Milan Badelj je v 39. minuti poslal žogo za hrbet Ivana Kelave, v 74. pa še v mrežo Jasmina Handanovića. Zares dramatičen scenarij za njegovo zadnjo tekmo na Maksimiru pred selitvijo v Hamburg. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Milan Badelj je v 39. minuti poslal žogo za hrbet Ivana Kelave, v 74. pa še v mrežo Jasmina Handanovića. Zares dramatičen scenarij za njegovo zadnjo tekmo na Maksimiru pred selitvijo v Hamburg. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Jerko Leko
Jerko Leko bo od Badlja prevzel kapetanski trak. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Josip Šimunić
34-letni avstralski Hrvat Josip Šimunić je po 13-letni karieri v Bundesligi lani okrepil Dinamo. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Ante Čačić
58-letni Ante Čačić je pred Dinamom vodil manjše hrvaške klube. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zahovič prepričan o zmagi na povratni tekmi

A dinamovci vendarle upajo, da se je tehtnica po prvi tekmi nagnila (rahlo) v njihov prid. "Nogomet je čuden šport, ne zmaga vedno najboljši. Čestital bi Mariboru za dobro igro na Maksimiru, uspeh je, da smo takšnemu moštvu dali dva zadetka. Maribor se je predstavil kot dobro selekcionirano, čvrsto moštvo, ki nas je nekajkrat prisililo, da smo napravili prekrške blizu gola. Kljub temu moramo biti zadovoljni z zmago. Mislim, da imamo lepo priložnost, da se uvrstimo v Ligo prvakov," je kakšno uro po tekmi v maksimirskih "katakombah" razmišljal kapetan Dinama Milan Badelj, strelec zmagovitega gola.

Badelj bi se "požrl", če ne bi zabil gola
Z njim se je odkupil za avtogol, ki ga je "zakuhal" prav v svoji zadnji tekmi na Maksimiru: "Pojedel bi se, če se ne bi izvlekel z golom." In napoved za povratno tekmo? "Vedeli smo, da v Zagrebu ne bo odločen potnik v Ligo prvakov. Maribor se bo moral doma verjetno nekoliko bolj odpreti, s tem pa bomo več prostora dobili tudi mi," pričakuje 23-letni Badelj, ki se po obračunu z Mariborom seli v Hamburg.

Šimunić in Leko: Možnosti so zdaj 60:40 za Dinamo
Izkušeni Josip Šimunić je bil znova steber Dinamove obrambe. "Zadovoljen sem z zmago, škoda le, ker smo dobili gol, a to je pač nogomet. Maribor je pokazal, da je dobro moštvo, taktično izjemno močno. Imeli smo veliko priložnosti, zato bi bila lahko razlika višja. Možnosti so 60:40 za nas." Podobno meni tudi novopečeni kapetan Jerko Leko, ki bo od Badlja prevzel kapetanski trak: "Zagotovo bi nam bilo veliko lažje, če bi iz priložnosti predvsem v prvem polčasu zabili še kakšen gol, čeprav je treba priznati, da bi lahko kakšnega več dosegel tudi Maribor. Obžalujemo lahko, da smo zadetek znova prejeli iz prekinitve. Kljub temu sem pred povratno tekmo optimist, saj v gosteh v letošnji sezoni igramo dobro. Dinamo ni moštvo, ki bi se branilo, vsekakor pa moramo biti previdni. Možnosti so 60:40 za nas."

Čop: Dokazali smo, da smo boljši
Vratar Ivan Kelava je imel manj dela kot Jasmin Handanović: "Maribor je čvrsto moštvo, tehnično in taktično dobro podkovano, skupaj igra že tri, štiri leta. Bili so nekoliko bolj defenzivni, kot smo pričakovali. A pokazali smo več in zasluženo zmagali. Imamo aktiven izid. Maribor bo moral doma kreniti bolj napadalno, s čimer bi se ponudilo več prostora tudi za nas." Predvsem za napadalca Dujeta Čopa, ki je v 10. minuti načel mariborsko mrežo: "Dinamo je igral dobro, čeprav bi bila lahko zmaga višja. Maribor je pokazal kvaliteto, ni zastonj v zadnjem predkrogu. A dokazali smo, da smo boljši. V Mariboru bomo poskušali čim prej zabiti gol, s čimer bi nam bilo precej lažje."

Čačić: Naša zmaga je zaslužena
Za konec še ocena trenerja Dinama Anteja Čačića: "Zasluženo smo zmagali. Začeli smo sijajno in hitro povedli, zadeli smo tudi prečko in lahko bi vodili tudi 2:0. Maribor je iz prekinitve po popolnoma nepotrebnem prekršku izenačil. Zašli smo v težave, tudi na začetku drugega polčasa nam ni šlo. Maribor je bil zelo nevaren in lahko bi dosegel še kakšen gol. Kljub temu smo po zadetku kapetana zmagali zasluženo, saj smo imeli večji del tekme vse pod nadzorom. Zmaga je zelo vredna, čeprav bi bilo bolje zmagati brez prejetega gola. To je naša četrta zaporedna v evropskih tekmovanjih, neporaženi smo že 29 tekem zapored."

Pritisk je zdaj na strani Maribora
Za povratno tekmo pa je 58-letni Čačić napovedal: "Prepričan sem, da bomo tudi v Mariboru odigrali uspešno, kar bi pomenilo, da bi se prebili v Ligo prvakov brez poraza. Mariborčani so sicer odlično organiziran klub. Pozna se kontinuiteta dela in odlična selekcija igralcev. A pritisk je zdaj na njihovi strani, mi smo v prednosti. Dinamo v zadnjih devetih mesecih, odkar sem na klopi, le enkrat ni dosegel zadetka. Proti Splitu je bilo 0:0, a ta tekma ni odločala o ničemer, zato pričakujem, da bomo tudi Maribor zapustili neporaženi."

Čačić na klopi Dinama, kamor je sedel 23. decembra lani, še ni izgubil. Bo v torek, 28. avgusta, v Ljudskem vrtu doživel tudi ta trenutek, ki bi bil za Zagrebčane, trikratne udeležence Lige prvakov, še posebno grenak?
Iz Zagreba,

Zahovič prepričan o zmagi na povratni tekmi