Igralec tekme proti San Marinu je bil kapetan Robi Koren, ki je neutrudno tekel in bil dvakratni strelec. Foto: Marko Madžarac
Igralec tekme proti San Marinu je bil kapetan Robi Koren, ki je neutrudno tekel in bil dvakratni strelec. Foto: Marko Madžarac
Milivoje Novakovič
Milivoje Novakovič je igral zadnjih 20 minut in bil dvakratni podajalec za gol. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Kek je bil zadovoljen s predstavo svojih varovancev. Foto: Marko Madžarac
Lahka zmaga nad San Marinom

Slovenija je po "petardi" proti San Marinu v najbolj izenačeni kvalifikacijski skupini 3 na tretjem mestu, štiri točke za vodilno Slovaško in dve za Severno Irsko. Točko manj od čete Matjaža Keka imajo Poljaki, tri manj pa Čehi. Slovenski minus je tekma več od tekmecev (tako kot Severna Irska), plus pa še ena tekma s San Marinom, proti kateremu so dvoboja odigrali vsi, razen Čehov.

Kalkulacij je ogromno, ključni pa so štirje datumi. Slika bo jasnejša že 5. septembra. Medtem ko se bodo Slovenci potili na prijateljski tekmi z Anglijo na Wembleyju, bodo Slovaki gostili Čehe, Poljaki pa Severne Irce. V primeru zmage bi bila Slovaška zelo blizu prvemu mestu in neposredni uvrstitvi na svetovno prvenstvo.

Preostalim reprezentancam bi tako ostal boj za drugo mesto, ki prinaša dodatne kvalifikacije. Prvi izmed dnevov D za Slovenijo je 9. september, ko v Ljudski vrt prihaja Poljska. Zmaga proti neposrednemu tekmecu je nujna. Remi bi tako rekoč že pomenil konec sanj o Južnoafriški republiki. Isti dan Severni Irci gostijo Slovake, Čehi pa San Marino.
Če Slovenija premaga Poljsko, bo odločitev padla 10. oktobra, ko Slovenija gostuje pri Slovaški. Če Slovenija dobi tudi to srečanje, ji dodatne kvalifikacije skoraj ne uidejo, saj so tri točke 18. oktobra proti San Marinu zagotovljene. Na Slovaškem bi lahko "igral" tudi remi, vendar bi moral biti razplet na preostalih tekmah idealen.
Če povlečemo črto - na preostalih treh tekmah Slovenije bodo za uvrstitev v dodatne kvalifikacije skorajda zagotovo potrebne tri zmage.
Tekma s San Marinom je že arhivirana. Slovenci so svoje delo opravili korektno in zabili pet zadetkov, lahko pa bi jih še več. Rekordna slovenska zmaga tako ostaja tista na prijateljski tekmi proti Omanu, ko je bilo 7:0. V kvalifikacijah je bila do sinočnje tekme najvišja zmaga 4:1 proti Cipru. San Marino v Ljudskem vrtu na slovenska vrata ni sprožil niti enega strela.

5. september:
POLJSKA - SEVERNA IRSKA
SLOVAŠKA - ČEŠKA

9. september:
SLOVENIJA - POLJSKA
SEVERNA IRSKA - SLOVAŠKA
ČEŠKA - SAN MARINO

10. oktober:
SLOVAŠKA - SLOVENIJA
ČEŠKA - POLJSKA

14. oktober:
SAN MARINO - SLOVENIJA
ČEŠKA - SEVERNA IRSKA
POLJSKA - SLOVAŠKA

Lestvica:                           
SLOVAŠKA 6 5 0 1 17:6 15
SEVERNA IRSKA 7 4 1 2 12:6 13
SLOVENIJA 7 3 2 2 10:4 11
POLJSKA 6 3 1 2 18:7 10
ČEŠKA 6 2 2 2 6:4 8
SAN MARINO 8 0 0 8 1:37 0

Foto: Marko Madžarac /www.maribor-sport.com

Lahka zmaga nad San Marinom