Iker Casillas in Xavi sta vodji izbrane vrste. Zvezdnika Reala in Barce, ki sta tudi velika prijatelja, na sliki s pokalom za evropskega prvaka. Španijo sta popeljala do naslova svetovnega in dveh naslovov evropskega prvaka. Foto: EPA
Iker Casillas in Xavi sta vodji izbrane vrste. Zvezdnika Reala in Barce, ki sta tudi velika prijatelja, na sliki s pokalom za evropskega prvaka. Španijo sta popeljala do naslova svetovnega in dveh naslovov evropskega prvaka. Foto: EPA
Arjen Robben
Ob Arjenu Robbnu sta najbolj zveneči imeni nizozemske reprezentance Robin van Persie in Wesley Sneijder. Foto: Reuters

Poimensko ima Španija zagotovo najmočnejšo zasedbo na svetovnem prvenstvu. Aktualni svetovni in dvakratni zaporedni evropski prvaki prihajajo v Brazilijo praktično z istimi aduti kot pred štirimi leti v Južno Afriko. Izmed stalnih članov tedanje udarne enajsterice v reprezentanci ni več Joana Capdevile in Carlesa Puyola, ki je že končal kariero.

V reprezentanci so številni izkušeni nogometaši, na čelu s kapetanom Ikerjem Casillasom in njegovim 'namestnikom' Xavijem. Od mladega vala izjemno nadarjenih španskih nogometašev je priložnost dobil le Koke. V napadu je prednost pred Fernandom Llorentejem in Alvarom Negredom ob preverjenem dvojcu David Villa-Fernando Torres dobil Atleticov Diego Costa, ki ima težave s poškodbo.

V reprezentanci je sedem nogometašev Barcelone, štirje Atletica, trije Reala, šest jih igra v Angliji, dva v Italiji in eden v Nemčiji. V skupini B se bo Španija pomerila z Nizozemsko - to bo ponovitev zadnjega finala -, Čilom in Avstralijo. V ekipi je 16 nogometašev, ki so bili v reprezentanci tudi leta 2010, kar je največ do zdaj v katerikoli izbrani vrsti, ki je branila naslov. Štirje - Koke, Diego Costa, Cesar Azpilicueta in David De Gea - bodo prvič nastopili na velikem tekmovanju.

Vratarji: Iker Casillas (Real Madrid), Pepe Reina (Napoli), David De Gea (Manchester United).

Branilci: Sergio Ramos (Real Madrid), Gerard Pique (Barcelona), Raul Albiol (Napoli), Cesar Azpilicueta (Chelsea), Juanfran (Atletico Madrid), Jordi Alba (Barcelona).

Vezisti: Xavi (Barcelona), Xabi Alonso (Real Madrid), Sergio Busquets (Barcelona), Andres Iniesta (Barcelona), Cesc Fabregas (Barcelona), Santi Cazorla (Arsenal), Koke (Atletico Madrid), Javi Martinez (Bayern), Juan Mata (Manchester United), David Silva (Manchester City).

Napadalci: Diego Costa (Atletico Madrid), Fernando Torres (Chelsea), Pedro (Barcelona), David Villa (Atletico Madrid).


Končnih 23 potnikov v Brazilijo je določil tudi selektor aktualnih podprvakov Nizozemcev Louis van Gaal, ki zaradi poškodbe ne more računati na dva vezista, ki bi zagotovo bila v kadru. Kevin Strootman se je poškodoval pred časom, Rafael van der Vaart pa pred kratkim. Z zadnjega seznama je van Gaal črtal pet imen. Deset igralcev prihaja iz nizozemskega prvenstva, od tega šest iz Feyenoorda, šest pa jih igra v Angliji.

Vratarji: Jasper Cillessen (Ajax), Tim Krul (Newcastle), Michel Vorm (Swansea)

Branilci: Daley Blind (Ajax), Daryl Janmaat (Feyenoord), Terence Kongolo (Feyenoord), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Joel Veltman (Ajax), Paul Verhaegh (Augsburg), Ron Vlaar (Aston Villa), Stefan de Vrij (Feyenoord).

Vezisti: Jordy Clasie (Feyenoord), Leroy Fer (Norwich), Jonathan De Guzman (Swansea), Nigel de Jong (Milan), Wesley Sneijder (Galatasaray), Georginio Wijnaldum (PSV Eindhoven).

Napadalci:
Memphis Depay (PSV), Jan Klaas Huntelaar (Schalke 04), Dirk Kuijt (Fenerbahce), Jeremain Lens (Dinamo Kijev), Robin van Persie (Manchester United), Arjen Robben (Bayern).


Napadalec urugvajske reprezentance Luis Suarez, ki je bil pred desetimi dnevi operiran zaradi poškodbe meniskusa, je bil uvrščen na seznam 23 igralcev selektorja Oscarja Tabareza. Seveda pa je vprašanje, ali bo Suarez v Braziliji igral.

Vratarji: Fernando Muslera (Galatasaray), Martin Silva (Vasco da Gama), Rodrigo Munoz (Libertad);

Branilci: Maximiliano Pereira (Benfica), Diego Lugano (West Bromwich Albion), Diego Godin, Jose Maria Gimenez (both Atletico Madrid), Sebastian Coates (Liverpool), Martin Caceres (Juventus), Jorge Fucile (Porto);

Vezisti: Alvaro Gonzalez (Lazio), Alvaro Pereira (Sao Paulo), Walter Gargano (Parma), Egidio Arevalo Rios (Morelia), Diego Perez (Bologna), Cristian Rodriguez (Atletico Madrid), Gaston Ramirez (Southampton), Nicolas Lodeiro (Botafogo);

Napadalci: Luis Suarez (Liverpool), Edinson Cavani (Paris St Germain), Abel Hernandez (Palermo), Diego Forlan (Cerezo Osaka), Christian Stuani (Espanyol).