Didier Drogba je že odločil finale Pokala FA, tudi v Münchnu bo glavni adut Roberta di Mattea v napadu. Foto: EPA
Didier Drogba je že odločil finale Pokala FA, tudi v Münchnu bo glavni adut Roberta di Mattea v napadu. Foto: EPA
Franck Ribery
Franck Ribery ni smel igrati v finalu Lige prvakov pred dvema letoma, zato bo še toliko bolj motiviran v soboto. Foto: EPA
Karl Heinz Rummenigge
Karl Heinz Rummenigge je bil zelo kritičen po porazu v finalu nemškega pokala. Foto: EPA
Šindži Kagava
Šindži Kagava je bil v letošnji sezoni eden najboljših igralcev v Bundesligi. Japonec je dejal, da ima številne ponudbe iz Premier lige, najkonkretnejši je Manchester United. Foto: EPA

V nedeljo je bil na sporedu zadnji krog Premier lige, ki je postregel s pravo dramo v boju za naslov prvaka, a di Matteo in Sir Alex Ferguson sta bila v soboto zvečer vseeno na olimpijskem stadionu v Berlinu. Italijan je natančno preučil igro Bayerna, ki je bila polna napak. Ferguson se je znova prepričal, da nima smisla varčevati pri Šindžiju Kagavi. Japonec je bil neverjeten, Borussia je zanj odštela 300.000 evrov, pogodbo ima še eno sezono, po mnenju strokovnjakov pa je vreden vsaj stokrat toliko.

Glavni sodnik finala, ki bo v soboto ob 20.45 na Allianz Areni, bo Pedro Proenca. 41-letni Portugalec je sicer finančni svetovalec. Kontrolor sojenja bo Vlado Šajn.

Slabosti Bayerna obdržal zase
Di Matteo je v zadnjih dveh mesecih poskrbel za nov zagon na Stamford Bridgeu. Povratna tekma osmine finala Lige prvakov proti Napoliju je bila prelomnica, modri so po podaljšku ugnali Napoli s 4:1. To je bil začetek pohoda do Allianz Arene, osvojili pa so tudi Pokal FA. Vitrina po koncu sezone vsekakor ne bo prazna. Na ključnih tekmah je di Matteo vedno postavil pravo taktiko.

"Poraz Bayerna z 2:5 ne bo vplival na finalno tekmo v soboto. Še vedno mislim, da so možnosti 50:50. Pomerila se bosta dva velika kluba, obe moštvi sta se v Evropi v letošnji sezoni zelo izkazali. Bayern ima veliko nogometašev z odličnim tehničnim znanjem. Vsi vemo, kaj zmorejo Ribery, Robben in Gomez, imajo zelo hitro ekipo. Seveda imajo tudi slabosti, ki pa jih ne bom izdal," je vtise strnil di Matteo.

"Finale nemškega pokala je bil zelo zanimiv. Borussia me je navdušila in mi dala številne ideje," je še dodal 41-letni Italijan, ki je za izbrano vrsto med letoma 1994 in 1998 na 34 tekmah dosegel dva gola.

Za "Kaiserja" je bila to le obrobna tekma
Že pred finalno tekmo v Berlinu je častni predsednik Franz Beckenbauer dejal, da termin ni ugoden. "Finale Lige prvakov je največja klubska tekma v sezoni. Finale nemškega pokala je popolnoma obroben dogodek," je bil jasen "Kaiser".

Rummenigge: Dobili smo pet zaušnic
V Münchnu je razočaranje po petem zaporednem porazu proti tekmecem iz Porurja veliko. Obramba Bavarcev je bila katastrofalna, kar je priznal tudi trener Jupp Heynckes. Kapetan Philipp Lahm je igral zelo dobro, medtem ko sta osrednja branilca Holger Badstuber in Jerome Boateng delala začetniške napake. V finalu Badstuber nima pravice nastopa, manjkala pa bosta tudi David Alaba in Luiz Gustavo, ki je "zrežiral" gol Kagave v tretji minuti. Priložnost naj bi dobili Diego Contento, Anatolij Timoščuk in Thomas Müller.

"Če izgubiš z 2:5, to pomeni, da ni odločala sreča. Vsak izmed petih zadetkov je bil zaušnica za nas. Iz takih porazov se je treba naučiti. Napačno bi bilo, če bi rekli, da smo v prvem polčasu dobro igrali. Delali smo neverjetne napake pri podajah, poklonili smo jim zadetke. Proti Chelseaju zahtevam veliko več volje, želje in agresivnosti," je bil odločen predsednik upravnega odbora Karl-Heinz Rummenigge.

Bayern je edinstven klub med evropskimi velikani
"Mislim, da Chelsea ne bo igral tako zaprto kot proti Barceloni. Kataloncem so vzeli voljo do nogometa, za njih so pravi strup. Možnosti v finalu so 51:49 v našo korist, saj igramo doma," je še dodal Rummenigge, ki se zaveda, da je "Finale dahoam", kot v Münchnu pravijo finalni tekmi na domači Allianz Areni, zadnja priložnost za lovoriko v tej sezoni. Bayern bi ob morebitnem porazu v treh tekmovanjih zasedel drugo mesto, kar bi bilo zelo grenko. Navijače zanimajo le lovorike, tako velik klub drugih mest ne potrebuje. 22 nemških naslovov, 15 nemških pokalov in štirje evropski naslovi so zavidanja vredni dosežki bavarskega velikana.

"V Evropi imamo velik ugled, vsi nas zelo cenijo, saj smo edinstveni. Vse uspehe smo dosegli z našim denarjem, vsako leto poslujemo pozitivno in se ne zadolžujemo. Tega naši glavni tekmeci na najvišji evropski ravni ne morejo trditi," je sklenil Rummenigge.

Tekma kariere za Riberyja
Še posebej se finala veseli Franck Ribery, ki je moral izpustiti finalno tekmo proti Interju 22. maja 2010 (0:2) zaradi rdečega kartona na prvi polfinalni tekmi proti Lyonu. "Svetovno in evropsko prvenstvo je vedno velik dogodek, vendar v soboto je na vrsti največja tekma moje kariere. Lahko vse dobimo ali pa vse izgubimo. V zadnjih dveh letih smo se zelo izboljšali. Ne čutimo več tako velikega pritiska, ampak skušamo uživati na takih tekmah," je poudaril hitri Francoz.