Trenutek odločitve: Igor Denisov je poslal žogo v mrežo Rangersov. Foto: Reuters
Trenutek odločitve: Igor Denisov je poslal žogo v mrežo Rangersov. Foto: Reuters
Nogometaši Zenita so drugo rusko moštvo z zmago v Pokalu Uefe. Pred tremi leti je to uspelo tudi CSKA-ju. Foto: Reuters
Pavel Pogrebnjak in Anatolij Timoščuk
Najboljši igralec Zenita Pavel Pogrebnjak, ki zaradi kartonov ni igral, in kapetan Anatolij Timoščuk poljubljata pokal. Foto: Reuters
Glasgow Rangers
Policija je imela po tekmi nekaj dela z navijači Rangersov, ki niso zmogli mirno prenesti poraza. Foto: Reuters
Pokal Uefe v roke Zenita

Slavje Zenita je popolnoma zasluženo, saj je bil talo rekoč vso tekmo boljši nasprotnik. Rangersi so spet stavili na "bunker" in protinapade, a tokrat se jim - v nasprotju s polfinalom - ni izšlo. Tehnično boljši Rusi so dvakrat prebili sicer dobro organizirano škotsko obrambo, tako da se veselijo prve evropske lovorike v 73-letni zgodovini kluba.

Prvi polčas minil brez izrazitih priložnosti
Zenit je imel ves prvi polčas izrazito terensko premoč, medtem ko so Škoti stavili na obrambno taktiko in hitre protinapade. Igra je v glavnem potekala med obema kazenskima prostoroma. Najnevarnejši ruski poskus v 1. polčasu je bil strel Aleksandra Anjukova v 28. minuti, ko je udaril z roba kazenskega prostora, a je bil Neil Alexander na mestu.

Rangersi niso resneje ogrozili vrat Vjačeslava Malafejeva. Obetavnemu prodoru Jeana Clauda Darchevillu na začetku tekme je manjkal zaključni strel. V podaljšku prvega polčasa je David Weir z roko ustavil podajo Andreja Aršavina v kazenskem prostoru, a sodnik Peter Fröjdfeldt ni dosodil ničesar. Statistika po 1. polčasu: posest žoge: 59/41, streli proti golu: 10/3 - oboje v korist Rusov.

Vratnica Fergusona, roka Denisova
Uvodne minute nadaljevanja so postregle z enakim razmerjem moči kot v prvem polčasu. V 54. minuti je bilo prvič sploh vroče v kazenskem prostoru Zenita. Najprej je Darcheville z diagonalnim strelom preizkusil Malafejeva, ki je odbil žogo, do katere se je po "bilijardu" in ob neodločni ruski obrambi dokopal Barry Ferguson, ki je z nekaj metrov zadel zunanji del vratnice. Pred tem je žoga zadela v roko Denisova, a je bila roka "nastreljana".

Papac s črte odbil strel Aršavina
Po tej priložnosti se je igra razživela, Rangersi so nanizali nekaj akcij pred ruskim golom. Prav v obdobju napadalne igre Škotov se je Zenitu ponudila najlepša priložnost do takrat. Roman Širokov je z dolgo podajo v ogenj poslal Aršavina, ki je že preigral vratarja Alexandra - nerazumljivo je zapustil vrata - a mu je veselje preprečil Saša Papac, ki je z glavo izbil strel z golove črte.

"Matna" akcija Aršavina in Denisova
V 72. minuti pa je Zenit le kronal premoč. Igor Denisov se je po dvojni podaji z Aršavinom sam znašel pred Alexandrom in ga z 10 metrov spretno matiral. Malo pozneje je imel ob zmedeni škotski obrambi izjemno priložnost Žirjanov, a je zadel le zunanji del vratnice.

Žirjanov postavil piko na i
Walter Smith je v zadnjih 15 minutah v igro poslal tri nove napadalce, vendar brez učinka. Še najbolj nevarno je bilo, ko je Nacho Novo po gneči v kazenskem prostoru streljal visoko čez gol. Na drugi strani so dobesedno tik pred sodnikovim žvižgom Aršavin, Korejec Kim Dong Jin in Žirjanov izpeljali še eno akcijo za učbenike, po kateri je slednji žogo z enega metra potisnil v mrežo. O zasluženi zmagi Zenita priča tudi statistika: posest žoge (56:44), streli (19:8) in streli v okvir vrat (8:3).

FINALE, Manchester                     
                                       
ZENIT           2 - 0   Glasgow Rangers
Denisov 72.                            
Žirjanov 94.                           
---------------------------------------
Malafejev           Alexander          
Anjukov             Broadfoot          
Križanac            Weir               
Širokov             Cuellar            
Širl                Papac *            
Žirjanov            Whittaker ***      
Timoščuk            Hemdani **         
Denisov             Ferguson           
Tekke               Davis              
Aršavin             Thomson            
Fajzulin *          Darcheville        
---------------------------------------
* 93./Jin           * 77./Novo        
                    ** 80./McCulloch   
                    *** 86./Boyd       
47.726; Sodnik: Peter FRÖJDFELDT (ŠVE)
A. V.
Pokal Uefe v roke Zenita