolo, Chouchoumis ( 59./Mavrias), Christodoulopoulos, Toché ( 24./Petropoulos), Owusu-Abeyie.

Sodnik: Robert Schörgenhofer (Avstrija)

Lestvica:                         
LAZIO             4  2 2 0  5:1  8
TOTTENHAM         4  1 3 0  5:3  6
MARIBOR           4  1 1 2  5:5  4
PANATHINAIKOS     4  0 2 2  2:8  2

Defoe usoden za vijoličaste